Výběr distribuce

Dalicek

Výběr distribuce
« kdy: 22. 08. 2012, 18:27:29 »
Zdravím,
s linuxem pracuji už nějaký ten rok, nejdřív jsem začínal na Ubuntu, pak jsem před rokem přešel na Debian, a měl jsem i krátkou zkušenost s Archem (nedopadlo to dobře) a teď jsem se rozhodl přejít na notebooku Debianu a nejsem si jistý jakou distribuci si zvolit. Výběr jsem zúžil na openSUSE, nějakou derivaci Ubuntu nebo Fedoru ale nebráním se ani jiným možnostem. Od systému bych chtěl rychlost, stabilitu a možnost instalovat nejnovější verze několika vybraných aplikací. Byl bych rád aby po hardwarové stránce všechno fungovalo out-of-box. Prostředí bude asi KDE, hodně jsem si zvykl na Konqueror, ale kdyby bylo něco rychlejšího s podobnými vlastnostmi bylo by to lepší, Gnome 3 a Unity se mi nelíbí, s Xfce nemám dobrou zkušenost. Máte nějaké rady?

Re:Výběr distribuce
« Odpověď #1 kdy: 22. 08. 2012, 18:43:32 »
Zkus Chakra Linux http://chakra-linux.org/news/.

Je založen na Archu, ale cílen i na méně zkušené uživatele. Má grafický instalátor. Podporují pouze KDE4 a plánují podporu výhradně pro x86_64.
Mají rolling-updates (pro balíčky), ale jádro systému si lze zvolit LTS.
Pro uživatele starších ATI karet (řady 4000), které na jaře AMD zařízlo, je tam balík catalyst-legacy. (S otevřeným ovladačem je KDE4 pomalejší).

Ovšem jiná distra jsou taky dobrá, Kubuntu mi léta dobře sloužilo.

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 22. 08. 2012, 18:46:01 »
To bude zas flame  :D

Fedora je podle Distrowatch za poslední rok oproti Ubunťákům pětinová, Suse +- taky tak. IMHO více uživatelů -> větší podpora nejen hw, takže bych nahodil ?buntu a k němu pak desktopové prostředí dle vlastní volby..

« Odpověď #3 kdy: 22. 08. 2012, 18:48:38 »
Tiez za mna jednoznacne archlinux....

tadeas

« Odpověď #4 kdy: 22. 08. 2012, 18:51:27 »
To openSUSE je dobrá volba. Zvlášť jestli máš rád KDE. Po instalaci 12.1 je potřeba provést aktualizaci a smazat Apper a jinak je to naprosto bezproblémové.

« Odpověď #5 kdy: 22. 08. 2012, 19:29:56 »
Od systému bych chtěl rychlost, stabilitu a možnost instalovat nejnovější verze několika vybraných aplikací. Byl bych rád aby po hardwarové stránce všechno fungovalo out-of-box.

Kup si maca.

ABC

« Odpověď #6 kdy: 22. 08. 2012, 21:10:59 »
Požadavek na stabilitu z výběru vyřazuje Fedoru. Co ti nevyhovuje na Debianu? Přílišná konzervativnost?

« Odpověď #7 kdy: 22. 08. 2012, 22:07:17 »
s nekolika znamyma jsme se shodli ze prechod z Ubuntu 10.04 je na Mint cinamon.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Dalicek

« Odpověď #8 kdy: 22. 08. 2012, 22:10:18 »
Na čistý arch nemám, strávil bych víc času řešením problémů než používáním a bojím se že Chakra na tom nebude líp, i u Debianu sem tím trávil celkem dost času. Ne že bych si s tím rád nehrál ale teď bych rád zase něco co funguje bez nucení. Z Debianu odcházím protože systém jsem si používáním a experimenty dostal do stavu na reinstal a řekl jsem si že bych zase rád změnu.

Fedora není stabillní? Potkal jsem pár recenzí ale spíž by mně zajímaly douhodobé zkušenosti.

Chápu správně že Mint je v podstatě Ubuntu obohacené o pár dalších prostředí nebo je tam víc změn?

« Odpověď #9 kdy: 22. 08. 2012, 22:27:12 »
v mych ocich je to ubuntu pro polokonzervativce (konzervativec vezme debian  :) )
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jméno:

« Odpověď #10 kdy: 22. 08. 2012, 22:51:32 »
v mych ocich je to ubuntu pro polokonzervativce (konzervativec vezme debian  :) )

Zastaraly debian unstable s unity a par bugama navic. :)

Bagrista

« Odpověď #11 kdy: 22. 08. 2012, 22:56:50 »
doporucuji take mint, uz jen kvuli skorici, temer vse tam funguje out-of-box

nenazyval jen rozsirene ubuntu, ale je z nej odvozene

ubuntu je jednodussi pro uplne bfu, ale jak pises, ze uz mas linux nejakou dobu, tak nemusi byt nejlepsi, nebot komplikovanejsi veci se v nem delaji sloziteji (jinymi slovy, pokud chces aby sis vse natukal mysou, pouzij ubuntu; jinak zustan u debianu)

suse by ti take mohlo vyhovovat

osobne jedu na ubuntu, ale uz nejakou dobu po mintu pokukuji

Diskobolos

« Odpověď #12 kdy: 22. 08. 2012, 23:41:38 »
Na desktop jednoznačně OpenSUSE.

« Odpověď #13 kdy: 23. 08. 2012, 09:08:46 »
Potřeboval jsem, aby mi na pracovním notesu běželo všechno pokud možno bez dalšího googlování, proto jsem na bubuntu.
Ale pozor, jem na 10.04 LTS - the Lucid Lynx - tedy ještě běz těch unity. A do unity se mi nechce, nepotřebuji pracovní plochu jako 128-stěn ani aby okno při zavírání plápolalo, tak přemýšlím, co dál.

Zaregistroval jsem tu celkem spokojené ohlasy na něco s tím Mintem a OpenSuse ...

« Odpověď #14 kdy: 23. 08. 2012, 09:15:46 »
nepotřebuji pracovní plochu jako 128-stěn ani aby okno při zavírání plápolalo, tak přemýšlím, co dál.
Proč tady pořád všichni píšou, že kvůli wm/de změnili distribuci? To je tak těžký to, co mi nevyhovuje, odinstalovat a nainstalovat si nakrásně třeba Awesome?