Nějak jsem nepochopil dotaz tazatele, ale s NATem mám následující zkušenosti. Psal jsem si vlastní systém pro VPN ve stylu N2N, zejména pro přecházení mezi NATy. Bohužel to není tak snadný, kromě tedy nutnosti mít centrální bod na udržování směrovacích tabulek (MAC: IP: port). Vlastní VPNka fungovala jednoduše. z Tap přišel paket a pokud aplikace věděla, kam ho přeposlat, tak ho přeposlala, pokud to nevěděla, poslala ho na centrální bod. Ten jej přijal, k paketu přibalil IP adresu a port odkud paked přišel a rozeslal ho všem přihlášeným klientům. Klienti si pak k MAC adrese odesílatele přiřadili IP adresu a port. Pokud chtěli komunikovat obráceně, udělali totéž a postupně se takto prorazila díra. Přesný postup je trochu delší na psaní.
No a ty problémy: Dost často narážím na symetrické NATy. Tam vám nepomůže ani svěcená voda. Symetrický NAT přidělí port (a někdy IP adresu) různou i stejným klientům, pokud jejich pakety směřují na jiné cíle v internetu. Pak se díra nedá vytvořit. Ten můj systém si s tím poradí, ale bohužel to pak všechno posílá přes centrální bod.
Co se tereda týče, tak platí totéž u symetrický natů se na dvouch teredo IPv6 adresách nedomluvíte. Prostě se neuvidí, nepingají, netraceroutují. Přes centrální bod si to nepošlou. Zkoušel jsem miredo vůči teredu ve windows. Pokud dám teredo vůči freenet6, tak bez problémů. Přes třetí stranu se dvě tereda spojí, ale přímo ne (platí pro symetrické naty)
A kde jsem viděl symetrické naty? Seznamácká firemní síť,... a třeba mobilní síť Vodafone. Zpravidla velké NATované sítě.