keď je už raz odladený a všetko funguje, údržba je vcelku jednoduchá.
OS, postavený na rolling updates, nemůže být imho v podstatě nikdy "raz odladený", protože se verze knihoven, software, atd. neustále mění pod rukama - a autoři některého sw mají občas opravdu "revoluční" nápady. To se bohužel týká i FreeBSD, ale to to alespoň vyvažuje stabilním base (samotný systém není v balíčcích jako u Linuxu, ale je to víceméně monolit jedné určité verze).
Sám mám gentoo na malom domácom serveri a aj na desktope a notebooku a Debian na desktope v práci.
No jo, jenže domácí server je trochu něco jiného než server v produkci - pod zátěží a s provozem 24/7. Doma mi nějaký ten restart nevadí, v produkci je každý restart velký problém. Nehledě na to, že produkční zátěž se dost často nedá vůbec nasimulovat a každá změna konfigurace serveru (tj. každá instalace nové verze nějakýho balíčku) je tak trochu ruská ruleta.
Na vyťažený server by som skôr doporučil FreeBSD. Dokáže všetko čo Linux, hovorí sa, že pri veľmi vyťažených serveroch je stabilnejší a v Čechách je okolo FreeBSD dosť silná komunita, existuje živá mailová konferencia atď. Mňa na ňom láka aj podpora ZFS.
Stabilitu pod zátěží nemůžu potvrdit, nemám co s čím porovnávat. Největší síla FreeBSD je podle mě v dobře navrženém stabilním způsobu konfigurace a správy systému - žádné miliony konfiguráků tady, tam a onehle s neustále se měnícím formátem, ale v podstatě jenom jeden pěkný čistý textový soubor s nastaveními typu "dhcpd_enable="YES"", která jsou po léta stejná a člověk se nemusí děsit, co že se v nové verzi zase bude nastavovat jinak. Drtivá většina věcí ve FreeBSD je řešená čistě a jednoduše -> snadno pochopitelné, upravitelné a robustní. Zároveň to ale na správce klade trochu vyšší nároky.
Jak je komunita silná, to taky neumím posoudit, ale rozhodně je plná lidí, kteří opravdu dobře ví, o čem mluví. Rozdíl oproti různým poradnám linuxovým mi přijde veliký.
No a ZFS je samozřejmě paráda, ale jsou i jiné pokročilé technologie jako dtrace (v 9 už i v userlandu), pf, carp, ...