Vzdálené vypínání/zapínání serveru

jenP.

Vzdálené vypínání/zapínání serveru
« kdy: 16. 05. 2012, 18:43:31 »
Zdravim,
predesilam, nejsem zadny guru, tak prosim co nejvic po lopate...

Chtel bych mit moznost vzdalene zapnout/vypnout/resetovat server, ktery ma desku  od Intelu S5000vsa a na kterem bezi linux (CentOS 5). Ta deska by snad mela podporovat IPMI, coz je nejspis to co hledam.
Muzete mi prosim poradit, jak tuto vec zprovoznit, co je treba event. dokoupit prip. dat nejaka doporuceni pro nakup ?
Dekuji. Jan
« Poslední změna: 18. 05. 2012, 11:49:44 od Petr Krčmář »

DK

Re:IPMI do serveru s linuxem
« Odpověď #1 kdy: 16. 05. 2012, 19:59:09 »
ipmi je uplne mimo os, pokud ma zakladni deska IPMI, je to dalsi ethernet port, ktery se nastavuje v biosu (tim myslim nastaveni site)

nicmen ipmi je registrovana obchodni znamka Supermicro, takze tam ipmi urcite neni :) obecne se to nazyva KVM over ip (keyboard-video-mouse, ne virtualizace)

co se divam, ta deska nic podobneho nema, ma pouze toto

jenP.

« Odpověď #2 kdy: 16. 05. 2012, 21:34:54 »
ok, po precteni nejakych informaci ze stranek Intelu... chapu to tedy spravne, ze nastroje Intel System Management Software predstavuji nastroje, ktere jsou zavisle na operacnim systemu a funguji vyhradne bezi-li OS ?. A v situaci, kdy pocitac "vytuhne" a jedinou zachranou je stisk tlacitka "Reset", tak v teto situaci me tyto nastroje nepomuzou ? Chapu to spravne ?

DK

« Odpověď #3 kdy: 16. 05. 2012, 21:45:08 »
no ja to pochopil tak, ze se jedna o software/hardware, kterym muzes spravovat servery, ktere toto podporuji (nezavisle na os), ale u tohoto ti to asi nijak nepomuze

ale tohle by melo byt popsane v manualu primo u zakladni desky

anonym

« Odpověď #4 kdy: 16. 05. 2012, 22:24:24 »
nicmen ipmi je registrovana obchodni znamka Supermicro, takze tam ipmi urcite neni :) obecne se to nazyva KVM over ip (keyboard-video-mouse, ne virtualizace)

tady nejak pletete veci dohromady

Citace: wikipedia
The Intelligent Platform Management Interface (IPMI) is a standardized computer system interface ...
The development of this interface specification was led by Intel Corporation ...
to opravdu nebude trademark supermicro

co se tyce KVM-over-IP tak to nema s IPMI nic spolecneho. IPMI by melo umet po siti (nebo po system interface proti bezicimu OS, ale tam to nema uplne cenu) power management (aka vypnout/zapnout/reset), senzory, systemovy log, serivou konzoli. nema napriklad webove rozhrani, ani KVM-over-IP

KVM-over-IP umi reseni ktera si vyrobci znackovych serveru delaji sami jako nadmnozinu IPMI, jako treba Dell DRAC, IBM RSA, HP iLO, Sun/Oracle ILOM...

dalsi mozne reseni je intel vPRO, ktere umi snad vsechno co IPMI (a i web a KVM-over-IP), ale IMHO nemluvi po siti protokolem IPMI, je potreba samostatne nastroje (v linuxu amttool, amtterm...)

DK

« Odpověď #5 kdy: 16. 05. 2012, 22:35:36 »
anonym: diky za opravu, ja doted zil ve vedomi, ze IPMI je vazne od supermicra (aspon teda do manualu si davaji trademark :) )

aaaaaaaaaa

« Odpověď #6 kdy: 17. 05. 2012, 00:09:18 »
Tak podla mna to pletiete. U KVM over IP a IPMI ani jedno nie je podmnozina druheho. Priklad funkcie, ktoru nema moje KVM over IP, ale ma ju asi kazde IPMI: tvrdy reboot PC.
Ja to vnimam tak, ze cielom KVM over IP je preniest klavesnicu, mys a monitor k uzivatelovi. Tam niekde to konci (dobre, moje KVM over IP poskytuje aj moznost "primountovat" lokalny disk/CD, ako keby sa nachadzali na druhej strane kablu, ale to je asi vsetko).

U IPMI ide o monitoring fungujuci nezavisle na OS, prenos stlaceni klavesnice je uplne mimo zaber.

jenP.

« Odpověď #7 kdy: 17. 05. 2012, 08:18:17 »
dekuji za reakce a vysvetleni
co to ale pro me znamena ? mam vubec sanci vzdalene ten pocitac vypnout ? kdyz ano musi se neco dokoupit ?  muzete byt prosim konkretnejsi ?
dekuji.

Ivan

« Odpověď #8 kdy: 17. 05. 2012, 10:07:52 »
IPMI je nejakej standart. Pouziva ho i HP. Jestli to chapu dobre tak servery od HP maji ILO konzoli, ktera ma vlastni eth. port a ta ti umoznuje vzdaleny pristup na konzoli a reboot serveru. IPMI je nejaka signalizace mezi ILO konzoli a vlastnim serverem pres i2c sbernici. Proto je v kernelu pritomen ovladac hp-ipmi. Cele to slouzi jako HW watchdog.

Jestli jsem uplne vedle tak me prosim opravte.

« Odpověď #9 kdy: 17. 05. 2012, 11:25:16 »
dekuji za reakce a vysvetleni
co to ale pro me znamena ? mam vubec sanci vzdalene ten pocitac vypnout ? kdyz ano musi se neco dokoupit ?  muzete byt prosim konkretnejsi ?
dekuji.
Asi to bude chtit nastudovat si dokumentaci k te desce. To asi tezko bude nekdo delat za tebe.

DK

« Odpověď #10 kdy: 17. 05. 2012, 11:35:22 »
jenP.: podle dokumentace, co jsem nasel k tomu typu zakladni desky, tahle deska nic podobneho v zakladu nema (mozna na to existuje nejaka pridavna pci karta, ale v zakladu tam nic neni), ale je mozne, ze je vice typu a ta vase to zrovna podporuje, vse bude v tom manualu (nebo vyfotte bios, panel s konektory...)

ondro

« Odpověď #11 kdy: 17. 05. 2012, 11:59:00 »
Tato doska podporuje Baseboard Management Controller (BMC), takze vies na dialku robit zakladne ukony a diagnostiku (mas to v manuale k doske). Je to nezavisle od OS a je to HW zalezitost. Potrebujes v BIOS-e spravne nastavit parametre, nastavit  IP adresu a pripojit spravnu sietovku do siete (ak dobre pozeram, tak su tam dve). BMC funguje na jednej z tych sietoviek, zvycajne na prvej sietovke. Ta sietovka sa bude tvarit ako dve. Jednu IP adresu bude mat pre BMC (o nej nic nevie  operacny system) a druhu pre OS.

http://www.intel.com/support/motherboards/server/s5000vsa/sb/CS-022690.htm?wapkw=s5000vsa strana 2
http://www.intel.com/support/motherboards/server/sb/CS-022620.htm od strany 85

jenP.

« Odpověď #12 kdy: 17. 05. 2012, 12:38:56 »
ten prvni manual jsem znal, tam je jedina poznamka, ze to podporuje ten System management, ale jestli samo o sobe nebo s necim, to jsem nejak nenasel
v tom druhem ve zminenych pasazich jsou jen zminky o konzoli na Serial A nebo B, nic o pristupu po sitovce jsem nenasel

az budu fyzicky i serveru, zkusim to v biosu nejak nastavit
diky za tipy

aaa158

• 248
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17. 05. 2012, 20:46:34 »
Su aj BMC, ktore pouzivaju fyzicky ten isty eth. kabel ako OS (t.j. jedna sietovka staci). Mame Supermicro masiny ktore toto vedia.

Trident

« Odpověď #14 kdy: 17. 05. 2012, 23:59:57 »
Su aj BMC, ktore pouzivaju fyzicky ten isty eth. kabel ako OS (t.j. jedna sietovka staci). Mame Supermicro masiny ktore toto vedia.
JJ mam zkusenosti a je to uplne nahouby! Uz se ti stalo ze ti z OS poslal nekdo prikaz na uplne vypnuti linku na rozhrani? A pak mas presvedcit obyvatele jednoho zadluzeneho jizniho naroda aby sel do datacentra.  Navic nemuzes zapojit kabel do separatni management site pripadne se pripojit za behu do serveru v datacentru protoze bys odstrihl zakaznika. Ktery vemeno tohle vymyslelo... zas katovani kostu.

Nejlepsi kvm co do spolehlivosti ma stejne zelezo od Sun/Oracle a to i intely. Jinde jsem nevidel aby se mi do ssh session normalne textove interaktivne vypisoval boot biosu a to uz od initu onboard grafarny. Je to lepsi nez poustet KVM java sracku aby sis nastavil blbej boot z FC adapteru.