Systém pro HP ProLiant N40L

Dulus

Systém pro HP ProLiant N40L
« kdy: 26. 07. 2012, 20:48:35 »
Zdar kupil som si domaci miniserver HP ProLiant N40L, chcem sa spytat aky OS by ste do toho odporucali, pouzival by som ho primarne ako synchro / NAS / DLNA / Download centrum zariadenie do siete. Predpokladam ze lepsie je tam dat Linux ako Windows Server, s tym ale ze by som potreboval nejaky OS , ktoremu by nevadilo vypinanie za chodu, tym mam na mysli ze ked ho niekto vypne za chodu priamo z elektriny (bol by v jednej prepatovke so switchom, routerom a AP, ktoru pri odchode z domu vypiname, a zrejem sa bude zabudat na vypinanie ho cez tlacidlo). Rozmyslal som o distribucii FreeNAS, no zda sa mi asi prili obmedzena na ine ucely.

Skuste nieco poradit. So linuxom ako takym mam len mierne skusenosti tzn. ubuntu na uzivatelskej urovni, a konfiguracia OpenWRT.

Diky za radu.
« Poslední změna: 30. 07. 2012, 16:02:44 od Petr Krčmář »

Re:HP ProLiant N40L
« Odpověď #1 kdy: 26. 07. 2012, 21:38:37 »
Rozmyslal som o distribucii FreeNAS, no zda sa mi asi prili obmedzena na ine ucely.
Jak presne je omezena a na jake ucely?

AFAIK se na FreeNAS daji instalovat normalni baliky z FreeBSD, takze mne se to zda jako vec pomerne neomezena :)

Pokud by se melo pouzit zfs, chtelo by to mozna upgrade RAM - viz http://edvoncken.net/2012/05/freenas-on-hp-proliant-microserver-n40l/

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 07. 2012, 06:04:31 »
s tym ale ze by som potreboval nejaky OS , ktoremu by nevadilo vypinanie za chodu, tym mam na mysli ze ked ho niekto vypne za chodu priamo z elektriny (bol by v jednej prepatovke so switchom, routerom a AP, ktoru pri odchode z domu vypiname, a zrejem sa bude zabudat na vypinanie ho cez tlacidlo).

Tak na to radsi zapomente, jestli jsou vam vase data draha. To vam zadny FS nezaruci, protoze si nikdy nemuzete byt jisty tim, co se kde dokurvi, kdyz vypnete stroj v okamziku, kdy si hlava rejdi po disku a zapisuje. Spis to pichnete do jine zasuvky a treba si napiste skript do cronu, ktery spusti halt, kdyz napriklad po 10 minut nepujde pingnout router.

H.

« Odpověď #3 kdy: 27. 07. 2012, 09:06:29 »
Citace
To vam zadny FS nezaruci, protoze si nikdy nemuzete byt jisty tim, co se kde dokurvi, kdyz vypnete stroj v okamziku, kdy si hlava rejdi po disku a zapisuje.

Tohle by pro zfs nemel byt zadny problem.

« Odpověď #4 kdy: 27. 07. 2012, 10:11:10 »
Kromě FreeNAS můžeš kouknout ještě na podobně zaměřená distra Openfiller ( založený na rPath Linuxu ) a OpenMediaVault ( zložený na Debianu ). Pokud budeš chtít zkusit ZFS, doporučuje se minimálně 4 GB RAM

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 27. 07. 2012, 11:14:58 »
Citace
To vam zadny FS nezaruci, protoze si nikdy nemuzete byt jisty tim, co se kde dokurvi, kdyz vypnete stroj v okamziku, kdy si hlava rejdi po disku a zapisuje.

Tohle by pro zfs nemel byt zadny problem.

Mozna. Budete na to spolehat a stroj vypinat bez shutdownu? Ja ne. I kdyz je mozne, ze zfs je superrobustni a nehne s nim ani zemetreseni, porad jeste treba pri vypinani muze uletnout hlava a treba vam prepsat MBR nebo neco. Data tam sice budou, ale vam se k nim bude spatne pristupovat. I kdyby k tomu doslo statisticky v jednom pripadu z deseti tisic, je to otravne riziko. Pocitac se vypina shutdownem anebo si poridte DOS a aspon se podivejte, jestli disk neblika.

radek

« Odpověď #6 kdy: 27. 07. 2012, 11:41:58 »
a co takhle zalozni zdroj...
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O35A000V6L

stoji to 1200, coz extremni investice neni.