Zdravim, je nejako mozne v linuxe skontrolovat vadne sektory na disku.
Mam disk, rozdelil som ho na 5 casti aby som zistil kde su chybne sektory, len sa mi to nechce robit zapisovanim dat a kopirovanim.
Uvital by som nieco na styl diskchecker(windows) ale to nejde pod wine....
Vdaka
Jako uzivatel pouze SMART nebo prislusne SCSI stranky. Ostatni metody se spolehaji na to zda-li ctena data jsou ok a zda-li disk nevratil chybu pri zapisu/cteni. To mozna spolehlive fungovalo kdysi davno, kdyz disky byly jeste velmi jednoduche co se tyce zpusobu zaznamu a firmware. Dneska uz tezko. Spoleha se na jine metody.
Disk muze byt totiz ve stavu jez je blizko kolapsu - napr. uz neni kam premapovat vadne bloky i kdyz se pomoci ruznych bad blocks checkeru tvari v poradku. Zkratka nemusi interpretovat skutecne chyby prislusnymi chybovami hlaskami na urovni ATA/SCSI a na pozadi si premapovavat jako o zivot. To ze dochazi k premapovani mi vzdy hlasily akorat FC/SCSI disky. U ATA jsem si musel explicitne zazadat
Takze:
smartctl -a
smartctl -t long
sg_diag
a popros pana googla at ti vysveti jednotlive polozky.
Doporucuju na disk parkrat zapsat bordel z /dev/random a zase ho cist aby se projel cely. Vaznejsi chyby se pak projevi na pocitadlech spis.
Rozdelovanim rozhodne nic nezjistis a nemas ani pristup ke skrytym servisnim castem disku. Dnes v podstate uz ani nevis kde data na disku fyzicky jsou. Presne to vi jen vyrobce a data recovery firmy.