ADSL starý vs. nový modem

KapitánRUM

ADSL starý vs. nový modem
« kdy: 21. 07. 2012, 17:41:14 »
Ahoj,

chci se s Vámi podělit o zajímavou informaci, kterou mám mnohokrát potvrzenou.
Často je starý ale ZNAČKOVÝ a kvalitní modem lepší, než nový "levný" modem za tisku.

U jednoho zákazníka mi řekli, že mi neudělají VDSL, ale že tam jsou staré dráty, je to daleko od ústředny a může tu být maximálně 6 Mbit/s. No a protože 6 Mbit/s mi udělá i modem ADSL 1, zkusil jsem je schválně porovnat.

Zde jsou výsledky:
http://imageshack.us/photo/my-images/641/modemyw.png/

Tedy:
Průměrný ping na seznam je u nového modemu (P-660HN) vyšší 17-20, ztrátovost cca 20 paketů z 1000, línější upload - viz obrázek.

Starý modem má ping o 1-2 nižší (16-18), ale hlavně jsem nezaznamenal žádné ztráty paketů i upload o poznání lepší, lepší hodnoty SNR Margin, ale download o malý chlup pomalješí.

Rozdíl v ceně: 950,- Kč, (nový 1000,- Kč, starý byl za 50,-) ale hlavně se už neztrácí pakety.
Takže staré ADSL modemy do koše určitě nepatří, pokud máte shnilé dráty, můžou udělat lepší službu.

Opravte mě, ale z mého pohledu je lepší spolehlivé spojení bez ztrát paketů a navíc s lepším uploadem, než "divné" adsl byť s o chlup lepším downloadem.
« Poslední změna: 30. 07. 2012, 16:35:56 od Petr Krčmář »

aaaaaaaaaaaa

Podla mna je dolezitejsie, ze je to Vigor ako ze je stary. Mne sa jeden Vigor chytal aj na mieste, kde sa nechytalo nic ine a ani tam nechceli zaviest ADSL, lebo tak daleko to zevraj nechodi.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
Jak dlouho ten test probíhal a kolikrát si ho opakoval? Mě ten rozdíl přijde natolik malý, že klidně mohl být způsoben výkyvy v provozu a zátěži toho testovacího serveru a trasy k němu. Navíc DSL je postaveno na ATM, což je spolehlivá technologie, takže se mi nezdá, že by na IP vrstvě nad ATM mohlo docházet ke ztrátě paketů.

Doufám, že si měl modem připojený kabelem a ne wifinou, a že byl v bridge režimu s vypnutým routováním a podobnými opičárnami.

Jinak se mi taky doma válí téměř legendární speedtouch, nějak nemám srdce to vyhodit, i když už to v životě nejspíš nepoužiju.

Xjmeno363dec

je starý ale ZNAČKOVÝ a kvalitní modem lepší, než nový "levný"....

objevili jsme světadíl, tuším že Ameriku....

to snad platí všude, ne? Šáhni si na čalounění ve starým Taunusu a porovnej to s focusem. Rozeber starý hodinky a porovnej to s qurtzovejma. Vem do ruky bourací kladivo od Bosche z 90. roku a dnešní téměř celoplastové?

o nábytku a "kvalitě" notebooků nemá cenu mluvit

Trident

Ahoj,

chci se s Vámi podělit o zajímavou informaci, kterou mám mnohokrát potvrzenou.
Často je starý ale ZNAČKOVÝ a kvalitní modem lepší, než nový "levný" modem za tisku.

U jednoho zákazníka mi řekli, že mi neudělají VDSL, ale že tam jsou staré dráty, je to daleko od ústředny a může tu být maximálně 6 Mbit/s. No a protože 6 Mbit/s mi udělá i modem ADSL 1, zkusil jsem je schválně porovnat.

Zde jsou výsledky:
http://imageshack.us/photo/my-images/641/modemyw.png/

Tedy:
Průměrný ping na seznam je u nového modemu (P-660HN) vyšší 17-20, ztrátovost cca 20 paketů z 1000, línější upload - viz obrázek.

Starý modem má ping o 1-2 nižší (16-18), ale hlavně jsem nezaznamenal žádné ztráty paketů i upload o poznání lepší, lepší hodnoty SNR Margin, ale download o malý chlup pomalješí.

Rozdíl v ceně: 950,- Kč, (nový 1000,- Kč, starý byl za 50,-) ale hlavně se už neztrácí pakety.
Takže staré ADSL modemy do koše určitě nepatří, pokud máte shnilé dráty, můžou udělat lepší službu.

Opravte mě, ale z mého pohledu je lepší spolehlivé spojení bez ztrát paketů a navíc s lepším uploadem, než "divné" adsl byť s o chlup lepším downloadem.
Bohuzel tak jednoduchy to neni. ADSL neni Ethernet.
1. O2 at umyslne(nedostacujici konektivita z ustredny) ci neumyslne(spatny zaznam v databazi, mereni) mlzi i kdyz je vedeni
kvalitni a jses par kroku od ustredny. V tomto pripade doporucuji ukecavat a pak znamy. Nic jineho nepomuze.
2. Meril jsi v rezimu bridge? Abychom vyloucili IP stack v modemu a preklad.
3. ADSL ma mechanismy na neustaly monitoring linky a maximalni synchronizacni rychlost se muze menit v case podle zaruseni tzv. SRA a Bitswap. Uceni a vytvareni bitovych map muze byt u kazdeho chipsetu jine. Zalezi i hodne na firmware daneho cipu. Takovy upgrade dokaze s hodnotami hodne zacvicit.
4. Rozdil muze byt v implementaci Power cut back.
6. Prepnul jsi novy modem do rezimu ADSL(1)? Nezapomen ze ADSL2+ pouziva frekvence do 2.2Mhz(ADSL1 jen do 1.1Mhz) a dvakrat tolik subkanalu. Hodnoty budou proti ADSL(1) jine(horsi). Uz jen kvuli vetsimu utlumu na vyssich frekvencich.
7. Ztratovost paketu neni veci ADSL a ATM. Ty zaruci spravne doruceni. Na SAR pocitadlech se muzes podivat na chyby/ztratovost. Co se tyce IP spis bych podezrival modem pripadne problem na BRASu u providera. Obcas se to stava, zvlast u ex.CRa(T-Mobile).
8. Vylez nakych debug logu a pocitadel z dlouhodobeho provozu by byl prukaznejsi.

praktik

Doma jsem měl s ADSL linkou problémy (nestabilita, velký packet loss), reklamoval jsem to, technik provedl proměření, nastavil na mém portu DSLAMu jiný profil (zakázal ADSL 2+, povolil jen ADSL 2) a od té doby je to OK. Ponaučení: kdybych měl starý ADSL modem, který ADSL 2+ neumí (uměl by jen ADSL 2), neměl bych problémy ani dřív. Modem s DSLAMem se totiž domlouvají na "nejlepším" protokolu který oba podporují, a tak si  ADSL 2+ domluví i na špatné lince, kde je ADSL 2+ spíš k vzteku.

Trident

Doma jsem měl s ADSL linkou problémy (nestabilita, velký packet loss), reklamoval jsem to, technik provedl proměření, nastavil na mém portu DSLAMu jiný profil (zakázal ADSL 2+, povolil jen ADSL 2) a od té doby je to OK. Ponaučení: kdybych měl starý ADSL modem, který ADSL 2+ neumí (uměl by jen ADSL 2), neměl bych problémy ani dřív. Modem s DSLAMem se totiž domlouvají na "nejlepším" protokolu který oba podporují, a tak si  ADSL 2+ domluví i na špatné lince, kde je ADSL 2+ spíš k vzteku.
U nas se nekdy pouzivalo ADSL2? Mam za to ze byl okamzity skok z ADSL na ADSL2+. A co se tyce O2 tak akorat ma ruzne synchronizacni rychlosti pro ruzne profily. Jak to ma T-Mobile to netusim.
Modem s dslamem si mohou domluvit i nizsi protokol. To je ale na dlouhe povidani:) Kazdopadne prostredky tu jsou i na strane koncoveho uzivatele. U lepsich zarizeni jde nastavit i to aby modem "lhal" dslamu o kvalite linky. Sice to porusuje normu, ale ver ze to vyresilo problemy se stabilitou.
Uprimne spis je problem s kvalitou koncovych zarizeni a jejich implementaci ADSL. Proto se nastavuji ty fixni profily. Dal je u koncaku dost casto problem s paralelkama a i spatny splitter nebo nevhodna prepetova ochrana.