Agregace xDSL u různých poskytovatelů

John

Agregace xDSL u různých poskytovatelů
« kdy: 28. 07. 2012, 23:52:55 »
Dobrý den,
zvažuji přechod z bídně fungujícího "bezdrátu" k technologii xDSL. V rámci porovnávání nabídek jednotlivých poskytovatelů připojení mi vyvstala následující otázka:

Pokud uplatňují oba porovnávání poskytovatelé (např. 02 a Termsnet) agregaci 1:50, je šance, že pokud zvolím toho, který má v dané lokalitě evidentně nižší počet klientů, bude mé spojení pravděpodobně méně agregováno?

A jakého poskytovatele xDSL byste doporučili?

Děkuji.

John
« Poslední změna: 30. 07. 2012, 15:51:57 od Petr Krčmář »

Ystrem

Re:Agregace u xDSL - rozdíl mezi jednotlivými poskytovateli?
« Odpověď #1 kdy: 30. 07. 2012, 08:22:11 »
Ahoj, taky jsem si nechaval delat VDSL. Nejdrive u TMCZ smlouva na 2 roky termin dodani cca 3tydny, nejvic me dostalo to ze pokud se stehujes tak se DSL stehuje s tebou ale potom ti bezi od zacatku zavazek 2 roky (super co ? ) Tak nakonec zvytezilo O2 zrizeno v podstate do 2 dnu od zavolani. Rychlost perfektni, Praha Kosire jede to 20-25Mb.

S TMCZ nemam konkretni zkusenosti, ale byl jsem u jednoho zakaznika co si ztezoval. O te doby co TMCZ koupil Ceske radiotelekomunikace mu zacalo blbnout VOIP. Takze ta nizsi cena za kterou to TMCZ ma nebude "zadarmo" ...

John

Re:Agregace xDSL u různých poskytovatelů
« Odpověď #2 kdy: 30. 07. 2012, 23:08:31 »
Ahoj,
díky za odpověď. Prozkoumáním mnohých diskuzí věnujících se této problematice jsem nakonec dospěl ke stejnému výsledku - nejlépe vychází O2. Veškerý "hardware" je stejně jejich, takže se případné připomínky alespoň budou řešit přímo s nimi a ne přes někoho třetího..

Rychlost závidím, já se tady v Ďáblicích zmůžu dle webu O2 na max. 8Mb, snad to tedy bude alespoň stabilní..

John

PS S tím "restartem" závazku u TMCZ je to tedy nářez.. 

Sten

« Odpověď #3 kdy: 30. 07. 2012, 23:32:28 »
Běžně nastávají tři situace:
  • alternativní poskytovatel si od provozovatele telefonní sítě pronajímá i ústřednu (celkem časté, čili dostanete totéž a pak už záleží jen na ceně)
  • alternativní poskytovatel pokrývá jednou ústřednou větší plochu (běžné ve velkých městech)
  • alternativní poskytovatel má svou ústřednu připojenou nižší rychlostí (běžné mimo velká města)

Ve všech třech případech je nakonec agregace přinejmenším podobná (u alternativních operátorů bývají nižší, ale ne výrazně). Navíc kvalitu připojení ovlivňuje třeba i vzdálenost k ústředně, kterou může mít alternativní operátor výrazně vyšší, a způsob připojení ústředny, který může mít alternativní levnější a tedy i méně kvalitní (třeba bezdrát místo optiky). Jinak než alespoň celodenním testem na daném místě tedy nelze jasně rozhodnout, který bude lepší.

PJ

« Odpověď #4 kdy: 30. 07. 2012, 23:45:37 »
Jen bych se být Vámi připravil na hrozivý upload. Ono mít zhruba 70% z 8Mbitového downloadu není tak hrozné, jako mít 50-70% z 512kbit uploadu. Právě se snažím zbavit ADSL od T-Mobile. Dokud to byly Radiokomunikace, připojení bylo jedním slovem perfektní. Pak to převzal T-Mobile a bylo to řádově horší. Měl jsem štěstí na dobrého poskytovatele bezdrátu, a tak jsem přesedlal na něj.

Drasar

« Odpověď #5 kdy: 31. 07. 2012, 12:56:01 »
Ja jsem mel v Praze - Strasnicich napred ADSL 8/0,5 Mbit a to byla docela hruza, hlavne pri uploadu se linka ucpala a nejelo nic. Pak jsem presel na VDSL 25/2 Mbit a byl v tom neskutecny rozdil, pritom po tech stejnych dratech a od stejneho poskytovatele (O2). Upload bezel opravdu 2 Mbity, nedochazelo k ucpavani linky, download byval nekdy trosku slabsi, ale pod 20 MBitu prakticky nikdy nesel. Mel jsem sice zavazek na rok, ale VDSL modem za 1 Kc a platil jsem 400 Kc mesicne (rekl jsem, ze jim vic nedam, normalne za to chteli 8 stovek nebo tak nejak)  :)

John

« Odpověď #6 kdy: 31. 07. 2012, 13:35:37 »
To Sten: Velice děkuji za objasnění - přesně o to mi šlo, tedy na jaké "úrovni" si třetí strana pronajímá hardware od O2 a zda to má větší vliv na samotnou agregaci.

To PJ: O tomto "neduhu" xDSL technologie vím, bohužel je to tak. Já (jak jsem uvedl výše) nyní cca 2 měsíce využívám bezdrát, který za celou tu dobu šel tak "jak má" (alespoň den bez výpadku) pouze 4 dny - jinak výpadky několikrát do hodiny, jednoduše nepoužitelné.. Proto jsem ochoten podstoupit tyto nedostatky xDSL za cenu stability (alespoň doufám), která je pro mě důležitější..

John 

John

« Odpověď #7 kdy: 31. 07. 2012, 13:48:58 »
To Drasar: Díky za odpověď, u mě bohužel zřejmě tento upgrade na VDSL provést nepůjde (dle webu O2 max. 8Mb)..

A ještě jedna otázka: Jak je to s pingem? Někde jsem četl, že při přechodu z ADSL na VDSL se uživatelům ping až zdvojnásobil, což je z hlediska online hraní nic moc..

Díky,

John 

Drasar

« Odpověď #8 kdy: 31. 07. 2012, 16:16:56 »
To Drasar: Díky za odpověď, u mě bohužel zřejmě tento upgrade na VDSL provést nepůjde (dle webu O2 max. 8Mb)..
No mne to na webu take psalo max. 8 Mbitu, kdyz jsem tam zadal cislo pripojky. A kdyz jsem tam zadal adresu, tak ejhle, najednou 25  ;D Ono je stejne nejlepsi zavolat si na info linku a zeptat se, tam maji presnejsi informace. Musis se ale zeptat na VDSL, jinak ti treba reknou, ze tech 8 je max (tak to bylo u me, kdyz jsem chtel zvednout u ADSL rychlost na 16).

A ještě jedna otázka: Jak je to s pingem? Někde jsem četl, že při přechodu z ADSL na VDSL se uživatelům ping až zdvojnásobil, což je z hlediska online hraní nic moc..
Narust doby odezvy jsem nepozoroval, tusim ze ping byl nekde kolem 50 ms na nix.cz.

John

« Odpověď #9 kdy: 02. 08. 2012, 14:05:53 »
No mne to na webu take psalo max. 8 Mbitu, kdyz jsem tam zadal cislo pripojky. A kdyz jsem tam zadal adresu, tak ejhle, najednou 25  ;D Ono je stejne nejlepsi zavolat si na info linku a zeptat se, tam maji presnejsi informace. Musis se ale zeptat na VDSL, jinak ti treba reknou, ze tech 8 je max (tak to bylo u me, kdyz jsem chtel zvednout u ADSL rychlost na 16).

Díky. No, já jsem zadal přímo adresu, takže to možná skutečně bude jen těch 8Mb - i když, jak uvádíš, nejlepší bude zavolat a slyšet "verdikt" od skutečného člověka.. ;-)