Ahoj,
mám na svém domácím mini-serveru vlastní DNS, které běžně resolvuje moji doménu pro lidi zvenku i zevnitř. Tento server má pouze vnitřní IP a je schovaný za routerem (RB433), který zároveň funguje jako DHCP (i pro ten mini-server; mini-server nemá pevně nastavenou IP přímo ve své konfiguraci, ale od DHCP dostává vždy tu samou). Všechny potřebné porty (i pro další služby) jsou pochopitelně na routeru forwardované, vše běhá jak má.
Jednou takhle vytáhnu RB433 ze sítě (odpojím napájení, aby bylo jednoznačně jasno) a zapojím ho po XY hodinách zpět. Mini-server celou dobu mezitím jede. Po znovupřipojení RB433 už mi mini-server přestane resolvovat adresy a to jak pro vnější síť (internet), tak i vnitřní klienty (např. můj desktop).
Co se za tu dobu "výpadku" routeru mohlo s mini-server stát:
1. Vytikala mu IP adresa (mám nastaveno na hodinu, vytikala zcela jistě - neověřil jsem si, jestli v síti zůstalo zařízení s původní IP nebo ne)
2. Vytikáním adresy MOŽNÁ přešel na nějakou vyhrazenou (takové ty 169.nějaká.hatla.patla)
3. DNS dál naslouchalo pouze na původní adrese (192.168.1.1)
Po naskočení routeru a tím pádem DHCP a konektivity do internetu se mini-server chytí a je dostupný na své správné vnitřní IP. Zvenčí napíšu do prohlížeče svoji doménu a čekám a čekám a nic... Když napíšu IP, tak mi ale server odpoví. Z toho mi plyne, že IP má svou správnou, forward je v pohodě, konektivita taky, jen DNS se nechytlo.
Kdy jsem se připojil a server (SSH) přes IP adresu a otočil službu named, vše se rozjelo.
Netušíte, proč mi DNS taky nejelo samo (jako třeba Apache)? Jak se tomu do budoucna vyvarovat (pokd by se router třeba musel restartovat a zrovna v tu chvíli vytikala IP adresa)? Jde mi o řešení na úrovni DNS, ne o délku zápůjčky IP adresy nebo jiné podobné věci.
Těm kdo to dočetli: gratuluji, děkuji a pokuste se být tvůrčí ;-)