Disk v Debianu je někdy pomalý

adlow

Disk v Debianu je někdy pomalý
« kdy: 11. 03. 2012, 19:12:56 »
Ahoj,

mam problem s diskem, obcas je strasne pomalej,  zapis 200 B/sec. Nedokazu urcit presne, za jakejch podminek k tomu dochazi...

Delal jsem nekolikrat ruzne smart testy a vysledky vypadaji OK. Zkousel jsem 'hdaparm -t' a tak na 95 % jsou vysledky OK, ale obcas da tech zminovanych 200 B/sec.

Nedokaze nekdo poradit?

Dik.
« Poslední změna: 11. 03. 2012, 19:21:36 od Petr Krčmář »

Re:Disk v Debianu je někdy pomalý
« Odpověď #1 kdy: 11. 03. 2012, 19:22:56 »
Na kloudnou odpověď je tu asi málo informací. Jaký Debian to je, jaký disk, jaká deska, jaká je konfigurace, co ten disk ještě vytěžuje, jaký souborový systém, jaké jádro, objevuje se při té pomalé práci něco v logu? Na tohle všechno je třeba odpovědět, aby mohl někdo začít přemýšlet nad možnostmi.

trubicoid2

« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2012, 17:32:47 »
a jak tech 200B/s meris? nezapisuje/necte/neswapuje system?
je na to dobrej iotop
taky mrkni, jestli neco strasne nepise do logu a co rika dmesg v okamziku, kdy ke spomaleni dojde

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2012, 18:27:53 »
Tohle se mi dělo na jedné mašině, když odcházel už tak starý zdroj. Někdy jsou prostě věci mezi nebem a zemí. Po výměně zdroje bylo vše v naprostém pořádku.

adlow

« Odpověď #4 kdy: 13. 03. 2012, 18:10:36 »
Ahoj,

disk mi tohle dela v debialnu 2.6.26. Jeste navic jedu pod lvm/ext3, v logu nic relevantniho. Ale v compu mam 3 disky a ty jedou uplne v pohode, tenhle se seka. Merim to pomoci hdparm, nic neswapuje na pozadi. Pokud k tomu dojde, disk se zasekne trebas na 5 minut, ale dochazi k tomu tak jednou za 3 hodiny.

Na smart test jsem nabootoval z jineho disku winXP a z posledniho SystemRescueCd, disk je western digital 15eads, deska asus P7p55-M.

Diky