Nejvhodnější distribuce pro herní server

Lofas

Nejvhodnější distribuce pro herní server
« kdy: 08. 03. 2012, 20:21:12 »
Zdravím,
prosím o radu s následujícím výběrem Linuxové distribuce pro herní server.
Jaká je nejvhodnější distribuce pro herní server, tak aby byl server co nejrychlejší a nejméně zatěžoval systém.
Předem všem děkuji za užitečné informace.
« Poslední změna: 08. 03. 2012, 21:14:38 od Petr Krčmář »

noef

• 897
    • Zobrazit profil
Re:Jaká je nejvhodnější distribuce pro herní server
« Odpověď #1 kdy: 08. 03. 2012, 20:54:14 »
mam prakticke zkusenosti jen s debianem, ale co jsem cetl, tak na nejlepsi vyuziti hw se doporucuje gentoo. (udrzba bude asi trosku narocnejsi)

« Odpověď #2 kdy: 08. 03. 2012, 21:12:56 »
mam prakticke zkusenosti jen s debianem, ale co jsem cetl, tak na nejlepsi vyuziti hw se doporucuje gentoo. (udrzba bude asi trosku narocnejsi)
Nemyslím si, že je gentoo náročnejšie na údržbu ako Debian, skôr je náročnejšia inštalácia a počiatočné  nastavenie systému, ale keď je už raz odladený a všetko funguje, údržba je vcelku jednoduchá. Sám mám gentoo na malom domácom serveri a aj na desktope a notebooku a Debian na desktope v práci.
Na vyťažený server by som skôr doporučil FreeBSD. Dokáže všetko čo Linux, hovorí sa, že pri veľmi vyťažených serveroch je stabilnejší a v Čechách je okolo FreeBSD dosť silná komunita, existuje živá mailová konferencia atď. Mňa na ňom láka aj podpora ZFS.

faha42

Re:Nejvhodnější distribuce pro herní server
« Odpověď #3 kdy: 08. 03. 2012, 21:18:58 »
Zdravím,
prosím o radu s následujícím výběrem Linuxové distribuce pro herní server.
Jaká je nejvhodnější distribuce pro herní server, tak aby byl server co nejrychlejší a nejméně zatěžoval systém.
Předem všem děkuji za užitečné informace.

Co tam chcete provozovat za hry?

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 08. 03. 2012, 21:22:42 »
vychazel jsem z toho, co jsem slychaval od znameho s gentoo na servru. vetsi updaty (asi knihoven, nebo gcc?) znamenaly hodiny a hodiny kompilace - tj. celkem dost dlouho plne vytizeny server. je ale pravda, ze to neprovozoval na nicem extra, takze to mozna uz neni tak aktualni.

k tomu FreeBSD, je dost mozne, ze herni server (aplikace) je dostupna pouze pro tucnaka - ale to je spis otazka na autora.

PS: nekdo me s tim dotazem predbehnul :D

« Odpověď #5 kdy: 08. 03. 2012, 21:41:31 »
vychazel jsem z toho, co jsem slychaval od znameho s gentoo na servru. vetsi updaty (asi knihoven, nebo gcc?) znamenaly hodiny a hodiny kompilace
  • Jasne, kompilácia je niekedy dosť časovo náročná, ale na výkonnom železe to dnes nie je problém. Dávno sú preč časy, keď som OpenOffice kompiloval na PIII-800MHz 40 hodín.
  • Kompilácia gcc a podobných balíkov sa dá naplánovať na mŕtvy čas servera, mne doma pomáha aj distcc. Na serveri (Atom D525+4GB RAM) mi kompilácia gcc trvá celú noc, ale pomocou môjho desktopu (AMD Phenom II X6) je to v podstate rovnaké ako na desktope.(menej ako hodinu)
  • Existujú distribúcie s predkompilovanými balíkmi (Sabayon a iné), ďalšia možnosť je skompilovať si balík sám na inom stroji
  • Nastavením nice a ionice pri kompilácii sa samotná predĺži, ale stroj pritom normálne funguje. Ja používam nice -n5 ionice -n3, počas kompilácie na počítači normálne pracujem a ani nepoznám úbytok výkonu, snáď iba podľa zvuku vetráku..

Mordae

« Odpověď #6 kdy: 08. 03. 2012, 21:55:27 »
Nevymyslejte ptakoviny. Maximalne z toho vyzdimete jednotky procent, ale cas, ktery na tom nechate bude vyrazne drazsi nez kdyz proste poridite vyssi konfiguraci toho serveru.

Dej si tam 64 bitovy Debian a 64 bitovy herni server. Bude to rychlejsi na CPU, ale zrat vic RAMky. Nebo tam dej 32 bit, ktery bude malinko pomalejsi a bude zrat min RAMky. The choice is yours. A neoptimalizuj dokud nenarazis na realny problem. Potom problem zmer, otestuj bokem ruzne optimalizace a peclive vyber ty vhodne.

Lupex

« Odpověď #7 kdy: 08. 03. 2012, 22:12:41 »
Pokud nechcete trávit čas administrací samotného serveru mnoho hodin čtením dokumentace, how-to, wiki atd, zvolte stable distribuci. Debian je velmi jednoduchá a stabilní distribuce, ale s kratší životnostínež třeba Centos. Pokud budete chtít novější verze systému tak zvolte ubuntu 12.4 LTS, bude mít podporu 5 let, vyjde za měsíc.

Ramtech

« Odpověď #8 kdy: 09. 03. 2012, 08:52:26 »
No Calculate by mohla byť vhodná náhrada za navrhované Gentoo ale ja by som šiel do CentOS stabilita je na Serveri prvoradá
a 64-bit jednoznačne

« Odpověď #9 kdy: 09. 03. 2012, 09:01:53 »
keď je už raz odladený a všetko funguje, údržba je vcelku jednoduchá.

OS, postavený na rolling updates, nemůže být imho v podstatě nikdy "raz odladený", protože se verze knihoven, software, atd. neustále mění pod rukama - a autoři některého sw mají občas opravdu "revoluční" nápady. To se bohužel týká i FreeBSD, ale to to alespoň vyvažuje stabilním base (samotný systém není v balíčcích jako u Linuxu, ale je to víceméně monolit jedné určité verze).

Sám mám gentoo na malom domácom serveri a aj na desktope a notebooku a Debian na desktope v práci.
No jo, jenže domácí server je trochu něco jiného než server v produkci - pod zátěží a s provozem 24/7. Doma mi nějaký ten restart nevadí, v produkci je každý restart velký problém. Nehledě na to, že produkční zátěž se dost často nedá vůbec nasimulovat a každá změna konfigurace serveru (tj. každá instalace nové verze nějakýho balíčku) je tak trochu ruská ruleta.

Na vyťažený server by som skôr doporučil FreeBSD. Dokáže všetko čo Linux, hovorí sa, že pri veľmi vyťažených serveroch je stabilnejší a v Čechách je okolo FreeBSD dosť silná komunita, existuje živá mailová konferencia atď. Mňa na ňom láka aj podpora ZFS.
Stabilitu pod zátěží nemůžu potvrdit, nemám co s čím porovnávat. Největší síla FreeBSD je podle mě v dobře navrženém stabilním způsobu konfigurace a správy systému - žádné miliony konfiguráků tady, tam a onehle s neustále se měnícím formátem, ale v podstatě jenom jeden pěkný čistý textový soubor s nastaveními typu "dhcpd_enable="YES"", která jsou po léta stejná a člověk se nemusí děsit, co že se v nové verzi zase bude nastavovat jinak. Drtivá většina věcí ve FreeBSD je řešená čistě a jednoduše -> snadno pochopitelné, upravitelné a robustní. Zároveň to ale na správce klade trochu vyšší nároky.

Jak je komunita silná, to taky neumím posoudit, ale rozhodně je plná lidí, kteří opravdu dobře ví, o čem mluví. Rozdíl oproti různým poradnám linuxovým mi přijde veliký.

No a ZFS je samozřejmě paráda, ale jsou i jiné pokročilé technologie jako dtrace (v 9 už i v userlandu), pf, carp, ...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 09. 03. 2012, 12:14:09 »
Jenom chci dementovat informace o kompilaci Gentoo :-)

Na Intel Atom N455 (1,66GHz, fyzické jednojádro, hyperthreading) trvá GCC cca 3 hodiny.
Na Core i5 750 (2,66GHz, fyzické čtyřjádro) je GCC do 20 minut.

Jádro systému na Atomu 30+ minut
Jádro na i5 3 minuty.

Libreoffice na Atomu téměř 12 hodin.
Libreoffice na i5 80 minut.

Herní server asi nebude žádnej pekáč, takže Gentoo bych se až tak nebál. Nemluvě o tom, že lze kompilovat s přenicovaným emergem, případně využívat jen určitý počet jader, nebo nevytěžovat nad určitý load average...

Neříkám, že doporučuju Gentoo, jen jsem chtělů říct, že dneska už to je celkem použitelný distro (i na netbooku, zvlášť, když se využije distcc) ;-) Pokud server bude typu "nainstaluju, spustim, nestaram se" tak tam hoď stable Debian a máš to...

Lupex

« Odpověď #11 kdy: 09. 03. 2012, 12:45:20 »
Vzhledem k tomu že se autor ptá na distribuci, zjevně není linux/unix admin s lety praxe, proto jsou doporučení typu gentoo patrně mimo mísu. Neberte to osobně, taky jsem gentoo používal.

houska

« Odpověď #12 kdy: 09. 03. 2012, 13:35:25 »
dej tam to s cim mas nejvetsi zkusenosti :)

« Odpověď #13 kdy: 09. 03. 2012, 13:42:08 »
Lupex: nepoznal bych z toho co se pta Lofas jestli je admin s lety praxe nebo uplna linux lama a i kdyby byl to prvni nemusel zkusit kazde distro  :)

Pouzij distro ktere znas nejlip sam !  Optimalizovat se da + - kazda distribuce, sice se nikdy nedostanes na vykon Gentoo ale ....

Lupex

« Odpověď #14 kdy: 09. 03. 2012, 15:17:48 »
Vzhledem k tomu že píše to samé na mnoha fórech,tak mě to jasné je. ;D

No k výkonu, můžeš dodat nějaké relevantní testy odladěného Gentoo proti stable distrům typu Centos,  Debian, nebo jsou to jen doměnky. A teď myslím rozdíl výkonu o více jak 10 procent, aby to stálo za úvahy. Kvůli 1-2 procentům se tím vůbec nemá cenu zabývat. Když se započítá čas administrace bude to ztrátové.
     Navíc každou minutu výpadku nebo snížení výkonu ti zákazníci tvrdě otlučou o hlavu.