Mizerná kvalita USB konektorů

Zase jeden problémovej

Mizerná kvalita USB konektorů
« kdy: 10. 05. 2012, 22:48:34 »
Zdravím lidi,

Poslední roky pozoruji stále se zhoršující kvalitu fyzického provedení USB portů. Nestěžuji si na chip či elektroniku, ale na kvalitu plechu na portech/konektorech USB (samice), ať již velikosti mini nebo standard.

Za poslední rok-dva jsem musel přiohýbat, někdy i opakovaně, všechna zařízení zakoupená během posledních tří let, s výjimkou prodlužovacích kabelů a portů notebooků. Problém je zejména s externími disky a USB huby, tam se nejvíce projevuje a může způsobit i nenávratnou ztrátu dat.
Nekupuji přitom žádná noname ale zařízení od WD, Belkin,... s kterými mám z minula dlouholeté dobré zkušenosti. Bohužel, kvalita provedení nových zařízení (konektorů USB) s těmi starými je nesrovnatelná. Ta stará fungují stále dobře, přestože už dávno přesluhují a nová selžou vždy když to nejméně potřebujete (znáte to).

První otázka. Když je takové zařízení ještě v záruce, reklamujete, nebo "opravujete" podobně jako já? Ten materiál je prostě nepružný šunt!

Druhá otázka. Máte také takové problémy s USB porty? Zajímají mne momentálně mnou dva uvedení výrobci, tedy Western Digital a Belkin. Rád bych si totiž udělal představu jak je tato závada rozšířená a eventuálně v přístupu k těmto dvěma výrobcům obrátil o 180°, tedy nekupoval žádné jejich výrobky.

Třetí otázka. Jakého dodavatele 2,5 palcových externích disků, s kvalitním zpracováním (dejme tomu že chci notebook občas poponášet i s připojeným externím diskem) upřednostňujete vy. Rozhraní USB3 potěší.
Jakého doporučujete dodavatelu USB hubu (klasický pasivní rozbočovač 4-5/1 s ochranou proti přetížení)?

Díky za názory

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Mizerná kvalita USB konektorů
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2012, 23:03:03 »
Tak já tento problém nepozoruji. Co se týká 2.5" disků, tak jsem podporoval Samsung, jejich kvalita/výkon byla nadprůměrná. Bohužel divizi pevných disků se zbavili. Takže asi zpět k Seagate ... Jinak, co se týká boxového provedení, tak kupuji Transcend. USB huby kupuji MSI, či D-Link.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 05. 2012, 09:11:07 »
Zajímají mne momentálně mnou dva uvedení výrobci, tedy Western Digital a Belkin.

Cokoliv od Belkinu je pravdepodobne z definice sracka, cili leda tak zadarmo na pouziti v nekritickych aplikacich. Soudruzi i podplaceli redaktory tech magazinu, aby jim napsali pozitivni review na jejich vyrobky, ktere by jinak byly zdrbany.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 11. 05. 2012, 10:30:30 »
Kamarád má teď problém s myší Logitech VX Nano, resp. s USB porty na notebooku VBI (Verified by Intel, nějaká skládačka na webu, pak pošlou složený dle požadavků). Když porty na NTB naohýbal, funguje vše dobře.

Nevím, nakolik by to bylo možné, ale já tak například vyřešil trabl s nalomeným zobáčkem na LAN konektoru. Podložit to gumičkou, normální kuchyňskou gumičkou. Kus jí šmiknout a nastrkat pod konektory. Bude to asi tak na gumičku a špendlík a hodinu času,ale mohlo by to fungovat...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 05. 2012, 10:36:46 »
Akorat to musi byt ta cerna gumicka nebo kus duse, protoze ty bile a barevne z polopruhledne gumy casem ztvrdnou a zpuchri.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 11. 05. 2012, 11:05:08 »
Ještě doporučuju ty silný od zavařovaček, ale to spíš na něco jinýho, než USB port... tam by se nevešly... :-)

alfonz

« Odpověď #6 kdy: 11. 05. 2012, 11:13:46 »
Ano je pravda, že kvalita usb portů se trošku snížila, ale dle mého ne tak závratně. Mnohem větším problémem jsou dle mého současné 3,5mm jacky, které snad v dnešní době odcházejí po roce používání, jak oblasti samice tak i samec. A když se k tomu přidá snaha soustavného zhoršování kvality kabelů...

Zase jeden problémovej

« Odpověď #7 kdy: 14. 05. 2012, 11:43:29 »
JardaP: "Cokoliv od Belkinu je pravdepodobne z definice sracka."

U současných výrobků to nemohu vyloučit.

Nicméně, reklamy (ani technické časopisy) už pár let nesledujíce, mohu potvrdit že Belkin (nevím jak se ta firma dnes jmenuje, Belkin mám zažité i když pokud vím tak jméno změnili už dávno) byl vždy špičkový a ostatní mu nesahali ani po kotníky.
Kolikrát se stalo že jsi koupil USB řadič (PCI) od nějaké jiné firmy (tehdy často noname, dnes jsou některé známější) a on se hádal se základní deskou - Belkin měl vždy kompletní elektroniku a nikdy se mi nestalo, že kdyj sem řadič vyndal z jednoho počítače a vsunul do druhého, že by nefungoval. Udávaná rychlost porů/řadiče byla často větší než u ostatních a nebyla vymyšleným hausnumerem.
To stejné prodlužovací kabely a různé propjky/redukce, dodnes mám některé schované, protože takové kabely (i když dnes už mají horší vlastnosti) bych dneska jednak vůbec v běžném obchodě nesehnal, jednak bych se nedoplatil.
S WiFi mám jen krátkodobou zkušenost tak bych se nerad vyjadřoval.

Právě Belkin jsem měl zafixovaný jako propojení kvalitní elektroniky-materiálu-provedení. Několik let nebylo nic nového třeba a já ztratil přehled o jeho výrobcích. Teď jsem totálně rozčarovaný. Kvůli chybě propojení došlo už i ke ztrátě dat (při poškození logického disku), počítač má problémy s ovladači nebo dokonce detekuje USB jako nespolehlivé či s nižší rychlostí a mnohá zařízení jsou tak neprovozovatelná...

Pavouk106: Gumička

Díky za tip. Myslím, že by se spíše-ne-pružnou podložkou opravdu něco šlo udělat, ale jinak než myslíš a musela by být opravdu tenká. Ale bylo by to docela pracné. Spíše si dovedu představit že ty tenké části konektoru značně vyhnu, napatlám pružné lepidlo a nechám zaschnout. S opravama self-made problém nemám. Už jsem rozebral kde co.

Spíše mne zajímá zda už někdo reklamoval nekvalitní provedení a s jakým výsledkem? Není to totiž zadek i když víte v čem je problém.

To mám vzít disk (bez důležitých dat) nebo řadič do obchodu, spustit nějakou virtualizaci (abych nepřišel o data v počítači) - připojit a cvrkat do konektoru? I kdybych si vzal jiné zařízení a předvedl prodávajícímu že toto zařízení problém nemá... prodávající nemusí na moji hru přistoupit.  Výrobce ani distributor nebude posuzovat nic, vše bude v režii prodávajícího a dobré firmy které nám dříve dodávali HW a SW už neexistují, kupuje se kde co zrovna je...

Dále mne zajímá co kupujete vy, s čím máte aktuálně dobrou zkušenost, když moji léty prověření výrobci vyrábějí takové šunty, že bych je nedaroval ani nepříteli? (pozn: Port na jednom USB-HDD dokonce vypadá jako poleptaný od kyseliny, nebo jako když je plech špatně pozinkovaný. Z venku to ale nejde poznat.)
Podle mne zhoršilo jjednak dodržování tolerancí. V extrémním případě by opravdu mohly pomoci ty pružné podložky. Dokonce jsem viděl u kamaráda, že se mu jednou povedlo nacpat velký USB konektor do zdířky opačně. Naštěstí se nic nestalo.
Jednak se zhoršila kvalita materálu. Alespoň že to přiletování nevypadá jako z dob ISA karet které byly mnohdy letovány ručně, spoje byly studené...

Jinak díky na názory. Časem se sem zase mrknu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 14. 05. 2012, 14:43:04 »
Jojo. Ja zase znam WiFi karty s dementnimi cipy Broadcom, u kterych si clovek ani nemuze byt jisty, ze jsou stejne, kdyz koupi dve a maji stejne oznaceni. Kazda pak ma jiny ovladac a navzajem jsou nekompatibilni. Nebo router, ktery vydrzi neco po zaruce, lehne kdykoliv, kdyz vzroste provoz na siti, napriklad pri kopirovani dat a v lete funguje jen pod ventilatorem. A prave routeru se snad tykaly ty zfalsovane recenze. Ne, diky. Fuj!

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 14. 05. 2012, 15:09:36 »
Zase jeden problémovej: Taky jsem nacpal klasickej velkej USB konektor do portu obráceně. Zkratovalo mi to adaptér k NTB. Naštěstí ale neni pitomej, tak po odpojení a znovupřipojení do sítě se rozjel a funguje dál.

JardaP.: Mám jen jeden Broadcom a i ten mi bohatě stačí... Na druhou stranu, jsou k němu drivery přímo od výrobce a fungují (přijatelně). Spousta výrobců nedělá ani to...

dumblob

« Odpověď #10 kdy: 14. 05. 2012, 17:14:24 »
Ja tedy nevim, ale low-end wifi cipy od Broadcom imho nemaji konkurenci (ve svem segmentu a mozna i vyssim). A to nejen kvuli tomu, ze na nich jedu pod dd-wrt. Proste ostatni wifi cipy (napr. Realtek) byly malo citlive a byly ruzne problemy se samovolnym odpojovanim/vypadky apod.

mmichalll

« Odpověď #11 kdy: 14. 05. 2012, 17:54:05 »
Ano ja som si tiež všimol šitnú kvalitu konektorov USB na notebookoch hlavne.
človek kúpi notebook od Asusu a nemá ani 2 roky a USB konektory sú také vyheglané že v nich nič skoro nedrží. A to stál cez 900€ bez dane. (hráčsky notebook)
To isté sa stalo známemu na booku Acer, ďalšiemu na Lenove, ďalšiemu na Asuse. A to všetko notebooky ktoré nemajú ani dva roky.
Mne sa to stalo ja na externom 2,5" USB disku A-data. Aj na bráchovom 3,5" WDcku.

« Odpověď #12 kdy: 14. 05. 2012, 18:15:50 »
Trochu offtopic: Kéž by se konektory dělaly ve vojenském stylu. Běžte si prohlídnout starý MIG nebo tank. Dodnes ty konektory vypadají jako nové. Kdyby se jednalo pouze o USB konektory, jenže dnes se na materiálu šetří úplně všude. Domnívám se, že proti tomu je obrana těžká:

1) Sehnat něco starýho(dřív se dělaly věci "na doživotí")
2) Vyrobit si to poctivě sám (i to občas jde a když už se vám to povede, tak to většinou vydrží velmi dlouho)
3) Mít záložní šmejd na skladě (nejlépe rovnou dva)

Eskymak

« Odpověď #13 kdy: 14. 05. 2012, 21:55:24 »
Tak ono co dneska není ošizený šmejd. Každou chvíli pozoruju problém se nějakým kabelem, který funguje jen ohnutý do určitého úhlu. U sluchátek a kvality jejich kabelů jsem si už zvykl, tam jsou ty kabely tak tenoučké jako vlásek že to nejde ani znovu připájet a konektory jsou nerozebratelné. Dnešní USB konektory jsou rovněž nerozebratelné a tudíž, pokud se kabel někde přelomí (což je u notebooku docela běžná věc) musí se koupit nový konektor a kabel připájet, což stejně moc dlouho nevydrží vzhledem ke kvalitě drátu uvnitř kabelu.

Poslední dobou mě trápí HDMI kabel z počítaže do televize, musel jsem odstavit skřínku víc od zdi aby ten kabel nebyl tak ohnutý a vůbec fungoval.

Nejkvalitnější jsou podle mě klasické šroubovací canon konektory, bohužel už se s nima dlouho nepočíta no...

Trident

« Odpověď #14 kdy: 15. 05. 2012, 00:06:46 »
Trochu offtopic: Kéž by se konektory dělaly ve vojenském stylu. Běžte si prohlídnout starý MIG nebo tank. Dodnes ty konektory vypadají jako nové. Kdyby se jednalo pouze o USB konektory, jenže dnes se na materiálu šetří úplně všude. Domnívám se, že proti tomu je obrana těžká:

1) Sehnat něco starýho(dřív se dělaly věci "na doživotí")
2) Vyrobit si to poctivě sám (i to občas jde a když už se vám to povede, tak to většinou vydrží velmi dlouho)
3) Mít záložní šmejd na skladě (nejlépe rovnou dva)
Bajonetove letecke zasuvky je trochu jina liga.  Letectvi,Vojaci a kosmicky vyzkum meli vzdycky nejlepsi komponenty jine kategorie.
A USB nejsou urceny pro prumyslove pouziti vime? To ze se USB pokousi rada vyrobcu i merici techniky naroubovat tam kde nema co delat je vec jina:(. V prumyslu pomerne dobre prezivaji z pcckovych rozhrani zlate dobre RS232/485 a Ethernet. Samozrejme s poradnymi konektory s fixaci. Zadny blby zasuvky kde mechanicky uchyt zajistuje pouze pochybna bezolovnata pajka primo na pcb.
S USB mam posledni leta jiny problem. A to je brutalni oxidace. Uz po roce jsou kabely pokryty zoxidovanou vrstvickou. Po vice letech uz vypadaji jako kdybych s nimi cistil kanalizaci. Jestli to takhle pujde dal, tak zacnou delat kontakty z papiru pocmaraneho grafitem.