Jde o to že se o to dodavatel nestara. Smlouvy jsou trošku složitější zaležitost v tomto případě. [...] A neřešme proč to tak je. Spolupraci bych rád ukončil ale bez informací o nastavení je to trošku nemožné.
Zjevně je příčina v komunikaci se správcem. Pokud tuhle příčinu tady nechcete řešit, na co se vlastně konkrétně ptáte?
Jestli otázky zní
1. jak se dostat do FBSD bez hesla
2. kde je konfigurace VPN
tak odpovědi jsou:
1. stejně jako u Linuxu (stroj vypnout, nastartovat live systém a dělat si, co uznám za vhodné)
2. základní konfigurace všeho je v souboru /etc/rc.conf
Potom je ještě konkrétní konfigurace konkrétního softu. Takže je potřeba vědět, co chci vlastně zjistit (konfigurace čeho?). Pokud se jedná o konfiguraci OpenVPN, tak ta je standardně v adresáři /usr/local/etc/openvpn/ pokud není v /etc/rc.conf uvedeno jinak (položka openvpn_configfile).
Sice to "funguje" ale bez přístupů nemůžu předat tuto část jiné firmě a netuším co je kde nastveno - dokumentace 0.
To je zase otázka smlouvy. Pokud je možné podle smlouvy starého správce od systémů odstavit (vše, co tam je, patří firmě), tak je možný se s novým správcem domluvit i tak, že si systém přebere tak, jak leží a běží, a sám si udělá analýzu a správu převezme. Je ale otázka, jestli seženete někoho, kdo by na takové podmínky přistoupil (já bych na to přistoupil v případě, že by ostatní podmínky byly rozumné - hlavně že by se předpokládalo nějaké meziobdobí pro studium systému, ve kterém by byla větší shovívavost k (ne)funkčnosti řešení).
Zaklinaci vety on se mi v tom bude hrabat neberu vpotaz na to jsou logy.
Logy jsou v tomhle případě na dvě věci. Pokud dám někomu root přístup, může se systémem udělat cokoli, včetně zametení stop. Za takové řešení pak prostě nikdo soudný nemůže převzít zodpovědnost.
Spíš tuhle situaci řeší rozumně zrealizované IDSko. To mimochodem řeší i ten předchozí problém - kdybych měl já takový systém převzít, první, co udělám, bude, že ho pomocí IDSka porovnám s čistým systémem stejné verze a hned mám základní přehled o tom, co bývalý správce nastavoval a jak.
Pokud byste měl zájem o konkrétní řešení téhle situace a nechcete tady psát detaily, můžete se mi ozvat na kterýkoli z kontaktů na
http://www.gosw.cz/kontakt.html - správou FreeBSD serverů trávím většinu času.