rdesktop na WS2008 a jakási licence

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
rdesktop na WS2008 a jakási licence
« kdy: 06. 04. 2012, 13:43:19 »
Zdravím

nevíte někdo proč, když se připojím skrze rdesktop na Windows Server 2008, tak se mi vytvoří soubor ~/.rdesktop/license.<hostname>, díky kterému se nemůžu připojit znovu, dokud ho nesmažu.  Píše to něco jako "Internal license error".  Dělá to to jen u jednoho serveru, u jiných ne.

/Ubuntu 10.04 x64/

Ivan

Re:rdesktop na WS2008 a jakási licence
« Odpověď #1 kdy: 06. 04. 2012, 13:56:40 »
uz je to davno co jsem to resil, ale snad to jeste plati. Zalezi na tom, co na serveru bezi a jak je licencovany.
Pokud je to "obycejny" server tak se na nej muzou prihlasit max. dva admini paralelne a zadny licence se neresi.

Pokud ale serveru bezi terminal server a je licencovan pro urcity "konecny" pocet uzivatelu, tak musi mit kazdy uzivatel svoji pristupovaou licenci. Kdyz se prihlasis pres rdesktop, tak se licencni soubor zalozi na tvoji strane i na strane terminal serveru.
Ta licence nejde smazat a sama zmizi asi po triceti dnech.

rdesktop si "vymysli" nahodne hostname anebo username na zaklade ktereho mu pri kazdem pristupu W2008 server vytvori novy licencni klic.

Asi jsem ti moc nepomoh, ale urcite si precti neco o CAL(Client Access License).

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 06. 04. 2012, 14:05:35 »
No úplně jsem z toho nezmoudřel ...   může se stát něco nežádoucího na straně serveru, když ty licence u sebe budu prostě před každým přístupem mazat ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2012, 15:43:08 »
A co zkusit, jestli Remmina dela to same?

host

« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2012, 16:16:04 »
zdravim, treba zmazat licesse z .rdesktop alebo pouzit freerdp

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2012, 16:20:58 »
A co zkusit, jestli Remmina dela to same?

No Remmina ve 12.04 to prave nedela ...

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2012, 16:33:11 »
No Remmina ve 12.04 to prave nedela ...

No, tak upgradni, neřeš, nepřepínej a buď rád, že to funguje.  :P

Fantomas

« Odpověď #7 kdy: 06. 04. 2012, 16:45:36 »
Win je win:). Pouze ma zkusenost: remmina na ubuntu 10.04 32bit funguje normalne pri pripojeni na server win 2008, kde bezi terminal server s cal licencemi na zarizeni.

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06. 04. 2012, 17:13:03 »
OK,   dík za komentáře,  myslím, že řešení pomocí remminy bude víc než dostačující ...

FF

« Odpověď #9 kdy: 08. 04. 2012, 15:17:00 »
spoustej rdesktop s -n mskurvy1  a inkrementuj  :) Nam v byvale praci to zacalo psat nejake licencni nesmysly taky, i kdyz jsme meli origo widle vsude, muselo se cca co 3 mesice preinstalovat ta rdp sluzba, a promazat jeji DB. Proste zas nějaký MS bastl v praxi  :(

KapitánRUM

« Odpověď #10 kdy: 08. 04. 2012, 15:34:39 »
Jde o licenci k TS.
Pro připojení k TS, tedy W2k8s v režimu TS, je potřeba patřičná licence k TS.
Buď tuhle licenci máš nebo jí nemáš.

Dříve byla licence k TS součástí určitých operačních systémů, dneska už je myslím součástí jen Embeded Widlí.
To znamenalo, že když jsi měl správný OS, mohl ses na TS připojit bez dodatečné licence.
Ovšem Linux licenci pro TS neměl implicitně nikdy, pouze Linux TSclient se tvářil jako stroj, který licenci má.

To je jako se divit, že v tramvaji potřebuješ jízdenku, i když máš kolo  ::)
Jasně, že jezdíš obvykle na kole (Linux), ale pokud chceš s tím kolem vlézt do Tramvaje, musíš mít licenci (jízdenku).
A divit se, že po tobě chtějí jízdenku, když máš kolo, no to je přece hloupé.
Když nechceš lézt do tramvaje, tak jeď na kole!

Jiná věc je, alespoň, že si to myslím, že Linux TSklienti neumí korektně vzít a vrátit licenci na TSko.

Pokud se připojíš na TS z Linuxu a nechce to licenci:
A) jedeš načerno! protože nemáš licenci a tvůj soft se jen tváří, že jí má, ale nemá jí a technicky vzato jsi SW pirát.
B) je tu ten problém s půjčováním a vracením licencí, pokud budeš čerpat další a další licence, můžeš na serveru udělat slušnou paseku

http://www.microsoft.com/cze/windowsserver2008/jak-nakoupit/licence/faq.aspx#cals

KapitánRUM

« Odpověď #11 kdy: 08. 04. 2012, 15:43:40 »
Poznámka:
Pokud se Vám nelíbí, že je svět nespravedlivej a krutej, vždycky můžete skočit z mostu ;D
Pro Vás bohužel, podle křesťanů, nelze sebevraždu zařadit mezi "BEST PRACTICES" http://otazky.vira.cz/otazka/Sebevrazda-nekdy-pripustna.html

Takže si kupte licenci a STFU ;D , nebo se přestěhujte do středověku, polovina Afriky ještě nevylezla z doby železné, určitě si najdete místečko, kde budete moci i vládnout. Prodáte barák a za 50 - 100 tisíc dolarů si budete moct vydržovat vlastní malou vojenskou juntu.
http://www.zvraceny.cz/video/46885-brutalni-afrika/

Možná, že když kouknete na to video, těch licencí na TS si koupíte rovnou 5 ;D  ::)

KapitánRUM

« Odpověď #12 kdy: 08. 04. 2012, 15:52:07 »
Ještě to raději ZNOVU ZOPAKUJI, licenci na TS potřebuješ, pokud je server v režimu TS.
Na server W2k8 v režimu správy se můžeš připojit celkem 2+1, tedy 2x přes rdp(rdesktop/mstsc) jako klasický klient a 1x přímo na konzoli.
Server v režimu TS mívá nějaké implicitní CALy, pokud víš, že máš zalicencováno a přesto to dělá bordel, nejspíš je problém v nastavení TS, myslím, že Linux s licencema na TS pracuje správně jen v režimu PerDevice. Ale v PerUser to licence nevrací korektně.
Ale já nejsem KapitánGooGle, já jsem KapitánRUM a jsem tu od toho, abych byl zlej a těžko stravitelnej, protože všichni nemůžou bejt hodný :P Ostatně, když Kristus řekl "Žijme v lásce, milujme bližního svého, láska ti ukáže cestu, ale jestli se ty svině z jakéhokoliv důvodu rozvedeš, tak tě zatratím!" tak mi ukázal cestu.

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 08. 04. 2012, 15:59:11 »
Jinak co se týče licencí, pokud nepoužíváš ten W2008 Server jako terminal server, tak to komponentu odinstaluj. Pak se to na žádné licence nebude ptát, bude to fungovat normálně jako remote desktop pro uživatele, které musíš zařadit do povolených.

Mareg

« Odpověď #14 kdy: 10. 04. 2012, 09:31:02 »
spoustej rdesktop s -n mskurvy1  a inkrementuj  :) Nam v byvale praci to zacalo psat nejake licencni nesmysly taky, i kdyz jsme meli origo widle vsude, muselo se cca co 3 mesice preinstalovat ta rdp sluzba, a promazat jeji DB. Proste zas nějaký MS bastl v praxi  :(
Myslím, že to není žádný bastl, ale WTS na tři měsíce přidělí tzv. "Dočasnou licenci" pro zařízení ( alespoň mě, používám typ licence na koncové zařízení). Po této době licence vyprší a musíte si koupit licenci a přidat ji do "Licenčního serveru", aby se zařízení mohlo dále připojovat. Po několka letech byl problém s jedním tenkým klientem (používáme rdesktop), kdy to hlásilo nějaký problém s licencí. Když jsem u něj změnil IP, tak fungoval. Po nějaké době ta blbá licence vypršela a TC funguje normálně.