Rozdělení disku na více oddílů

Rozdělení disku na více oddílů
« kdy: 03. 08. 2012, 01:25:41 »
Zdravím,

potreboval som rozdeliť disk na 4 partície (ntfs - win, ext4 - linux, ext3 - home, swap) na notebooku, lenže som si nevšimol, že už od novoty bol rozdelený na 3 (recovery partition, 100MB je system reserved a ostatné bolo na systém). Takže teraz mám problém, neviem, ako to mám rozdeliť, keď tam chcem ponechať tie pôvodné tri + pridať vlastne ďalšie tri, čo nejde. S notebookami moc skúseností nemám, ešte som to nerobil. Tak teraz otázka, ako to mám rozdeliť? Diky za rady.
« Poslední změna: 03. 08. 2012, 14:46:18 od Petr Krčmář »

Re:Rozdelenie disku na notebooku + dualboot
« Odpověď #1 kdy: 03. 08. 2012, 01:46:26 »
Musel bys ten největší oddíl zmenšit a na tom místě co získáš si vytvořit ty oddíly pro linux. Nástroje na to jsou, třeba správce diskových oddílů v KDE4 by to mohl umět. Musel by sis nainstalovat nějakou Live distribuci.
BTW, proč ext3 na /home ? Já bych dal taky ext4.

« Odpověď #2 kdy: 03. 08. 2012, 08:31:45 »
Než si něco nainstaluješ jen kvůli rozdělení disku, tak zkus nejdřív SystemRescueCd a z toho spusť GParted.

http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage
http://www.sysresccd.org/Sysresccd-Guide-EN-Partitioning

Martin Jakl

« Odpověď #3 kdy: 03. 08. 2012, 08:46:45 »
Pokud máte Win7/Vista, tak ty sami obsahují možnost zmenšit parition ve správci disků.

« Odpověď #4 kdy: 03. 08. 2012, 09:45:06 »
ext3 na home, aby s tým vedel pracovať aj win, kebyže potrebujem, aj keď primárne bude linux. No a cez GParted Live som sa to snažil rozdeliť, lenže môj problém je, že disk nejde rozdeliť na viac ako 4 partície, to neviem, ako mám urobiť.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. 08. 2012, 10:04:29 »
No a cez GParted Live som sa to snažil rozdeliť, lenže môj problém je, že disk nejde rozdeliť na viac ako 4 partície, to neviem, ako mám urobiť.

Nesmite delat hafo primary oddilu, ty mohou byt jen 4, ale radsi jeden extended oddil (kdyz mate uz 3 primary) a v nem nadelat logicke disky. Co potrebujete na Linux se vam musi vejit do toho extended oddilu.

BTW, vy chcete mit /home a swap na jednom oddilu??

BTW, priste sem hoddte vypis fdisk -l. Cloveku se lepe predstavuje, o cem to vlastne mluvite.

P.S.: Jestli budete Widlim resizovat oddil, tak si radsi poriddte zalohu pomoci ntfsbackup (vcetne System state). Me po resize z Linuxu nenabehly a musel jsem je obnovit z obnovovaciho media a nasledne na to natahnout ten backup, abych neprisel o to, co uz jsem nainstaloval. Pokud tedy vase Widle jiz nepatri k tem, ktere umi resize sveho oddilu. V tom pripade to zmensete z nich a se zbytkem si hrajte z Linuxu. Ale clovek nikdy nevi, co se muze posrat a zaloha nikdy neuskodi.

« Odpověď #6 kdy: 03. 08. 2012, 10:18:37 »
Nesmite delat hafo primary oddilu, ty mohou byt jen 4, ale radsi jeden extended oddil (kdyz mate uz 3 primary) a v nem nadelat logicke disky. Co potrebujete na Linux se vam musi vejit do toho extended oddilu.

BTW, vy chcete mit /home a swap na jednom oddilu??

BTW, priste sem hoddte vypis fdisk -l. Cloveku se lepe predstavuje, o cem to vlastne mluvite.

P.S.: Jestli budete Widlim resizovat oddil, tak si radsi poriddte zalohu pomoci ntfsbackup (vcetne System state). Me po resize z Linuxu nenabehly a musel jsem je obnovit z obnovovaciho media a nasledne na to natahnout ten backup, abych neprisel o to, co uz jsem nainstaloval. Pokud tedy vase Widle jiz nepatri k tem, ktere umi resize sveho oddilu. V tom pripade to zmensete z nich a se zbytkem si hrajte z Linuxu. Ale clovek nikdy nevi, co se muze posrat a zaloha nikdy neuskodi.

Pokiaľ urobím jeden oddiel extended a v ňom ďalšie tri logické (jeden na systém, druhý na home a tretí na swap), bude s nimi môcť win pracovať ako s normálnymi diskami?

Nie, home a swap nechcem mať na jednom oddiele.

Výpis sem momentálne nehodím, nemám po ruke žiadnu linuxovú distribúciu, mám len win zatiaľ :/.

Disk som rozdelil už včera, mám tam už 4 partície a potrebujem ešte ďalšie dve, čakám na odpoveď a potom to porozdeľujem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 08. 2012, 13:20:05 »
Pokiaľ urobím jeden oddiel extended a v ňom ďalšie tri logické (jeden na systém, druhý na home a tretí na swap), bude s nimi môcť win pracovať ako s normálnymi diskami?

Widlim by melo byt jedno, jestli je to logicky disk v extended nebo je to primary oddil. Extended oddily existovaly jiz kdysi davno na DOSu. Widle by melo zajimat akorat to, jestli rozumi danemu filesystemu, coz u ExtX nerozumi, pokud tam nedoinstalujete nejakou podporu. Samozrejme, nelze vyloucit nejake MS specifika, jako napriklad kdyby Widle odmitaly rozumet diskum, ktere se nachazeji za diskem, kteremu Widle nerozumi. Clovek nikdy nevi, co si MS vymysli, ale teoreticky by nemelo dojit k problemum.

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2012, 14:55:10 »
...
Výpis sem momentálne nehodím, nemám po ruke žiadnu linuxovú distribúciu, mám len win zatiaľ :/.
...
Já bych řekl, že když spustíš jakékoli LiveCD (nebo i z toho RescueCD), tak ten příkaz v terminálu normálně spustíš.

...
ext3 na home, aby s tým vedel pracovať aj win
...
Být Tebou, tak si udělám zvlášť jeden oddíl s ntfs (pro sdílení dat) a na ten se z linuxu v pohodě dostaneš.
Nejsem si jist, jak je to s podporou ne-widlích filesystémů z widlí.
(Já osobně bych se bál jít na svůj home, nebo / z widlí.)

Olaf

« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2012, 17:33:49 »
... Disk som rozdelil už včera, mám tam už 4 partície a potrebujem ešte ďalšie dve, čakám na odpoveď a potom to porozdeľujem.

Tedy už to tu bylo napsáno X-krát, ale pokud jsou všechny 4 oddíly primárni (Primary partitions), další tam nevyrobíte. V tom případě musíte nový primární oddíl odstranit a místo něj vytvořit oddíl rozšířený (Extended partition) a v něm pak vyrobit logické oddíly podle potřeby. Něco si o tom přečtěte; začít můžete třeba tady - http://cs.wikipedia.org/wiki/Partition případně http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_partitioning.

Nerad sýčkuji, ale pokud máte problém už s rozdělením disků, zakrátko budete řešit problém multi-bootu (tj. mj. najetí Windows). O záloze psal už Jarda a já bych doporučení rozšířil ještě o zálohu MBR (tedy nultého sektoru, ve kterém se mj. nachází Partition table) a to ještě před instalací Linuxu. Může Vám to v budoucnu ušetřit spoustu času.

Re:Rozdělení disku na více oddílů
« Odpověď #10 kdy: 05. 08. 2012, 00:58:45 »
Tak všetkým ďakujem za rady, zajtra to vyskúšam.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #11 kdy: 05. 08. 2012, 09:18:54 »
Mno já bych se na Recovery oddíl vykašlal a smazal ho, stejně to obsahuje spousty balastu. A jestliže Vám na něm tolik záleží, zazálohoval bych ho. 100MB system reserved, ten už se může někdy hodit, ale to procento je tak minimální, že bych ho také smazal. No a Windowsáckej oddíl budete muset zmenšit tak, jako tak. Měl jsem tu Asus, kde byly ony  maximální čtyři primární oddíly. Na začátku Windowsácký oddíl, uprostřed 100MB rezervní s recovery a na konci datovej ... To seřazení mi tak vadilo, že ty dva uprostřed šli automaticky pryč. Na funkci to nemělo asi žádný vliv ... ale ta nelogika seřazení ... brrr!

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 05. 08. 2012, 11:52:59 »
Ja jsem tohle vsechno na Eee PC smazal. Recovery partition nepotrebuji, protoze jsem k tomu dostal recovery CD a Widle prakticky nepouzivam. EFI partition sla do haje take, protoze boot delsi o 5 vterin mi je ukradeny. Navic mi lezlo na nervy, ze ty oddily byly na disku dost divne pomichane, stylem 2. oddil na konci disku, treti nekde predtim a tak. Trochu bordel. A jeste lepsi bylo, ze to delili tak dementne, ze se na nekterych oddilech prekryvala posledni a prvni stopa. Ted mam 4 primary: Widle, swap, /boot a / a je to.