Ako skontrolovat povrch disku (sektory)

Ako skontrolovat povrch disku (sektory)
« kdy: 31. 03. 2012, 22:53:17 »
Zdravim, je nejako mozne v linuxe skontrolovat vadne sektory na disku.
Mam disk, rozdelil som ho na 5 casti aby som zistil kde su chybne sektory, len sa mi to nechce robit zapisovanim dat a kopirovanim.
Uvital by som nieco na styl diskchecker(windows) ale to nejde pod wine....
Vdaka
« Poslední změna: 02. 04. 2012, 11:39:21 od Petr Krčmář »

Trident

Re:Ako skontrolovat povrch disku(sektory)
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2012, 03:04:56 »
Zdravim, je nejako mozne v linuxe skontrolovat vadne sektory na disku.
Mam disk, rozdelil som ho na 5 casti aby som zistil kde su chybne sektory, len sa mi to nechce robit zapisovanim dat a kopirovanim.
Uvital by som nieco na styl diskchecker(windows) ale to nejde pod wine....
Vdaka
Jako uzivatel pouze SMART nebo  prislusne SCSI stranky. Ostatni metody se spolehaji na to zda-li ctena data jsou ok a zda-li disk nevratil chybu pri zapisu/cteni. To mozna spolehlive fungovalo kdysi davno, kdyz disky byly jeste velmi jednoduche co se tyce  zpusobu zaznamu a firmware. Dneska uz tezko. Spoleha se na jine metody.
Disk muze byt totiz ve stavu jez je blizko kolapsu - napr. uz neni kam premapovat vadne bloky i kdyz se pomoci ruznych bad blocks checkeru tvari v poradku. Zkratka nemusi interpretovat skutecne chyby prislusnymi chybovami hlaskami na urovni ATA/SCSI a na pozadi si premapovavat jako o zivot. To ze dochazi k premapovani mi vzdy hlasily akorat FC/SCSI disky. U ATA jsem si musel explicitne zazadat

Takze:
smartctl -a
smartctl -t long
sg_diag

a popros pana googla at ti vysveti jednotlive polozky.

Doporucuju na disk parkrat zapsat bordel z /dev/random a zase ho cist aby se projel cely. Vaznejsi chyby se pak projevi na pocitadlech spis.

Rozdelovanim rozhodne nic nezjistis a nemas ani pristup ke skrytym servisnim castem disku. Dnes v podstate uz ani nevis kde data na disku fyzicky jsou. Presne to vi jen vyrobce a data recovery firmy.

brk

« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2012, 08:34:33 »

martin

« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2012, 09:27:19 »

Ty vago, asi jsem vážně už moc starej. Za našich let se používaly manpages. Fakt je, že dnešní programátor ani manuálovou stránku neumí napsat a píše README.html :-(

Trident

« Odpověď #4 kdy: 01. 04. 2012, 10:06:51 »
man badblocks
To nefunguje uplne nejlip protoze viz muj predchozi prispevek. badblocks vidi jen to co mu posle disk. A ten muze na pozadi premapovavat a opravovat jak blazen. badblocks bylo tak dobry pro diskety kdy jednotka byla uplne blba a tudiz se na vysledek dalo spolehnout. Pokud uz badblock neco vidi tak uz je to hodne spatne.
Badblocks ti taky napr. nezjisti jestli je chyba opravdu na disku,radici,kabelu. To ale zjistis z pocitadel a logu smartu ze radic prasi commandy.

Trident

« Odpověď #5 kdy: 01. 04. 2012, 10:32:16 »

Ty vago, asi jsem vážně už moc starej. Za našich let se používaly manpages. Fakt je, že dnešní programátor ani manuálovou stránku neumí napsat a píše README.html :-(
V linuxu jsem nikdy moc manpages nepouzival. To spis v BSD ale to byla doba kamenna. A jenom na zakladni veci. Manpages v linuxu na rozdil od jinych unixu stoji za houby. Tedy spise se lisi program od programu. V readme nebylo vyjimkou najit vetu precti s i zdrojaky nebo manpages nepopisovala vsechno. Takze misto manpages jsem si tahal maillisty pod disketach a cetl zdrojaky:(
Dobra a aktualni manpage pul zdravi.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 01. 04. 2012, 11:39:55 »
Celkem dobrá gui utilitka je palimpsest.

brk

« Odpověď #7 kdy: 01. 04. 2012, 15:43:12 »
man badblocks
To nefunguje uplne nejlip protoze viz muj predchozi prispevek. badblocks vidi jen to co mu posle disk. A ten muze na pozadi premapovavat a opravovat jak blazen. badblocks bylo tak dobry pro diskety kdy jednotka byla uplne blba a tudiz se na vysledek dalo spolehnout. Pokud uz badblock neco vidi tak uz je to hodne spatne.
Badblocks ti taky napr. nezjisti jestli je chyba opravdu na disku,radici,kabelu. To ale zjistis z pocitadel a logu smartu ze radic prasi commandy.

To máš pravdu. Bohužel S.M.A.R.T. je taky potřeba brát s velkou rezervou. Zrovna tu mám Eeečko od sestřenice, které o Vánocích spadlo do BSOD a už nenabootovalo. S.M.A.R.T. úměrný stáří disku, kontrola povrchu ve Windowsím HDTune taky OK. Podezřelá byla jen křivka rychlosti čtení z disku. Tak jsem přeinstaloval Windows a vrátil ji to. Dnes mi to přinesla znovu se stejným problémem. S.M.A.R.T. pořád relativně OK a přitom už disk nemá kde přemapovat. Teď už to ty vadné sektory našlo.

S tím se setkávám poslední dobou docela často. Připadá mi to jako by se výrobci chtěli vyhnout reklamacím a tak disky do poslední chvíle předstírají, že jsou "zdravé". Asi ne nadarmo pozkracovali záruční dobu.

Trident

« Odpověď #8 kdy: 01. 04. 2012, 18:47:43 »
man badblocks

To máš pravdu. Bohužel S.M.A.R.T. je taky potřeba brát s velkou rezervou. Zrovna tu mám Eeečko od sestřenice, které o Vánocích spadlo do BSOD a už nenabootovalo. S.M.A.R.T. úměrný stáří disku, kontrola povrchu ve Windowsím HDTune taky OK. Podezřelá byla jen křivka rychlosti čtení z disku. Tak jsem přeinstaloval Windows a vrátil ji to. Dnes mi to přinesla znovu se stejným problémem. S.M.A.R.T. pořád relativně OK a přitom už disk nemá kde přemapovat. Teď už to ty vadné sektory našlo.

S tím se setkávám poslední dobou docela často. Připadá mi to jako by se výrobci chtěli vyhnout reklamacím a tak disky do poslední chvíle předstírají, že jsou "zdravé". Asi ne nadarmo pozkracovali záruční dobu.
Jakmile se zacnou objevovat Relocated sectors tak ihned reklamuju. Velmi casto se zapomina prohlednout si log chyb kterym nejaky ten patek disky disponuji. Velky S.M.A.R.T. test delat pri podezreni na problem.
U SCSI/FC disku je pomerne dobre zarizena kontrola a zpetne vraceni chyb a daji se celkem dobre delat ruzne wifikundace s tabulkami chybnych sektoru. Mazat,rucne zadavat, atp. Treba Hitachi disky jako jedny z poslednich maji skutecnou utilitu na low level format(ne zero fill!) kdy se znovu nasypou servisni data(vyjma tech ktere jdou jen v tovarne).