- radek: proč? Opakuješ defakto to samé, jako v předešlém postu, ale ničím to nepodkládáš. Z čeho (nejlépe paragraf) vyplývá zákaz na notebook, který je používán i k výdělečné činnosti, instalovat software pouze pro osobní potřebu, i když ho k té výdělečné činnosti nepoužívám?
- Co to je komerční využití není v českém právu definováno, odkud se bere Tvá doměnka, že komerční užití = instalace na firemní ntb? (Pokud jde o zahraniční soft, řídí se definice tohoto pojmu zákony v zemi původu, nicméně i v jiných zemích to definováno často není.) Takže výklad tohoto pojmu musí provést soud. Vzhledem k tomu, že porušení AZ je věc přestupkového práva, tak při nejasnosti by se soud měl přiklonit na stranu obviněného. V občanskoprávním sporu to tak jednoznačné není, nicméně i zde je povinnost žalobce (tzn. autora) prokázat, že došlo k užití díla pro komeční účely. Vzhledem k tomu, že komerční se dá parafrázovat jako výdělečné, tak jelikož samotné nainstalování programu zpravidla žádný zisk netvoří, ten tvoří až jeho případné užití, tak jsem přesvědčen, že s alespoň trochu schopným advokátem se není čeho bát. Další otázka je, na základě čeho mě bude autor programu žalovat: trestní spor jsem vyhrál a nejsem si jist, zdali důkazy v rámci něho pořízené může použít třetí osoba v civilním sporu. Ale úplně vyloučit nemohu, že nějaká cesta není.
- Když přijde kontrola? Jaká? V ČR žádná kontrola nechodí, jediný, kdo to smí "kontrolovat" je policie. A to není kontrola, ale klasické vyšetřování trestného činu: tzn. platí tu to, co jsem psal v předešlém odstavci: PČR by musela dokázat, že jsem daný program použil pro komerční účely.
- Pokud mám klasický firemní ntb, tak formálně nepředpokládá užití pro osobní potřebu (např. není zdaněn). Pokud bych měl takový software na tomto ntb, ani tady tím není automaticky prokázáno komerční použití. Pouze jsem vystaven dilematu, kdy se přiznám k porušení autorského zákona, nebo ke krácení daní: k jednomu z toho muselo dojít. í: k jednomu z toho muselo dojít.
- To vše samozřejěm neplatí, pokud je v licenční smlouvě explicitně zakázána instalace na zařízení užívané k výdělečné činnosti, popř. pokud je tak v právním řádu země autora takto komerční užití definováno.
PS: Teoreticky může kontrolovat legálnost SW i finančáka, ten ale pouze do té míry, zdali je z daní odečitatelný HW vybaven legálním SW a tedy je-li ho možno používat pro výdělečnou činnost a tedy odečíst z daní. Finančák tedy zajímá (a smí zajímat) pouze doklad o zakoupení patřičného software, kontrola PC, zdali se tam nevyskytuje nějaký další nelegální SW v pravomoci FÚ není.