SQL-like dotaz nad CSV souborem?

Petr

SQL-like dotaz nad CSV souborem?
« kdy: 11. 06. 2012, 16:09:19 »
Zdravim, zna nekdo nejakou jednoduchou a chytrou utilitu na zpracovani CSV souboru pomoci SQL-like jazyka? (select, join, update, order by). Idealne freeware a pod widle. Muze byt i web based. Diky

tst

Re:SQL-like dotaz nad CSV souborem?
« Odpověď #1 kdy: 11. 06. 2012, 16:29:12 »
Nedávno jsem řešil podobný problém v perlu. Pomohl modul DBD::CVS http://search.cpan.org/~jzucker/DBD-CSV-0.22/lib/DBD/CSV.pm

fahacz

« Odpověď #2 kdy: 11. 06. 2012, 20:35:40 »
Pripadne lze CSV importovat do SQLite, ja jsem to nedavno pouzil.
http://www.devdaily.com/android/sqlite-csv-import-data-table-primary-key

Ten CPAN Perl modul je taky pekny, to jsem neznal, diky. F

lobo

« Odpověď #3 kdy: 12. 06. 2012, 19:32:15 »
LinqPad - nenormalne silny nastroj

fos4

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 06. 2012, 13:09:05 »
grep, awk (spojování tabulek viz níže), sort.. snad jen toho updatu např. pomocí sed bych se trochu bál, ale s pořádným odladěním musí i ten fungovat :-)
neříkám, že je to tak mocné jako sql, ale na spoustu použití úplně stačí.

awk 'FNR==NR{a[$1]=$2;next}
 $1 in a{print $1";"a[$1]}'   <(cat ciselnik.txt) <(cat data.txt)

Kit

« Odpověď #6 kdy: 13. 06. 2012, 13:50:22 »
Stejně si myslím, že pokud jsou jen trochu vyšší nároky, než jen jednoduché vyhledávání a insert, vyplatí se použití nějaké odlehčené databáze, např. SQLite nebo Tokyo Cabinet.

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 06. 2012, 14:31:13 »
Stejně si myslím, že pokud jsou jen trochu vyšší nároky, než jen jednoduché vyhledávání a insert, vyplatí se použití nějaké odlehčené databáze, např. SQLite nebo Tokyo Cabinet.
jasně :-) ale pokud třeba jako mi každý měsíc přijde sbírka csv souborů, kde potřebuju něco málo spočítat, je rychlejší si jednou napsat skriptík v bashi, než je pokaždé všechny importovat do nějaké databáze..

Waseihou

« Odpověď #8 kdy: 15. 06. 2012, 09:27:41 »
A nebo si napiš skriptík co ti je všechny do nějaké té databáze naimportuje ;)

Zopper

• 896
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 15. 06. 2012, 10:29:21 »
A nebo si napiš skriptík co ti je všechny do nějaké té databáze naimportuje ;)

Já dodávám: a zároveň provede ty výpočty a vrátí ti rovnou výsledek. :)

Kit

« Odpověď #10 kdy: 15. 06. 2012, 13:37:55 »
jasně :-) ale pokud třeba jako mi každý měsíc přijde sbírka csv souborů, kde potřebuju něco málo spočítat, je rychlejší si jednou napsat skriptík v bashi, než je pokaždé všechny importovat do nějaké databáze..
Citace
... zpracovani CSV souboru pomoci SQL-like jazyka? (select, join, update, order by) ...

To mi už nepřipadá jako "něco málo spočítat". Požadavky na JOIN a UPDATE mě dostatečně odrazují od nedatabázového řešení. Nevím, proč bych měl něco takového pracně lepit v Bashi, když v SQLite je to na pár řádek.