Rychlost Asus WL-500gx klesla o 50 %

Pavel

Rychlost Asus WL-500gx klesla o 50 %
« kdy: 07. 05. 2012, 22:13:53 »
Dobrý večer,

doma mám dnes už poměrně zastaralý wifi router Asus WL-500g Deluxe (Oleg fw, resp. http://code.google.com/p/wl500g/). Na routeru funguje vše spolehlivě s jedinou vadou, a to že rychlost routingu u pevné linky 50/50 Mbps se mi na ethernetu nepřehoupne přes 24 Mbps ať dělám, co dělám (kromě routingu všechny služby včetně wifi a firewallu vypnuty, iptables odkomentovány). U uploadu je to ještě horší, tak se max. rychlost pohybuje kolem 19 Mbps.

Pokud ale zapojím stejné PC "napřímo", dostanu se při downloadu i uploadu na 49 Mbps.

Necítím se být takovým expertem, abych z toho dělal ukvapené závěry, ale nemůžete to být pomalým CPU (200 MHz Broadcom), zkrátka že router už opravdu na takovou rychlost nestačí? Má někdo s tímto nebo obdobným routerem zkušenosti?

Vím, že už bych se měl poohlédnou po nějakém novějším železe, ale zatím jsem byl - až na tu rychlost - spokojený.

Díky za reakci
« Poslední změna: 08. 05. 2012, 22:57:50 od Petr Krčmář »

Antonym

Re:Rychlost routeru Asus WL-500gx o více jak 50 % pomalejší.
« Odpověď #1 kdy: 08. 05. 2012, 09:04:10 »
Pokud si dobre vzpominam, tak mi tenhle router v lance fungoval normalni rychlosti, nez odesel do vecnych lovist... Ale mozna, ze je tam nejaky jiny problem (poskozeni portu?), kvuli kteremu to jede jen half-duplex...

TomZ

« Odpověď #2 kdy: 08. 05. 2012, 09:42:08 »
Mam presne stejny router, a zadny problem s rychlosti jsem nezaznamenal (60Mbit/s v siti UPC). Pouzivam na nem OpenWrt (7.09 Kamikaze).

Adam

« Odpověď #3 kdy: 08. 05. 2012, 14:09:25 »
Tuhle "vykopávku" mám v provozu 2×, ale na pomalejší lajně (do 10 Mbps), v konfiguraci s USB flashkou.
Nicméně podobný problém se mi na jednom z nich objevil cca před 6 měsíci, kdy rychlost najednou klesla "skoro k nule" a vůbec se to chovalo divně. Pomohl návrat na záložní konfiguraci, takže soudím, že mi to někdo zvenčí "hacknul" (nebylo tam extra silné heslo...) nebo po výpadku napájení se něco přenastavilo. (U druhého jsem řešil "ošoupanou flashku", ale to je jiný problém.)
Takže bych zkusil projít všechna nastavení, případně začít "od nuly" (nebo nějaké zálohy).
Jinak rychlost kolem 20 Mbps je vcelku standardní, pokud jsou aktivní nějaká firewallová pravidla - ten procesor opravdu není z nejrychlejších.

radek

« Odpověď #4 kdy: 08. 05. 2012, 14:36:04 »
Jestli jses pripichnutej pres wifi, tak vic nedostanes, pokud pres kabel, tak bych hledal nekde problem. A zkusil bych i jiny fw ;)

Pavel

« Odpověď #5 kdy: 08. 05. 2012, 21:25:25 »
Mam presne stejny router, a zadny problem s rychlosti jsem nezaznamenal (60Mbit/s v siti UPC). Pouzivam na nem OpenWrt (7.09 Kamikaze).

Máte 60 Mbit? Neuvedl jsem, že se mi jedná o rychlost downloadu z WANu. Kolik naměříte s tímhle fw download např. na cesnetu: http://speedtest.cesnet.cz/ ?

Jinak díky všem za reakce.

TomZ

« Odpověď #6 kdy: 08. 05. 2012, 21:58:21 »
Rychlost pres WAN port u serveru jako jsou napr. webove testy rychlosti na Cesnetu nebo v siti UPC, i "realne" stahovani treba ftpckem z ftp.fi.muni.cz obvykle kolisa nekde mezi 45-50Mbit/s.

Rychlost mezi jednotlivymi LAN porty odpovida 100Mbit/s.

Pavel

« Odpověď #7 kdy: 08. 05. 2012, 22:25:04 »
Hmm, takže v železe to asi nebude,... Teď mě tedy čeká přechod na OpenWrt, který jsem stále odkládal... Na druhou stranu jsem rád, protože jsem už už kupoval nový router (Asus RT-N56U), který je sice výkonnější, zato náročnější na spotřebu.

Díky za feedback, přesně takové informace jsem potřeboval.

Díky moc.

Jo, a tady jsem se inspiroval při výběru nového modemu, třeba se to někomu bude hodit (reálná měření).

Pavel

Re:Rychlost Asus WL-500gx klesla o 50 %
« Odpověď #8 kdy: 09. 05. 2012, 00:37:23 »
@TomZ

Ještě se zeptám, proč používáte fw Kamikaze 7.09 a ne poslední Backfire 10.03.1 RC6? Měl by tady být nějaký zádrhel ve funkcionalitě?

hm

« Odpověď #9 kdy: 09. 05. 2012, 00:51:19 »
@pavel - ja treba na tomto routeru stale pouzivam OpenWRT White Russian 0.9, protoze proste neni duvod na update :)

Pavel

« Odpověď #10 kdy: 09. 05. 2012, 01:42:33 »
@hm

Jasný, to chápu. Vzhledem k tomu, co všechno jsem v minulosti na routeru konfiguroval, bych nejraději zůstal na stejné verzi taky, ale pokud se mám odpíchnout z místa a instalovat naprosto odlišný fw (a jak sem se koukal, seznámení něco zabere), chtěl bych alespoň minimalizovat čas s porovnáváním různých kompilací.

Pokud mám jít do OpenWrt, logicky bych volil aktuální fw a poslední release. Zkoušel jsem prohledávat různá fóra, jestli to na tomle železe jede a zatím sem nenašel nic závadnýho. Sice se na WIKI uvádí, že verze 10.03.1 u wl500gx údajně někomu zpomaluje wifi, ale od té doby bylo vydáno další pět verzí. No a proto sem se ptal.

chozetm

« Odpověď #11 kdy: 09. 05. 2012, 15:12:53 »
.. ale pokud se mám odpíchnout z místa a instalovat naprosto odlišný fw ..

Nedávno jsem si koupil RT-N16 (WL-500gP jsem nechal rodičům) a také jsem řešil čím nahradit orig. fw. A zjistil jsem, že projekt Olegova firmwaru nejen že neumřel, ale naopak se velmi čile vyvíjí. Stránky projektu jsou zde: http://code.google.com/p/wl500g/  a noční buildy ke stažení tu: http://wpte.kicks-ass.net/filebrowser/index.php?dir=Oleg+Firmware/Nightlys/1.9.2.7-rtn

Sám jsem si nahodil night build jak na svůj rt-n16, tak nakonec i na wl-500 (taktéž se zrovna "ošoupala" flashka, a když už tam všechno ládovat znovu, tak proč né na up-to-date firmware :) )

chozetm

« Odpověď #12 kdy: 09. 05. 2012, 15:20:34 »
Sakra, příště líp číst, než začnu psát. Předchozího přispěvku si nevšímejte...

TomZ

« Odpověď #13 kdy: 09. 05. 2012, 18:08:45 »
Stary OpenWrt fw Kamikaze 7.09 pouzivam z duvodu lenosti instalovat neco noveho :-) To malo, co pouzivam, mi tam funguje bez problemu. Kdybych ho nasazoval ted, vyberu si samozrejme nejnovejsi verzi, kterou na tom routeru rozchodim.

Pavel

« Odpověď #14 kdy: 09. 05. 2012, 22:20:52 »
Tak to pak jo... dík.

Jinak když jsem psal dotaz sem, současně jsem se obrátil na původního dovozce železa se stejným dotazem a dnes mi přišla tato odpověď:

...všechny routery řady WL-5xx mají pomalý procesor a proto dosáhnou rychlosti max 25-30 Mb/s, je to bohužel známý fakt.
Nezbývá tedy než jej vyměnit za něco jiného...

Na jednu stranu přesně potvrdil mou doměnku, ale potom co tady čtu je to zase jinak... Asi si hodím korunou  :)

@chozetm - u řady RT a novějších WL modelů se tenhle fw vyvíjí dál. Pro moje hw se to už rok nehlo z místa. Ale jinak jsem byl s tímhle fw spokojený.