Zdravím.
Poslední dobou trochu válčím s mým notebookem a zásuvkami v našem bytě a jelikož vím, že sem chodí hodně elektrotechniků, chtěl bych se zeptat na radu, co bych měl dělat...
Takže můj problém: Vlastním již druhý notebook Asus. Mimoto mám ještě Lenovo a Acer. Problém se týká adaptérů u těchto notebooků. Vím, že všechny adaptéry z důvodu relativně velkého odběru občas problesknou při připojování do sítě. Na to jsem si zvykl, ale překvapilo mě, že dva adaptéry od Asusu, které mám to dělají mnohonásobně víc než ostatní adaptéry. Např. adaptér od Lenova to nedělá skoro vůbec. Každopádně žil jsem s tím relativně v klidu asi 5 let.
Před rokem jsme se přestěhovali do nového bytu a tam začly problémy. Překvapilo mě, že blýskání bylo mnohem výraznější, ale nevěnoval jsem tomu příliš mnoho pozornosti.
Asi po čtvrt roce se mi při zapojování notebooku podařilo vyhodit pojistky v bytě. Prostě o trochu větší záblesk a šlus. Z adaptéru se zakouřilo, ale přežil. Po téhle zkušenosti jsem se rozhodl aspoň zkoušečkou projít zásuvky, jestli jsou správně zapojené. Všechny vypadaly OK. Poté se všechno vrátilo do standardu.
Před týdnem jsem si zase zapojil noťas (i s běžným ohňostrojem) a chtěl jsem si k noťasu přes USB připojit DVB-T tuner. Jakmile jsem se tunerem přiblížil k USB, záblesk jak prase, smrad a tma.
Noťas to naštěstí přežil, ale odešel adaptér. Teď mám trochu strach si noťas vůbec zapínat.
DVB-T tuner používáme dál s ostatnímy noťasy a žádný problém nikdy nenastal.
Chtěl bych vás poprosit o rady, čím by to mohlo být, nebo co bych měl dělat, abych tomuhle předešel...
Fakta:
Notebook je ASUS s originálním adaptérem. Další dva notebooky jsou ACER a Lenovo ThinkPad, oba s originálními adaptéry a když je seřadím podle blýskání tak je to takhle ASUS > ACER > Lenovo.
DVB-T USB tuner je tenhle
http://www.alza.cz/aver-tv-volar-hd-nano-d222013.htm.
Anténa je sdílená pro 3 byty, takže nejspíš bude mít nějaký zesilovač.
Barák je dost starý, takže si i myslím, že tam možná budou ještě staré dvoužilové rozvody.
Jeden elektrikář mi říkal, že problém může být buď v adaptéru, televizní anténě něbo proště jen blbé náhodě. Každopádně mi moc neporadil...
Díky za každou radu