Počítač pro takové malé domácí žvýkání

Yarda

Počítač pro takové malé domácí žvýkání
« kdy: 23. 03. 2012, 09:29:26 »
Dostal jsem odkaz na tohle:

http://www.pvelectronic.inshop.cz/podle-vyrobce/olimex/duinomite-mini-%5BOL461%5D?ItemIdx=1

a docela se mi to líbí - představuji si, že k tomu připojím displej a klávesnici co mi zbyla po ekologicky zlikvidovaném PC a nějaký zdroj se v šuplíku najde a už budu psát:
10 print "AHOJ"
20 goto 10
.
.
a budu mít nějaké vstupy a výstupy na ovládání čehosi venku a data co v paměťové kartě přenesu k dalšímu zpracování do PC.
Ale nechci být první, kdo případně zjistí, že je to vlastně na dvě věci. Zkoušel jsem volat do té firmy, ale asi je to hlavně obchodní firma, akorát mi řekli, že jich už tady pár prodali.
Máte s tím (nebo s něčím podobným a dostupným) někdo nějaké zkušenosti?
« Poslední změna: 23. 03. 2012, 13:27:10 od Petr Krčmář »

rebrik

Re:Počítač pro takové malé domácí žvýkání.
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2012, 10:20:51 »
Nebude lepsi BeagleBoard alebo RaspberryPi?

« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2012, 10:40:29 »
My pouzivame FEZ Hydra. http://www.ghielectronics.com/catalog/product/328
Vyhody:
-programovanie vo Visual Studiu
-jazyk C#
-moznost debuggovania
-vela modulov (oblubujem tie na displej, ktory je rovno dotykovy a motor drivre)
-intuitivne programovanie: za 1,5 hodiny sme naprgramovali robota ovladaneho cez joystick
Nevyhody:
-vyssia obstaravacia cena (jeden dodavatal je v Cechach)

Yarda

« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2012, 10:47:23 »
Mně se na tom líbí, že se k tomu připojí displej a klávesnice od PC, nějaký zdroj a může se psát prográmek v BASICu - to je to, na co si troufám. Ale rád bych to koupil od nějakého solidního prodejce a předtím než to koupím bych si to chtěl vyzkoušet třeba v jeho předváděcí síni, jestli to umí alespoň přibližně to co od něj očekávám. Bastlit to nechci (a neumím:-(

« Odpověď #4 kdy: 23. 03. 2012, 10:55:58 »
Ani ja si to neviem bastlit sam, ale to je normalne, nemame 80 ludi, co by navrhli procesor atd.....
Preto som siel do Hydry, kde bezi nad klasickym C micronet framework. Ver mi, nebudes chciet rucne programovat vstup/vystup na piny, je jednoduchsie komunikovat funkcionalne s danym modulom (Povedzme: spusti motor(x, y) alebo Led(zapnut, 8) )

Sami sme si programovali lasery na meranie vzdialenosti a komunikovat s pinmy formou : Pusti prud, vypni prud je velmi narocne.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 23. 03. 2012, 11:01:13 »
Zadej si to do YouTube, tam je dost odkazů, co to umí.

Yarda

Re:Počítač pro takové malé domácí žvýkání
« Odpověď #6 kdy: 26. 03. 2012, 08:41:08 »
Pěkně děkuji za takovou radu. To je podobné, jako kdybych si chtěl zkusit, jaké je to letět letadlem a někdo mi doporučil Flight Simulator.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 26. 03. 2012, 09:30:10 »
A já myslel, že informací není nikdy dost. Nicméně onem Basic je trošku jiný, než byl na spectru, jsou tam i ukázky, jak se tahá hudba s SD karty atp. Pochybuji, že narazíš na nějakého prodejce, který Ti to nechá osahat. Dnes se předvádí hardware v trošku jiné cenové kategorii. Jinak, když budeš chtít pilotní průkaz, tak simulátoru se stejně nevyhneš.

Yarda

« Odpověď #8 kdy: 26. 03. 2012, 10:40:40 »
Já jsem chtěl vědět - poslal jsem dotaz do několika fór - jestli s tím má někdo osobní zkušenost. Zatím se nikdo k tomu nezná a to taky o něčem svědčí.
Co se pilotního průkazu týká, jsem v tomhle seznamu http://www.aecr.cz/sekretariat-stary/ODZPLST.HTM a simulátor jsem k tomu nepotřeboval (uznávám, kdybych se chtěl přeškolit na 747, tak se tomu nevyhnu).
A co se předvedení týká - kdysi jsem četl rozhovor s nějakým známým člověkem (už si nevzpomínám, kdo to byl) a ten říkal, že si jde do qelbu koupit jednu disketu. A podle toho, jak mu ji prodají se rozhodne, jestli si tam koupí počítač.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 26. 03. 2012, 11:34:41 »
Našel jsem pro Vás tento odkaz, možná jste na něj narazil: http://elektro.aukro.cz/phorum/read.php?f=311&i=24982&t=24982 Jinak, já bych si to objednal a pokud by to nesplňovalo mé očekávání, tak bych to do 14cti dnů vrátil bez udání důvodů.

m

« Odpověď #10 kdy: 26. 03. 2012, 20:33:18 »
když na žvýkání, tak asi ten malinový koláč, anebo gumstix

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26. 03. 2012, 21:25:51 »
Otazka je, jestli kdyz si v tomhle zazraku napisete programek, tak jestli najdete kompatibilni interpret/kompilator k tomu zpracovani na PC. On totiz Basic neni jenom jeden, je jich aspon milion a lisi se soubory prikazu a dalsimi vecmi. Takze by asi bylo lepsi neco, kam se da strcit opravdovy mini Linux s opravdovym vsim ostatnim, i kdyz by, kvuli rychlosti, slouzil hlavne na editovani programu. Takovy strojek by pak mel vyhodu, ze by se i ten program dal presypat na PC pres sit a clovek by se neotravoval s pametovymi kartami. Jestli to ma byt kvuli spotrebe elektriny, tak by stacil i dostatecne zastaraly notebook, kde by ani nemusely byt X Windows. Takovy stary notebook snad tak moc nezere a ma vyhody i v tom, ze se bude dale amortizovat az do uplne smrti a tak energie a materialy do nej vlozene budou vyuzity tolik, kolik je mozne.

P.S.: Ted jsem vytahl svuj staricky ASUS s nejakym mobilnim Pentiem na 850 MHz a 196 MB pameti (z toho 8 MB na grafiku) a hodil na to AntiX. Je to prekvapive rychle, umi to i X a nebyt toho, ze ma tak malo pameti, zvladl by toho celkem dost. Bohuzel, dnesni browsery a webove stranky jsou tak nenazrane, ze se za chvili vycerpa pamet a swapuje to, az hruza. Ale treba film prehraje v pohode, editaci by zvladl (ne Openoffice, ale treba i Abiword).

KapitánRUM

« Odpověď #12 kdy: 27. 03. 2012, 01:57:46 »
Jsem toho názoru, že když hračku tak RaspberryPi nebo Arduino.

Yarda

« Odpověď #13 kdy: 27. 03. 2012, 08:43:57 »
To JardaP .
Já nepotřebuji kompatibilitu s PC - chci si napsat prográmek, například na cyklické spínání nějakého relé - to si nějak přibastlím k výstupu, současně budu hlídat nějaký vstup - třeba bimetal na signalizaci přehřátí motoru co se tím relátkem bude spínat - a stav vstupu a čas kdy se změní stav si nechám někam zapsat. Pak teprve mne třeba bude zajímat, jestli ten záznam dostanu do PC.
S elektronikou jsem měl dřív co do činění, ale už je to dávno, tak si myslím, že mohu reálně zhodnotit své možnosti. Tohle bych ještě zvládnul, nové jednočipy nebo psaní takové aplikace pod wokny které normálně nepustí uživatele ke standardním portům asi už ne.

« Odpověď #14 kdy: 27. 03. 2012, 09:45:39 »
Jednou jsem nahadou narazil na tohle:

http://jeelabs.com/products/jeenode

- je to vec kompatibilni s Arduinem, ale ma tu vyhodu, ze nema na desce USB modul (existuje zvlast - http://jeelabs.com/products/usb-bub ), takze jednotlive desticky jsou o polovinu levnejsi. Dalsi vyhoda je, ze procesor tam neni napajeny napevno, takze se s tim da Atmel naprogramovat a otestovat a potom treba prehodit do nejake ostre aplikace.

Vyhoda/nevyhoda (jak pro koho) je, ze to dodavaji jako kit, ktery se musi zbastlit. Nebo si to clovek muze nechat zbastlit od nich (EUR15).

Hodne se mi libi univerzalni krabicka, kterou k tomu maji - tady treba s ethernetovym rozsirenim: http://goo.gl/2JwW6