Problémy v začátcích

Kit

Re:Problémy v začátcích
« Odpověď #15 kdy: 20. 04. 2012, 17:29:46 »
Podpora je od 12.04 5 rokov a vydáva sa ubuntu v 6 mesačných intervaloch.
Citace: ubuntu.cz
Jedná se o tzv. LTS vydání, které má prodlouženou podporu - na tři roky u osobních počítačů a na pět let u serverů.
Možná to od 12.04 změnili, ale nikde jsem tu změnu nezaregistroval.

Jenže mně se nechce každých 6 měsíců znovu instalovat programy, které mi instalátor nové verze vyhází a vyhazovat nechtěné programy, které mi tam instalátor nacpe. Proto čekám na LTS.

« Odpověď #16 kdy: 20. 04. 2012, 18:44:05 »
Podpora je od 12.04 5 rokov a vydáva sa ubuntu v 6 mesačných intervaloch.
Citace: ubuntu.cz
Jedná se o tzv. LTS vydání, které má prodlouženou podporu - na tři roky u osobních počítačů a na pět let u serverů.
Možná to od 12.04 změnili, ale nikde jsem tu změnu nezaregistroval.

Jenže mně se nechce každých 6 měsíců znovu instalovat programy, které mi instalátor nové verze vyhází a vyhazovat nechtěné programy, které mi tam instalátor nacpe. Proto čekám na LTS.
AlternateCD? Resp. prejdi na Arch Linux.

Kit

« Odpověď #17 kdy: 20. 04. 2012, 19:09:55 »
[Jenže mně se nechce každých 6 měsíců znovu instalovat programy, které mi instalátor nové verze vyhází a vyhazovat nechtěné programy, které mi tam instalátor nacpe. Proto čekám na LTS.
AlternateCD? Resp. prejdi na Arch Linux.

Arch Linux jsem zkoušel na desktopu, ale po instalaci všech potřebných aplikací mi to nešlo ani nabootovat. Arch je podle mne možná dobrý na server, ale na desktop ještě nedozrál. Ubuntu i openSUSE mi vyhovují mnohem víc, i když sláva openSUSE v mých očích už poněkud poklesla kvůli nedostatku balíčků.

Také se mi nechce přecházet na jiný balíčkovací systém. To raději z Ubuntu přejdu na Debian.

Jak mi AlternateCD pomůže při upgradech?

Bohouš

« Odpověď #18 kdy: 20. 04. 2012, 19:42:31 »
[Jenže mně se nechce každých 6 měsíců znovu instalovat programy, které mi instalátor nové verze vyhází a vyhazovat nechtěné programy, které mi tam instalátor nacpe. Proto čekám na LTS.

Pokud zkusíš Debian, dist upgrage je třeba provést jednou za 2 roky.
 Na desktop můžeš použít verzi "stable". Znám člověka, co má debian stable na notebooku přes pět let a je s tím spokojený. A dokonce mu narozdíl od Win*$ fungují mutimediání klávesy. Pokud chce zkusit nějakou novinku, použije Virtualbox. Funguje mu to spolehlivě 364,5 dne v roce -  ta půlka dne je dist upgrade a rozbitá grafika.

Pokud máš novější notebook (model notebooku), tak možná zkus raději Debian "testing".

P.S. Doporučuju naučit se s programem aptitude (správce balíčků). Když nefunguje grafika, dají se v tom pohodlně instalovat a vyhledávat balíčky. Už párkrát mě zachránil před apt-get "něco".

Kit

« Odpověď #19 kdy: 20. 04. 2012, 20:07:49 »

Pokud zkusíš Debian, dist upgrage je třeba provést jednou za 2 roky.
 Na desktop můžeš použít verzi "stable". Znám člověka, co má debian stable na notebooku přes pět let a je s tím spokojený. A dokonce mu narozdíl od Win*$ fungují mutimediání klávesy. Pokud chce zkusit nějakou novinku, použije Virtualbox. Funguje mu to spolehlivě 364,5 dne v roce -  ta půlka dne je dist upgrade a rozbitá grafika.

Pokud máš novější notebook (model notebooku), tak možná zkus raději Debian "testing".

P.S. Doporučuju naučit se s programem aptitude (správce balíčků). Když nefunguje grafika, dají se v tom pohodlně instalovat a vyhledávat balíčky. Už párkrát mě zachránil před apt-get "něco".
To Ubuntu mám na jednom PC už asi 5 let, šlape to dobře. Jen mi vadí následky po upgrade, které jsem posledně musel několik hodin dávat do pořádku, než to zase fungovalo jak mělo. Proto upgrade odkládám jak mohu.

apt-get běžně používám, ale když neznám přesný název balíčku, tak si zavolám Synaptic.

S Ubuntu jiné problémy nemám, jen s upgradem. Podle webu by nyní mělo být vyřešeno i to. Tak se nechám překvapit. Pro jistotu zkusím tu novou verzi nejprve na jiné mašině a teprve pak na produkční.

« Odpověď #20 kdy: 20. 04. 2012, 22:39:08 »
Na desktop je arch uplne naj. Na server by som ho moc nedával  ;D

jehovista

« Odpověď #21 kdy: 20. 04. 2012, 23:00:55 »
Za tim problemem s rozlisenim bych hledal monitor. Je to nejaky starsi acer, nebo podobna plecka pripojena pres VGA?

iwtu

« Odpověď #22 kdy: 02. 06. 2012, 06:53:23 »
Ja a moji znami, dokonca aj moj otec (bez toho aby vedel, ze nema Windows) mame na deskope Arch Linux uz roky a vsetko bezi nejako fajn + stale updatovany system

Hm, ani som som nevedel, ze ostatne distribucie maju nejake verzie a treba ich znova instalovat. V mojom okoli prevlada Arch alebo Gentoo.