Soubory existují, ale já je nevidím.(WIN7)

Re:Soubory existují, ale já je nevidím.(WIN7)
« Odpověď #15 kdy: 27. 07. 2012, 23:40:03 »
Jardo, všichni normální programátoři pro Windows dneska píší své aplikace tak, aby ukládaly nastavení a různá uživatelská data do AppData nebo jiné k tomu určené složky v profilu uživatele, případně X:\ProgramData pro globální nastavení pro všechny uživatele. To zvláštní "přesměrování" Program Files vzniklo zejména kvůli starým a špatně napsaným aplikacím, a to právě proto, aby se zabránilo takovému bordelu, který byl v dřívějších verzích Windows. Asi toť můj příspěvek k tomu tématu, neboť vše ostatní už bylo řečeno.  ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 28. 07. 2012, 00:54:14 »
Hm, zrovna nekdy vloni jsem se potykal s nejakou aplikaci nenormalniho programatora ze Sourceforge. Ale treba to byl posledni zijici a od te doby se to zmenilo.

b.f.u.

« Odpověď #17 kdy: 28. 07. 2012, 11:06:03 »
no, většině aplikací je už dneska (naštěstí) úplně jedno kam je uživatel nainstaluje (čili z mého pohledu zas tak prasácky napsaný nejsou)

Jeden problém je spíš v tom, že v rámci "organizace" dat na disku Win95 začala považovat za výchozí umístění aplikace (a tehdy opravdu občas nešlo dát aplikaci jinam), jelikož si v nich uživatelé neuměli udělat pořádek sami. No a ve Vistách (nebo až v 7?) se vývojáři rozhodli, že uživatelská data nepatří do systémových složek, jenže uživatelé už jsou naučený to tak používat.

Ten druhý problém je v tom, že se od té doby naprosto nic nezměnilo - uživatelé nechtějí vědět kam se jejich programy a data ukládají, a tak jen tupě odlikají defaultní instalaci s cestou do program files (protože nějakou defaultní cestu je uživatelům POTŘEBA nabídnout, jinak by si většina z nich aplikaci ani nenainstalovala), potvrdí při tom kupu bloatwaru a  pak ce diví, když něco přestane fungovat, že vlastně ani neví kde to mají.

Nicméně, souhlasím s tím, že než vytvářet takovéhle obezličky, bylo by rozumnější uživatelům zakázat JAKÝKOLIV zásah do systému (neen instalaci aplikací). Pro domácí použití není zas takový problém zvolit "spustit jako administrátor" a ve firemním prostředí je stejně většinou nežádoucí aby mohli uživatelé sami něco měnit.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28. 07. 2012, 12:01:38 »
Nicméně, souhlasím s tím, že než vytvářet takovéhle obezličky, bylo by rozumnější uživatelům zakázat JAKÝKOLIV zásah do systému (neen instalaci aplikací). Pro domácí použití není zas takový problém zvolit "spustit jako administrátor" a ve firemním prostředí je stejně většinou nežádoucí aby mohli uživatelé sami něco měnit.

Chcete rici, ze by to bylo jedine rozumne reseni, aby ve Widlich nebyl porad takovy bordel? Drive to tak v NT bylo, pak MS prisel s chytrym napadem udelat na XP kazdeho defaultne adminem, uzivatele si zase zvykli, ze OS je cochcarna a ted se to s Widlemi tahne a uz zase z toho mame takove lepsi W98.

b.f.u.

« Odpověď #19 kdy: 28. 07. 2012, 14:21:26 »
jj, ale tak to je důsledek toho "usnadnit uživatelům věci které nechtějí umět". Prostě snaha co nejvíc vydělat, čili proč vymejšlet funkční a bezpečné řešené, proč něco testovat, sáhodlouze ladit a zkoušet - to stojí prachy..
Celé je to prostě důsledek snahy zpřístupnit PC i naprostým tupcům, protože právě z těch tupců je největší profit. A když je v tom moc velkej bordel, tak se to celé předělá, zahodí se kompatibilita, pak se zjistí jě korporáti maj problém, tak se kompatibilita vrací zpátky formou virtuálního stroje... Ach jo...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 28. 07. 2012, 16:02:38 »
I nejvetsi tupec obvykle umi cist. Neni problem mu zobrazit hlasku, ze pro dany typ cinnsoti se musi zalogovat jako admin nebo to spustit jako admin pomoci Run as... Ale mozna, ze MS vyviji OS hlavne s ohledem na uzivatele, kteri neumeji ani cist.

Lael Ophir

« Odpověď #21 kdy: 29. 07. 2012, 05:00:49 »
Sahat do Program Files a jinam se nedalo uz na prvnich Widlich NT, protoze tam MS konecne zavedl FS s pristupovymi pravy. Tahle W 7 a asi i Vista vifikundace nejspis vznikla kvuli prasacky napsanym aplikacim, jejicz vyvojari si stale mysli, ze pracuji na W98 nebo ze vsichni jedou pod adminem. MS naucil vyvojare takle blbe psat a dnes jim rika, ze to je vlastne v poradku, protoze to diky tehle opicarne pojede. Takze prasackych aplikaci se asi nikdy nezbavime, protoze vyvojare k tomu nic nenuti.

Aplikace funguje bez problémů ve Windows X, ale nejde ve Windows X+1. Pro uživatele je to jasný "důkaz" toho, že jsou nové Windows špatné, i když je na vině domršená aplikace. A že je těch domršených aplikací spousta. Například autor populárního Total Commanderu tvrdohlavě ukládal nastavení do Program Files (a mnoho let se nenaučil dělat s Unicodem, všecny instalace nejspíš dodnes ukládají stejně šifrovaná hesla, atd). Funkce Folder Redirection vznikla právě kvůli takovým prasatům. MS za ně ty aplikace nemůže přepsat, a odříznout uživatelům v nové verzi Windows staré aplikace by také nikomu nepomohlo.

Lupex

« Odpověď #22 kdy: 29. 07. 2012, 07:57:21 »
I nejvetsi tupec obvykle umi cist. Neni problem mu zobrazit hlasku, ze pro dany typ cinnsoti se musi zalogovat jako admin nebo to spustit jako admin pomoci Run as... Ale mozna, ze MS vyviji OS hlavne s ohledem na uzivatele, kteri neumeji ani cist.
Uživatelé Windows zásadně žádné info nebo varovné hlášky nečtou. " něco mi to napsalo ale nevim co, tak jsem klik ok"  mít korunu za kažou takovou odpověď.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 29. 07. 2012, 10:51:24 »
Aplikace funguje bez problémů ve Windows X, ale nejde ve Windows X+1. Pro uživatele je to jasný "důkaz" toho, že jsou nové Windows špatné, i když je na vině domršená aplikace. A že je těch domršených aplikací spousta. Například autor populárního Total Commanderu tvrdohlavě ukládal nastavení do Program Files (a mnoho let se nenaučil dělat s Unicodem, všecny instalace nejspíš dodnes ukládají stejně šifrovaná hesla, atd). Funkce Folder Redirection vznikla právě kvůli takovým prasatům. MS za ně ty aplikace nemůže přepsat, a odříznout uživatelům v nové verzi Windows staré aplikace by také nikomu nepomohlo.

Ano, je rada aplikaci, ktere jedou jen pod adminem. V nekterych pripadech, ale ne vzdy, pomuze prenastaveni prav na nejaky soubor nebo klic, s cimz si ale BFU neporadi. To je zase ale vina MS a jeho pristupu k bezpecnosti. MS nevedl uzivatele k zakladani neprivilegovanych uctu a na XP mel dokonce kazdy uzivatel defaultni clenstvi ve skupine Administrators. A ted se to s Widlemi tahne a hned tak to nevymizi a resi se to temito kokotskymi berlickami. Typicke distro Linuxu se vas pri instalaci pta na heslo roota a pak vas donuti ke zrizeni alespon jednoho neprivilegovaneho uzivatele. A to jiz od dob prehistorickych dister.

Lael Ophir

« Odpověď #24 kdy: 29. 07. 2012, 23:42:03 »
Ano, je rada aplikaci, ktere jedou jen pod adminem. V nekterych pripadech, ale ne vzdy, pomuze prenastaveni prav na nejaky soubor nebo klic, s cimz si ale BFU neporadi. To je zase ale vina MS a jeho pristupu k bezpecnosti. MS nevedl uzivatele k zakladani neprivilegovanych uctu a na XP mel dokonce kazdy uzivatel defaultni clenstvi ve skupine Administrators. A ted se to s Widlemi tahne a hned tak to nevymizi a resi se to temito kokotskymi berlickami. Typicke distro Linuxu se vas pri instalaci pta na heslo roota a pak vas donuti ke zrizeni alespon jednoho neprivilegovaneho uzivatele. A to jiz od dob prehistorickych dister.

Účty ve WinXP jsou v domácím prostředí administrátorské díky tomu, že typický domácí uživatel je self-admin. A samozřejmě také proto, že se řada apikací psaných pro Windows 9x nedržela ukládání dat do uživatelských adresářů. Příkladem je třeba ten Total Commander. Jinak neprovilegované účty dnes bezpečnost nijak zvlášť nezhoršují. Rozesílání spamu a krádeže údajů může malware klidně dělat i pod neprivilegovaným účtem.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 30. 07. 2012, 12:19:01 »
Aha. Tak proc se na bezpecnost radsi rovnou uplne nevykaslat? Co na tom, ze vycistit malware z uzivatelskeho uctu je jednodussi, nez z celeho stroje?

BTW, kdyby MS vynutil striktni separaci privilegii, jako na nixech, tak byste videl, jak by se Total Commander honem rychle naucil pracovat pod neprivilegovanym uzivatelem. Jenze MS spise nez o bezpecnost dba o aplikace z minuleho stoleti a o pohodli uzivatelu, kteri tyto vykopavky chteji provozovat a jsou natolik vylizani, ze si neumi nastelovat prava na jednom adresari nebo o uzivatele, kteri jsou tak blbi, ze nikdy nepochopi, ze aplikace muze instalovat akorat admin. Vysledkem jsou Widle, ve kterych s kazdou novou verzi pribyva dalsi vrstva nelogickeho balastu berlicek, ktere se snazi obejit problemy vytvorene Microsoftem samym, protoze soudruzi z Redmondu mysli na budoucnost pouze na poli marketingu.

lukas

« Odpověď #26 kdy: 30. 07. 2012, 14:16:44 »
2 JardaP : A pak se div ze je linux tam kde je, s timhle pristupem. Muzes si prskat jak chces, ale ve vysledku ma Lael tedka pravdu - doma si proste lidi PC adminuji sami, bud primo sami, nebo pres schopnejsiho pribuzneho.

"Jenze MS spise nez o bezpecnost dba o aplikace z minuleho stoleti a o pohodli uzivatelu, kteri tyto vykopavky chteji provozovat a jsou natolik vylizani, ze si neumi nastelovat prava na jednom adresari nebo o uzivatele, kteri jsou tak blbi, ze nikdy nepochopi, ze aplikace muze instalovat akorat admin"

- no, MS dodava prostredi ve kterem spoustite aplikace. To ze dodava takove kde spustite vsecko X-let zpatky je holt za nejakou cenu, a tu je vetsina lidi ochotna zaplatit... Vas prispevek, obvzlast ta vyse citovana cast, taky o necem vypovida, byt vami se zamyslim nad cim =P

ldiot

« Odpověď #27 kdy: 30. 07. 2012, 16:05:12 »
Například autor populárního Total Commanderu tvrdohlavě ukládal nastavení do Program Files
...

Pokud si spravne pamatuji
 - windows/total commander defaultne ve slozce C:\wincmd ci C:\totalcmd
 - umisteni INI souboru bylo v registrech, defaultne jinde nez v adresari v programem, umisteni nastavovano pri instalaci
   (pri reinstalaci windows a zadnem zaznamu v registrech, nevzal INI z adresare s programem, ale default umisteni - vytvoril novy)
Podle webu
 - commander vznikl pro windows 3.1
 - Total Commander, Version 8.0, is a Shareware file manager for Windows® 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista/7, and Windows® 3.1.
   (by me zajimalo zda opravdu funguje bez problemu pod vsemi temito systemy, jestli ano klobouk dolu...)

A samozrejme
 - windows 3.x nema uzivatelsky profil?!
   (nepodarilo se mi v rychlosti dohledat)
 - windows 9x uklada uzivatelsky profil do adresare s windows
   (tam nekam to ukladal i ten commander)

Jde tedy bez problemu vytvaret aplikaci pro windows 3.1, aby v poradku behala i v windows 7?
(no, ve windows 7, 64bit nefunguji 16 bit aplikace:P)
Kdyz programuji pro windows 9x musim myslet na prava souboru?
atd ...

Muze tedy vyvojar pro starsi windows bez problemu prevest svoji aplikaci do novych windows?
(zalezi na stylu jaho programovani a novinkach v tech windows.....)

Nevim, jak nove verze windows nuti menit programatory stare zvyky, ktere nejakem zpusobem museli nekde ziskat. Ci jak byla dobra ci spatna dokumentace pro windows programovani. Na tohle at vam odpovi nejaky zkuseny windows programator.

Z pohledu uzivatele windows 98 az windows 7 muzu jen rici:
K prechodu na novy system me nuti koupe HW - stary doslouzil.
Jako uzivatel chci aby mi aplikace fungujici bez problemu pod starymi windows fungovali i pod novymi.
Windows jsou pro mne primarne zavadec pro aplikace ktere mne vyhovuji ci je potrebuji pouzivat.
Bezpecnost mne zajima jen kdyz mam nejake citlive/dulezite/zajimave informace/data (coz je bohuzel porad:P).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 30. 07. 2012, 16:44:22 »
Je v poradku, ze si lide adminuji PC sami, ale at tak cini jako admini. Ti, kteri nejsou schopni pochopit, jaky je rozdil mezi adminem a ostatnimi, si pak radsi mohou koupit kolobezku.

Lael Ophir

« Odpověď #29 kdy: 31. 07. 2012, 04:39:33 »
Pokud si spravne pamatuji
 - windows/total commander defaultne ve slozce C:\wincmd ci C:\totalcmd
 - umisteni INI souboru bylo v registrech, defaultne jinde nez v adresari v programem, umisteni nastavovano pri instalaci
   (pri reinstalaci windows a zadnem zaznamu v registrech, nevzal INI z adresare s programem, ale default umisteni - vytvoril novy)
Podle webu
 - commander vznikl pro windows 3.1
 - Total Commander, Version 8.0, is a Shareware file manager for Windows® 95/98/ME/NT/2000/XP/Vista/7, and Windows® 3.1.
   (by me zajimalo zda opravdu funguje bez problemu pod vsemi temito systemy, jestli ano klobouk dolu...)

A samozrejme
 - windows 3.x nema uzivatelsky profil?!
   (nepodarilo se mi v rychlosti dohledat)
 - windows 9x uklada uzivatelsky profil do adresare s windows
   (tam nekam to ukladal i ten commander)

Jde tedy bez problemu vytvaret aplikaci pro windows 3.1, aby v poradku behala i v windows 7?
(no, ve windows 7, 64bit nefunguji 16 bit aplikace:P)
Kdyz programuji pro windows 9x musim myslet na prava souboru?

Opravdu staré verze Total Commanderu jsem neviděl, ani jsem tu aplikaci nikdy nepoužíval déle než 5 minut. Verze, které působily problémy s Windows XP, ukládaly program i jeho nastavení do Program Files.
Program samozřejmě může fungovat ve všech 32-bitových verzích Windows, to není technicky problém. Zvlášť když jde o poměrně primitivní aplikaci, jako file manager.
Verze pro Windows 3.x je 16-bitová. Vyjma toho má autor 32-bitovou, a celkem nově i údajnou 64-bitovou verzi.

Windows 3.x pokud vím nemají uživatelský profil. Windows 9x ho mají. Jeho umístění je v anglické verzi ve Windows\Profiles. Umístění ale nehraje roli. Liší se to jako mezi verzemi Windows, tak mezi jazykovými mutacemi. Pouze idioti a amatéři počítají s fixním umístěním adresářů. Aplikace má používat API (nebo alespoň environment variables) pro zjištění lokace adresářů.

Dokumentace Windows je velmi dobrá. Obsahuje podrobný popis API, jeho konceptů, tutorialy, hromady příkladů, dokumenty o doporučeném designu GUI atd. Problém je v tom, že řada autorů SW dokumentaci nejspíš nikdy nepoužila. Spoléhají na nedokumentované vlastnosti systému, vykrádají ikony a videa z knihoven shellu, používají fixní umístění adresářů atd.
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2004/10/26/247918.aspx
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2010/03/11/9976571.aspx
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2004/03/26/96777.aspx
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2003/11/03/55532.aspx
http://blogs.msdn.com/b/oldnewthing/archive/2005/01/18/355177.aspx