Odchádzajú mi DSL routre jedne za druhým

Odchádzajú mi DSL routre jedne za druhým
« kdy: 12. 05. 2012, 11:07:08 »
Nazdárek

Mám problém s routrami (dsl modem + wifi router v jednom, všetky d-link). Káblom sú v ňom pripojené dva počítače a dsl konektor, wifinou sa pripájajú asi tri zariadenia.
Jeden router mi slúžil dlhé roky, ale jedného dňa odišiel.
Kúpil som nový, ale ten do mesiaca odišiel tiež. Reklamoval som ho a vybral som si iný. Odišiel tiež. Mraznička nám vyhadzovala poistky, tak sme ju odpojili a povedal som si, ja blbec, mal som tam dať prepäťovú ochranu.
Tak som kúpil prepäťovku (iba na elektriku) a ďalší router. Lenže po krátkej dobe odišiel aj ten.

Čo mám robiť, aby mi neodišiel aj ďalší? Mám vymeniť sieťové karty na tých počítačoch, čo sa pripájajú káblom? Lepšiu prepäťovú ochranu?
« Poslední změna: 12. 05. 2012, 11:46:23 od Petr Krčmář »

fip666

Re:odchádzajú mi dsl routre jedne za druhým
« Odpověď #1 kdy: 12. 05. 2012, 11:30:48 »
2 moznosti
- zalozny zdroj, na ktorom bude pripojeny aj router - problemy s napajim maju za nasledok odchadzanie elektroniky vo vela pripadoch
- malo pravdepodobne, mas vzdusne vedenie pre telefonnu linku - tam by to chcelo prepatovku (prepetovky na tel. linky su velmi casto prave na UPS)

(a este je moznost ze kable k PC mas tahane medzi domami, vzduchom co je dalsi velky problem ... ale to nepredpokladam :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 12. 05. 2012, 11:31:44 »
No ono jde o to, jestli byla bouřka, tak se to mohlo svézt po telefonní lince až do sítě 220V, takže bych zkusil přeměžit telefonní linku, kolik dává, když jí prozváníš. Ono ta síť O2 je v dost mizerném stavu. Vsadil bych na tyto dráty. A zkus Zyxel. Také jsem měl D-Linky, ale Zyxel je prostě jinde ...

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 12. 05. 2012, 11:34:47 »
Rozbilo se mi auto, koupil jsem si nový, ale to se taky rozbilo, pak další a další, zdá se mi to divný, mám si koupit lepší garáž nebo gumy?
Jak můžeme vědět, jestli jezdíš nalitej nebo šilháš a proto bouráš?

Jestli chceš radu, měl bys napsat, co se na těch modemech rozbilo.
Jestli odešly porty, jestli odešel napájecí adaptér, jestli odešla linková část, jestli najednou přestal fungovat úplně a tak.
Také by bylo vhodné napsat, co to bylo přesně za zařízení a s jakým adaptérem.
Pokud měl starý modem vinuté trafo na 12V a ty nové, které jsi dostal, to už mělo úplně stejné spínané zdroje, pak by se třeba dalo říct, že to je tím. Obecně se trafo chová lépe tam, kde jsou problémy s proudem, než spínaný zdroj, který je oproti trafu menší a pro výrobce už dneska nejspíš levnější na výrobu.

aaaaaaaaaa

« Odpověď #4 kdy: 12. 05. 2012, 11:37:39 »
Ako sa prejavi to, ked router "odide"?

Ja som sa stretol s 2 pripadmi - prestavala fungovat cast "dsl modem" a to vzdy po burke, aj ked bol router odpojeny od napajania. Stazoval som sa v T-Come, oni ze za nic nemozu, ale za par dni som uz videl par ludi behat okolo telefonneho vedenia a odvtedy problemy nie su. Neviem, ci oni nieco vyriesili alebo je to nahoda, ale asi to pomohlo.

V druhom pripade prestali fungovat sietove rozhrania. Islo o chybu uzivatela - pri rucnom pripajani RJ45 konektora do notebooku na to nejak nevidel a spodok konektoru nahmataval prstom. Ostatne dokoncila pravdepodobne staticka elektrina. Proti tomu sa brani tazko, aj ked by mozno islo nieco vymysliet.

KapitánRUM

« Odpověď #5 kdy: 12. 05. 2012, 11:40:20 »
No ono jde o to, jestli byla bouřka, tak se to mohlo svézt po telefonní lince až do sítě 220V, takže bych zkusil přeměžit telefonní linku, kolik dává, když jí prozváníš. Ono ta síť O2 je v dost mizerném stavu. Vsadil bych na tyto dráty. A zkus Zyxel. Také jsem měl D-Linky, ale Zyxel je prostě jinde ...

Leží mi tu 4 chcíplé modemy, 3 z toho chcíply k vůli přepětí na telefonní lince, ale všechny JEŠTĚ TROCHU fungují.
Pokud máš trochu slušný modem, pak se sice vypálí vstup, ale modem jede.
Oproti tomu, když se vypálí UTP port, tak se do modemu nedá připojit, ale zvenčí (pokud je to povolené) pingá a vesele si bliká.

Jak jsem napsal, kdyby se obtěžoval a napsal, co to bylo za zařízení a jak o ně přišel, dalo by se mu něco doporučit.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 12. 05. 2012, 11:45:28 »
Kapitán pravdu má a tak může jít na Rumááá.  ;D

« Odpověď #7 kdy: 12. 05. 2012, 12:29:15 »
Posledný odpálený je DSL-2641B.
Keď ho zapnem, indikátor zapnutia svieti na červeno aj zeleno naraz. Najprv keď som sa snažil dostať do administračného rozhrania, bol tam iba formulár na upload nového firmwaru. Trochu som dúfal, že to nie je iba posledný prejav agónie, tak som išiel k susedovi stiahnuť nejaký ten firmware. Za pár minút som sa vrátil domov a už sa nedalo ani len pripojiť. Kontrolky sieťových káblov svietia ako majú, ale to je asi tak všetko, čo to funguje ako má.
Pokiaľ viem, búrka nebola, ani len nepršalo. Keby bola búrka, tak je mi jasné, že to súvisí. Prestalo to fungovať "z ničoho nič". Áno, aj ja milujem takéto popisy problému. Odmerať nemám čím, skúsim sa niekoho v okolí popýtať.
Káble môžu byť pošahané. Bývam síce v pomerne novej bytovke, ale všetko je tu odfláknuté ako sa len dá.
Čo sa týka výberu zariadenia, veľa na výber nie je. Dsl modem+wifi router nie je veľmi obľúbená kombinácia.

Čiže ak kúpim prepäťovku s dierou aj pre telef. kábel + záložný zdroj, mali by tieto trable prestať?

offtopic, teraz bežím na mobilnom internete. Je to strašné, 2KB/s, aj to nestálych. Ako za starých čias, pozrel som si dnešný komix a ten obrázok ťahalo niekoľko minút :) Refresh tejto stránky mi trvá 20 sekúnd bez obrázkov a štýlov.

AsciiWolf

Re:Odchádzajú mi DSL routre jedne za druhým
« Odpověď #8 kdy: 12. 05. 2012, 12:40:59 »
Jsi si jistý, že odešel opravdu router a ne zdroj?

« Odpověď #9 kdy: 12. 05. 2012, 13:06:06 »
Pokud máš k modemu připojeny kabelem dva počítače, zkontroluj/nech si zkontrolovat elektroinstalaci v domě.

Taková neuzeměná zásuvka, nebo dvoužilová samo-domo prodlužovačka dokáže v kombinaci s PC nadělat paseku, je možné že ti přes modem teče proud vyrovnávající potenciály mezi dvěma PC. Ale je to jenom věštba z křišťálové koule.

« Odpověď #10 kdy: 12. 05. 2012, 13:59:54 »
Jsi si jistý, že odešel opravdu router a ne zdroj?
To by nesvietilo vôbec nič alebo by sa to inak správalo, ako odídený zdroj mi to nepríde.

hardcore fuj-tajbl riešenie: dve wifi karty, záložný zdroj, prepäťovka s dierou na tel. kábel. Opomenul som niečo? Mohlo by to aj tak odísť?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #11 kdy: 12. 05. 2012, 14:15:08 »
Mohlo, záleží, co to bude za přepěťovou ochranu ...

Trident

« Odpověď #12 kdy: 12. 05. 2012, 14:28:09 »
Ako sa prejavi to, ked router "odide"?

Ja som sa stretol s 2 pripadmi - prestavala fungovat cast "dsl modem" a to vzdy po burke, aj ked bol router odpojeny od napajania. Stazoval som sa v T-Come, oni ze za nic nemozu, ale za par dni som uz videl par ludi behat okolo telefonneho vedenia a odvtedy problemy nie su. Neviem, ci oni nieco vyriesili alebo je to nahoda, ale asi to pomohlo.

V druhom pripade prestali fungovat sietove rozhrania. Islo o chybu uzivatela - pri rucnom pripajani RJ45 konektora do notebooku na to nejak nevidel a spodok konektoru nahmataval prstom. Ostatne dokoncila pravdepodobne staticka elektrina. Proti tomu sa brani tazko, aj ked by mozno islo nieco vymysliet.
RJ45. To se mi nejak nezda. Ethernet vydrzi dost drsny zachazeni. Slabsi prepeti a zkraty by mel prezit bez uhony. Navic je galvanicky oddeleny. Tedy mel by byt:)
Spis problem byva ze se poskodi fyzicke spojeni konektoru. Vyvakla se z desky, pripadne popraska okoli konektoru. Dneska uz se z duvodu "katovani kostu a zvysovani postu" konektory k sasi pristroje uz nemontujou. Naposledy blahe pameti stare Thinkpady.

Trident

« Odpověď #13 kdy: 12. 05. 2012, 14:45:08 »
Nesouhlasim. Mame jednu z lepsich siti a to i na vesnicich. Duvodem je ze poradne se zaclo budovat az po sametove revoluci. Optika snad do kazdeho RSU a preferovana je instalace pod zem. Problem jsou holt historicka nadzemni vedeni. Nekde to ani jinak nejde. Neco jineho je kvalita site a neco jineho je udrzba site. Ta udrzba i budovani je nyni outsourcovane a O2 obvykle nezacne delat nic pokud to funguje. V pripade zrizeni nove sluzby radsi vyda stanovisko ze sluzbu nelze zridit nez aby odendala ty prohnile cokolady a "krutisvorky" na vedeni. Jakmile ale mas sluzbu zrizenou uz je situace jina a musi drzet urcity standard. Na druhou stranu ktery jiny provider vam za tech par stovek bude prekopavat chodnik uz druhy den po nahlaseni zavady? Videl jsi nekdy instalace v zahranici?

Trident

« Odpověď #14 kdy: 12. 05. 2012, 14:56:38 »
Posledný odpálený je DSL-2641B.
Keď ho zapnem, indikátor zapnutia svieti na červeno aj zeleno naraz. Najprv keď som sa snažil dostať do administračného rozhrania, bol tam iba formulár na upload nového firmwaru. Trochu som dúfal, že to nie je iba posledný prejav agónie, tak som išiel k susedovi stiahnuť nejaký ten firmware. Za pár minút som sa vrátil domov a už sa nedalo ani len pripojiť. Kontrolky sieťových káblov svietia ako majú, ale to je asi tak všetko, čo to funguje ako má.
Pokiaľ viem, búrka nebola, ani len nepršalo. Keby bola búrka, tak je mi jasné, že to súvisí. Prestalo to fungovať "z ničoho nič". Áno, aj ja milujem takéto popisy problému. Odmerať nemám čím, skúsim sa niekoho v okolí popýtať.
Káble môžu byť pošahané. Bývam síce v pomerne novej bytovke, ale všetko je tu odfláknuté ako sa len dá.
Čo sa týka výberu zariadenia, veľa na výber nie je. Dsl modem+wifi router nie je veľmi obľúbená kombinácia.

Čiže ak kúpim prepäťovku s dierou aj pre telef. kábel + záložný zdroj, mali by tieto trable prestať?

offtopic, teraz bežím na mobilnom internete. Je to strašné, 2KB/s, aj to nestálych. Ako za starých čias, pozrel som si dnešný komix a ten obrázok ťahalo niekoľko minút :) Refresh tejto stránky mi trvá 20 sekúnd bez obrázkov a štýlov.
Jeste mi napada. Nech si zkontrolovat elektroinstalaci. Jak vidis, tak se ti to mozna i financne vyplati. Divil by ses i kolik novostaveb ma instalaci ne nevyhovujici ale primo nebezpecnou. To je tak kdyz je elektrikar a revizak jedna firma. Dejte mi razitko a ja vam dam "vsimne".
Ze zivota: Kamaradovi odchazel jeden disk za druhym. Obcas i zdroj. Na me poznamky o elektroinstalaci jen ze elektrika je v poradku. Uz utratil 8kkc za komponenty, nez se prislo na vypalenou svorkovnici v rozvadeci a nefunkcni jistice(jeste stare bakelitaky). Za to davno predtim nejaky expert napojil veliky bojler misto toho aby si zkontroloval zda-li to mistni rozvod vubec utahne(vedeni v budove jeste hlinikove). Sepnuti bojleru zpusobovalo nahodna zatuhnuti pocitace.