Ventilátor s PWM a otáčkama 0-X

JohnyBBC

Ventilátor s PWM a otáčkama 0-X
« kdy: 24. 07. 2012, 23:20:16 »
Zdravím,
hledám ideální řešení do HTPCčka, kde mám board, který mi ovládá celé HTPC a při nízkých teplotách vypíná (sníží otáčky na min.) ventilátor, avšak jsem nenašel ventilátor který umí 0-x otáček, doporučíte? Samozřejmě vše přes PWM (4 drátkový). Je pro mě zbytečné, aby se pořád točil a vrčel i v noci.

Děkuji!

Re:Ventilátor s PWM a otáčkama 0-X
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2012, 23:44:13 »
co znamena 0 - x ? jakoze aby to umelo treba 100rpm? obavam se ze takovy nenajdes. idealni pomer cena/vykon(v tom je zapocteno primarne ticho) nabizi AC F12 PWM. jen tak se mi tady "převaluje" na 400rpm a ani ted v noci neni VUBEC slyset (kdyz nedam ucho do proudu vzduchu).
naprosta spicka pak je Noctua, ale nevim jestli uz se u nas daji koupit PWM verze.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Trubicoid2

« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2012, 01:36:32 »
Ja to nechápu. Větráku je to predse jedno, jak snizujes pwm, tak on se točí pomaleji, az se zastaví. No pak se muže jeste trochu cukat. Kdyby ho pwm řadič úplne vypnul, tak mas úplný ticho a to zvládne kazdej vetrak. Problém je v tom pwm řadiči, ten to asi neumí. On se domnívá, ze netočící se vetrak je porucha a pouští alarm a zvyšuje obrátky....V mým asusu mužu v biosu nastavit při kolika rpm ten alarm nastane, nejmíň ale 100rpm.

« Odpověď #3 kdy: 25. 07. 2012, 09:59:22 »
ten vetrak ma urcitou mez pri ktere nezvladne uz prekonat odpor. zminku o radici nechapu. ja kdyz to speedfanu stahnu pod tu kritickou mez tak se to proste zastavi a neslysim zadne alarmy, nikde se nic nezvysuje. a jinak mam na speedfan nastaveno aby byl vypnuty a az kdyz cpu prekroci 60C tak se roztoci na minimalni otacky (mam vyzkouseno a otestovano ze na minimalni otacky mi to v pohode uchladi)

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 25. 07. 2012, 10:23:29 »
Nebavíme se o SpeedFanu, ale o BIOSu.

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2012, 10:34:37 »
Nebavíme se o SpeedFanu, ale o BIOSu.
ja mluvim o tom, v cem to ovladam. predpokladam ze tomu ventilatoru je jedno kterej program to ridi. proste dostane pres pwm 20% tak se toci na 20%. dostane 19% a to uz neutahne tak se zastavi. zadne dalsi chovani tady nemam. na roztoceni mu ale nestaci tech 20%, potrebuje 25% a ty pak stahnout po roztoceni.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 25. 07. 2012, 10:37:18 »
Ovládej si to v čem chceš, BIOSu je to taky jedno a prostě bude řvát, pokud neumožňuje nastavení min. otáček na 0.

trubicoid2

« Odpověď #7 kdy: 25. 07. 2012, 10:53:52 »
jo, speedfan vypne tu chytrou bios pwm kontrolu a ridi si to sam; mch. asi neni pro linux, ne?

jinak si neodporujeme, proste vetraku je to fuk, snizuju pwm a on se toci pomaleji az se nekde zastavi, i kdyz ty tam porad treba 20% posilas; blby vetraky se nejen zastavi ale jeste se jako bonus neprijemne cukaji

ty minimalni otacky zavisi na treni, takze je asi nikdo rozumnej neuvadi. ale chtit po vetraku, aby mel minimalni otacky 0 je zvlastni, to zvladne kazdej (kdyz ho vypnes, nebo posilas 0%pwm), proto jsem psal, ze to nechapu.

no a kdyz nepouzivas speedfan tak bios dela s pwm controlerem to co jsem psal, jak si i Phirae mysli...

jinak muj nazor je, ze ty min otacky u slusnyho vetraku by mely byt okolo 400rpm, to stejne neni slyset

« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2012, 14:58:56 »
jasny, proste podstany je ze k nule se postupne plynule nedostane zadnej. a od nuly nahoru taky ne. a je uplne jedno co to PWM kontroluje, jedna se o fyzikalni vlastnosti toho typu pohonu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2012, 15:25:59 »
Jen mimochodem, Speedfan pro Linux se jmenuje fancontrol a je součástí lm_sensors. Jen je trochu složitější jeho nastavení (v řádce), ale funguje v pohodě, sám používám ve dvou ze tří PC (na notebooku bohužel/-dík nelze regulovat :-) ).

trubicoid2

« Odpověď #10 kdy: 25. 07. 2012, 15:51:22 »
hm, na 3 pc ze 3:
Kód: [Vybrat]
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2012, 17:49:42 »
trubicoid2: Podivné... Nicméně zjevně možné.

Já to vlastně používám na 3/4 PC (ještě tátovo).

Pali

« Odpověď #12 kdy: 26. 07. 2012, 14:51:06 »
hm, na 3 pc ze 3:
/usr/sbin/pwmconfig: There are no pwm-capable sensor modules installed

$ sudo sensors-detect

trubicoid2

« Odpověď #13 kdy: 26. 07. 2012, 21:05:13 »
nene, tim to neni, teplotu a rpm mam

ty novy biosy nejak vsechno pres acpi delaji, na asus desce je treba it87, ale nemam k nemu pristup, protoze vsechno sezere acpi; rika to
[    7.389258] ACPI Warning: 0x0000000000000b00-0x0000000000000b07 SystemIO conflicts with Region \_SB_.PCI0.SBRG.ASOC.SMRG 1 (20120320/utaddress-251)
[    7.389263] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver

da se to vypnout parametrem
acpi_enforce_resources=lax, ale pak je system hodne nestabilni

pri pouziti acpi mam na senzory pristup pres modul asus_atk0110, ale ten neumi pwm, takze tak nejak  >:(

PapezT

« Odpověď #14 kdy: 27. 07. 2012, 12:46:55 »
Problém bude v tom, že to nemám řízené deskou, ale panelem ve kterém je schované Arduino (napojene na sit a v pridade nutnosti to HTPC zapina kdyz chci vzdaleny pristup od jinud, aby nemuselo porad bezet a takove blbinky...) Tam když nastavím analogWrite(2, 0); tak se pořád točí... Možná mám chybu teda někde jinde, ventilátor mám AC freezer. A není to na desce, protože ta ani nemá pwm konektor.
Snad již chápete můj dotaz :)