Kompilujete si jádro a používáte initramfs?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Kompilujete si jádro a používáte initramfs?
« kdy: 26. 06. 2012, 13:52:34 »
Kompilujete si sami vlastní kernel nebo jedete na nějakém dodaném s distrem, případně na nějakém z repozitáře distra?

Pro ty, kteří kompilují sami - používáte initramfs? Zkoušeli jste někdy bootovat bez něj? Používáte moduly i tam, kde nejsou nutné (nutné jsou většinou u grafické karty a wifi)?

Anketu nedávám, je moc možných kombinací :-)
« Poslední změna: 26. 06. 2012, 14:05:59 od Petr Krčmář »

xyz

Re:Kompilujete si sami jádro a používáte initramfs?
« Odpověď #1 kdy: 26. 06. 2012, 14:08:33 »
Áno, kompilujem si ho sám, initramfs nepoužívam, bootujem bez neho. (Distribúcia gentoo.)

lime

Re:Kompilujete si sami kernel? Používáte initramfs?
« Odpověď #2 kdy: 26. 06. 2012, 14:12:45 »
Ked je to potrebne tak ano, vacsinou sa snazim dat vsetko do jadra, bez modulov, ramdisk pouzivam iba vtedy ak potrebujem nacitat modul este pred zavedenim jadra napr. Raid (distro debian). Moja oblubena 3-kombinacia ;)

make bzImage
make modules
make modules_install

ak chcem ramdisk tak este :)

mkinitramfs -o /boot/initrd.img ... /lib/modules....

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Kompilujete si jádro a používáte initramfs?
« Odpověď #3 kdy: 26. 06. 2012, 14:18:16 »
Jsem nějak zapomněl napsat sebe :-)

Jedu na Gentoo, takže kernel vlastní, nacpáno vše do kernelu, kromě closed-source ovladačů od NVidie na stolním a wifi na NTB. Kernel mám očesaný jak to jen šlo a při novém kernelu zase kousky odřezávám (často mi tam naskáče hafo nových věcí naprosto nelogicky...).

Initramfs jsem nikdy nepoužil, jednou jsem to zkoušel, ale nevěnoval jsem tomu čas, takže to nefungovalo. Výhodu v jeho využití nevidím. Vlastně ano, jak tu někdo psal - u RAIDu (HW, na samostatné kartě) k zavedení ovladačů a možnosti bootu rovnou z toho RAIDu.

Rhinox

« Odpověď #4 kdy: 26. 06. 2012, 15:30:28 »
Ano, Ne, Ne, Ne, Ano, Ne

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 26. 06. 2012, 15:54:07 »
Ano, Ne, Ne, Ne, Ano, Ne

Musel jsem se vrátit k otázkám a přečíst si je znovu :-D Každopádně nám tu zatím chybí nějaký ne-hardcore Linuxák nebo prostě alternativní styl (pokud teda zrovna my co tu jsme nejsme Ti alternativní :-D ).

« Odpověď #6 kdy: 26. 06. 2012, 15:55:17 »
Kompiluji vlastní kernel, zahrnuji do něj jen nejnutnější ovladače, které budou jistě potřeba celou dobu - ovladač SCSI, disku, souborového systému. Ostatní věci jako moduly.

Na desktopu initramfs nepoužívám, na notebooku ano, neboť jsem tam neprozřetelně oddělil /usr do samostatného LVM oddílu, což aktuální udev těžce nese. Takže používám initramfs vygenerovaný nástrojem dracut, který /usr připojí ještě před startem initu. Druhý účel initramfs je probuzení z hibernace pomocí uswsusp. Když dojde ale na nějakou nouzovou situaci, jsem schopen se samotným kernelem a oddílem / systém opravit. To mi připadá jako velká výhoda proti distribučním jádrům, která pokud nemají správný initramfs, jsou úplně nepoužitelné, protože nemají ani ovladače na nejběžnější řadiče disku.

hm

« Odpověď #7 kdy: 26. 06. 2012, 16:46:47 »
Jádro vlastní bez zbytečností a bez initramfs, moduly jen ty, které jsou nutné nebo které použiju jednou za uherský rok.

FF

« Odpověď #8 kdy: 26. 06. 2012, 20:12:40 »
Jádro vlastní, distro gentoo, initramfs nepoužívám a ani nevím jak funguje a k čemu by mi mohl byt dobrý. Přijde mi to jako další zbytečná komplikace a věc co se může posrat.  :)

Jenda

« Odpověď #9 kdy: 26. 06. 2012, 20:33:57 »
Jak jinak nabootovat do šifrovaného / bez harakiri s chrootem z temporary / na /boot?

Rhinox

« Odpověď #10 kdy: 26. 06. 2012, 21:07:53 »
initramfs nepoužívám a ani nevím jak funguje a k čemu by mi mohl byt dobrý.
Tak v tom pripade doporucuju abys to rychle dostudoval. Jestli mas /usr na samostatne particii, pak pocinaje udev-181 *musis* pouzit initramfs, jinak system nenabehne...

dfasfasfasfd

« Odpověď #11 kdy: 26. 06. 2012, 21:44:46 »
kdysi jsem si s tim hral a kompiloval co nejmensi vyladene jadro bez modulu, ale dneska uz na to kaslu.

radsi bych si vyzkousel jadro NIX, http://code.google.com/p/nix-os/

« Odpověď #12 kdy: 27. 06. 2012, 06:09:50 »
Kompilijem si vlastné, všetkopotrebné mám v kerneli a nepodstatné veci (podpora NTFS a CP1250 na notebooku) sú ako moduly .
Initramfs na notebooku musím mať (celý je na zfs, vrátane /), tiež používam dracut.
Desktop a server idem bez initramfs.

Alfonz_Mucha

« Odpověď #13 kdy: 27. 06. 2012, 07:29:22 »
Používám běžné distribuční jádro s initramfs, přeci jen je možné s tím mít bez problémů šifrování, uspávání, atd. A není problém pak vzít disk a strčit ho úplně jinam. Zatím jsem nepřišel na výhody, které stály za to kompilovat jádro, pokud to není specifické využití v nějakém embedded zařízení.

kei.101

« Odpověď #14 kdy: 27. 06. 2012, 10:50:02 »
Používám gentoo na spostě PC a malých jednoúčelových zařízeních a všude kompiluji kernel. Snažím se držet jádro co nejmenší a stavět jen potřebné moduly. Konfiguráky si pečlivě schovávám a na nová jádra přecházím pomalu, takže konfiguruji minimálně.

Initramfs používám celkem často, protože většinou potřebuji správně připojit root oddíl - například pokud je celý disk šifrovaný nebo bootuju z sdkarty, která může být zaměněna s sd kartou v jiném slotu).