Jak NATovat multicasty v domácí síti?

Jak NATovat multicasty v domácí síti?
« kdy: 30. 04. 2012, 14:18:50 »
Dobry den,

od providera mam v byte dva kable - INET a IPTV. dal som ich do routra (dd-wrt), INET do WAN a IPTV do LAN4. do inetu aj iptv sa pingami dostanem, ale muticasty nejako nechodia. existuju na to nejake specialne postupy, ako forwardovat multicasty?

vdaka za radu.

kratke info:
multicasty (igmp) chcem nastavit tak, aby mi chodili von a dovnutra iba cez rozhranie LAN4 a zaroven aby sa NATovali za adresu LAN4. igmp join z masiny na lokalnej sieti vidim iba na lokalnom interface routra, dalej to neprejde. v iptables je igmp povolene v PREROUTING, FORWARD a POSTROUTING
« Poslední změna: 02. 05. 2012, 10:37:59 od Petr Krčmář »

Matej

Re:ako NATovat multicasty v domacej sieti?
« Odpověď #1 kdy: 30. 04. 2012, 14:57:25 »
IGMP sluzi na komunikaciu Host-Router. Ak som to spravne pochopil, tym ze si dal medzi seba (host) a providera (router) dalsi router, tak IGMP nebude posielany dalej, ale musi ho spracovat tvoj router. Skus pozriet IGMP proxy funkcionalitu, ktora by posielala ten Join dalej na router tvojho providera. Inak by sa tvoj router asi musel podielat na nejakom Multicast routingu (PIM,...).

igmpproxy

Ivan

Re:Jak NATovat multicasty v domácí síti?
« Odpověď #3 kdy: 02. 05. 2012, 14:14:52 »
IGMP muze souzit i pro kominikaci router-router. Na detaily si nepamatuju, ale existuji krabicky, ktere do site poslou informaci "Ja jsem taky multicast-router". Router ISP pak bude ignorovat igmp filtry a bude na tvuj port posilat vsechny kanaly. Tedy pokud to nema zafiltrovany.

« Odpověď #4 kdy: 03. 05. 2012, 01:08:54 »
zdravicko,

dakujem za help s igmp proxy. skusal som verziu 0.1 ktora je vstavana v dd-wrt, ale ked to nakonfigurujem podla manualu, tak to riesi aj tak multicasty na inom vstupnom rozhrani a do vnutornej siete ich vobec neposiela. ked pokusne prehodim upstream za downstream, tak cpu ide na 100% a nasleduje reset routra. co  je horsie, v readme som sa docital, ze tato verzia podporuje iba igmp v1 a v2 a moj provider poskytuje igmp v3. tak som hladal igmprt igmpv3 ale nic pouzitelne tak, aby som to nemusel kompilovat, som nenasiel.

ako (by) ste to vyriesili vy? ja mam zatial jedine funkcne riesenie vytvorit oddelenu VLAN na IPTV a rucne si prehadzovat kabel medzi INET a IPTV. tak mi to islo aj ked je to mierne povedane nepohodlne :)

velka vdaka za info.

igmpproxy

« Odpověď #5 kdy: 03. 05. 2012, 02:36:05 »
na igmp v3 jsem instalil openwrt - http://wiki.openwrt.org/doc/howto/udp_multicast

ddwrt je fajn ale s ficurama zadna slava.

V.

« Odpověď #6 kdy: 03. 05. 2012, 06:52:08 »
problem asi bude nekde jinde, ale na mem OpenWRT routeru jsem musel nastavit :

iptables -t nat -A NEW -m limit --limit 10000 --limit-burst 10000 -j RETURN && \
iptables -t nat -A NEW -j DROP

jinak mi zahazoval multicastovou TV od ISP ....

Trident

« Odpověď #7 kdy: 03. 05. 2012, 15:40:15 »
zdravicko,

dakujem za help s igmp proxy. skusal som verziu 0.1 ktora je vstavana v dd-wrt, ale ked to nakonfigurujem podla manualu, tak to riesi aj tak multicasty na inom vstupnom rozhrani a do vnutornej siete ich vobec neposiela. ked pokusne prehodim upstream za downstream, tak cpu ide na 100% a nasleduje reset routra. co  je horsie, v readme som sa docital, ze tato verzia podporuje iba igmp v1 a v2 a moj provider poskytuje igmp v3. tak som hladal igmprt igmpv3 ale nic pouzitelne tak, aby som to nemusel kompilovat, som nenasiel.

ako (by) ste to vyriesili vy? ja mam zatial jedine funkcne riesenie vytvorit oddelenu VLAN na IPTV a rucne si prehadzovat kabel medzi INET a IPTV. tak mi to islo aj ked je to mierne povedane nepohodlne :)

velka vdaka za info.

Myslim ze se s tim zbytecne patlas. NAT nikdy nebyl designovan pro to aby pres nej sel multicastovy traffic. A navic pokud chces resit tohle na sitove bazi treba pres IGMP proxy, tak potrebujes vykon nebo HW implementaci. Tvuj OpenWRT router nikdy nebude mit takovy vykon aby zvladl IPTV multicastovy traffic poradne uroutovat.
Res to na L2.
Podivej se jestli nahodou neobsahuje tvoje zarizeni uvnitr maly mng switch. Casto to tak byva. Pokud se jedna jenom o hromadu ethernetu softwarove zbridgovanych tak pak si porid si lepsi switch. Vyrob dve vlany a v ty IPTV vlane povol IGMP snooping. Dnezka uz jsou tyhle switche za hubicku.

Hint: Pak bys mozna mohl ukecat providera aby ti ty vlany natagoval do jednoho kabelu, pripadne zbondovat dva kable do jednoho abys vyuzil kapacitu.

j.

« Odpověď #8 kdy: 03. 05. 2012, 21:29:25 »
Hlupa otazka - preco sa snazis tlacit IPTV traffic cez vlastny router? Obvykle sa pocita s tym, ze ten kabel sa pichne priamo do STB, a nepridava sa medzi to nic...