Odstraneni Win7 bootloaderu

Petr_Svetr

Odstraneni Win7 bootloaderu
« kdy: 05. 03. 2012, 13:04:22 »
Ahoj,
mam server bez CD mechaniky, na ktery jsem nainstaloval W2K3. Bohuzel instalacka strarsich Win nejde snadno predelat na USB, takze jsem nejdriv nainstaloval W7 (ty z USB jdou normalne) a potom z tech 7 cistou instalaci W2K3.
To funguje dobre, ale je tu jeden problem - na disku zustal zavadec W7 a diky tomu nejde nainstalovat SP2 - instalator to nejak splete a pokousi se pristupovat ke slozkam, ktery na starsich Windows vubec nejsou. Tudiz se nanainstaluje a v drtive vetsine pripadu to konci smrti systemu.
Podarilo se mi vytvorit alespon USB recovery console z XP, ze ktere jsem spustil fixmbr a fixboot. Pro jistotu jsem potom na jinym PC zapsal na systemovy jeste bootsect /NT52 /force.
Vsechno probehlo OK, ale kdyz na serveru spustim EasyBCD, tak to porad hlasi, ze na disku je zavadec ze sedmicek. Pritom kdyz tu samou instalacku nainstaluju na pres CDcko, tak vsechno funguje OK, service packy se instalujou, nikde zadny problem.
Co je jeste potreba udelat, abych se toho zbavil?

Lol Phirae

Re:Odstraneni Win7 bootloaderu
« Odpověď #1 kdy: 05. 03. 2012, 13:15:07 »
fixmbr z recovery console. Pokud nemáte, doinstaluje se z instalačního CD takhle:

Kód: [Vybrat]
X:\i386\winnt32.exe /cmdcons

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 05. 03. 2012, 13:18:46 »
P.S. Pokud nepomáhá, tak to holt instalujete na nesprávný disk. A jinak, tohle je teda opravdu dobrá magořina. Co je jako za problém to nainstalovat z USB? Co třeba zkusit Google?

http://www.mujeee.cz/2008-05-16/instalace-windows-xp-z-usb-klicenky/

Petr_Svetr

« Odpověď #3 kdy: 05. 03. 2012, 14:35:25 »
fixmbr jsem delal, samozrejme znam prikaz "map", takze jsem to urcite zapisoval na spravny disk, navic jsem pro jistotu i ostatni disky odpojil.
Ano, udelat USB instalacku Win2K3 je docela problem, nejsou to XPcka. USB boot jde tusim od WinXP SP2 a to jeste ne na kazdem HW. Kuprikladu to moje USB s recovery console funguje na 2PC, na tretim pise chybu parity pameti. Takze dost pochybuju o tom, ze nejake univerzalni reseni existuje, uz jsem to zkousel mnohokrat a nikdy to neni 100% - na nekterych PC proste smolik. Navic ladeni tohohle procesu je diky pomalosti USB fakt chutovka - to uz je lepsi dokoupit tu CDROMku. Tam aspon vim, ze to bude fungovat i bez neustaleho laborovani.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 05. 03. 2012, 16:13:33 »
Mezi XP a 2003 z hlediska bootovani z USB zadny rozdil neni. Co se tyce SP, no teda normalni clovek instaluje z medii s integrovanym poslednim SP, jinak u aktualizaci stravite jeste dalsi tyden.

No nic, pouceni do budoucna - kupovat krap, kde neni DVD mechanika, se opravdu "vyplati".

Trident

« Odpověď #5 kdy: 05. 03. 2012, 22:17:06 »
Ahoj,
mam server bez CD mechaniky, na ktery jsem nainstaloval W2K3. Bohuzel instalacka strarsich Win nejde snadno predelat na USB, takze jsem nejdriv nainstaloval W7 (ty z USB jdou normalne) a potom z tech 7 cistou instalaci W2K3.
To funguje dobre, ale je tu jeden problem - na disku zustal zavadec W7 a diky tomu nejde nainstalovat SP2 - instalator to nejak splete a pokousi se pristupovat ke slozkam, ktery na starsich Windows vubec nejsou. Tudiz se nanainstaluje a v drtive vetsine pripadu to konci smrti systemu.
Podarilo se mi vytvorit alespon USB recovery console z XP, ze ktere jsem spustil fixmbr a fixboot. Pro jistotu jsem potom na jinym PC zapsal na systemovy jeste bootsect /NT52 /force.
Vsechno probehlo OK, ale kdyz na serveru spustim EasyBCD, tak to porad hlasi, ze na disku je zavadec ze sedmicek. Pritom kdyz tu samou instalacku nainstaluju na pres CDcko, tak vsechno funguje OK, service packy se instalujou, nikde zadny problem.
Co je jeste potreba udelat, abych se toho zbavil?

Co takhle nahodit instalaci ze site pres PXE pripadne si v managementu pripojit iso image pres sit a instalovat? To umi i low end servery.

Petr_Svetr

« Odpověď #6 kdy: 06. 03. 2012, 08:47:35 »
Mezi XP a 2003 z hlediska bootovani z USB zadny rozdil neni. Co se tyce SP, no teda normalni clovek instaluje z medii s integrovanym poslednim SP, jinak u aktualizaci stravite jeste dalsi tyden.

No nic, pouceni do budoucna - kupovat krap, kde neni DVD mechanika, se opravdu "vyplati".
asi by bylo lepsi si to nejdriv vyzkouset, nez zacnete valit moudra.Rozdil tam samozrejme je - uz jenom proto, ze XP maji celkem 3SP, kdezto Server jenom dva a to jeste k tomu vsemu existuje verze R2 (kterou ostatne instaluji).
Nerikam, ze to z USB pustit nejde, ale zdaleka to neni tak jednoduche, jak si myslite. Stravil jsem nad tim dost casu, takze jestli si verite, jsem ochoten vam zaplatit 2 hodiny prace za funkcni image 4GB s instalacnim CD (poskytnu), ktery bude fungovat na vetsine HW a ruznych USB klicenkach.
Co takhle nahodit instalaci ze site pres PXE pripadne si v managementu pripojit iso image pres sit a instalovat? To umi i low end servery.
Management to nema, je to miniITX, ne klasicka fosna do racku.CDcka uz v posledni dobe nepouzivam vubec a mechaniky mam jenom IDE, ze kterych ale nejde pres kartu bootovat.
Ale PXE je dobry napad, ze me to nenapadlo driv - diky.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 06. 03. 2012, 09:16:00 »
Citace
asi by bylo lepsi si to nejdriv vyzkouset, nez zacnete valit moudra.Rozdil tam samozrejme je - uz jenom proto, ze XP maji celkem 3SP, kdezto Server jenom dva a to jeste k tomu vsemu existuje verze R2 (kterou ostatne instaluji).

Na blbiny nemám čas. K dispozici mám W2003 R2 x64 Enterprise verzi, opravdu to není problém tam integrovat, a to včetně post-SP2 hotfixů. Existují na to i klikací udělátka, viz např. nLite. Jinak, ta R2 ptákovina se může nainstalovat potom, není nutné to dělat rovnou při instalaci. Normálně to je dodáváno na extra CD.

Citace
ktery bude fungovat na vetsine HW

To byste musel specifikovat, na jakém HW. Pak se tam dají integrovat ovladače pro ten HW (např. RAID, síťové karty atd.)

P.S. Pokud vám to někde z USB nebootuje, máte problém v BIOSu. Windows s tím nemají co dělat a různé USB klíčenky už vůbec ne. Pro tyto případy tady je třeba Plop Boot Manager.

Ramtech

.

Myslím že bych začal od začátku
« Odpověď #9 kdy: 07. 03. 2012, 10:39:13 »
Ten váš postup je naprosto chybný. Nerad vám to říkám, ale začněte úplně od začátku a instalujte rovnou Windows Server 2003, "čistou" instalaci (tím myslím: zbavte se toho co jste na HDD vytvořil nyní).

Pokud nezvládnete vytvořit bootovací USB vlastními silami, můžete zkusit použít WinToFlash (http://wintoflash.com/), nebo instalaci spustit z WinPE připravené na USB disku, zde si můžete uložit i instalační soubory Windows Server 2003.

Pokud je váš problém v tom, že USB vzdoruje vytvoření bootovacího média a nástroj (SW od třetí strany), který jste k tomu použil si s tím neporadí, tak vězte že některé Flash a SD jsou z výroby zvláštně chráněny. Většinou stačí odstarnit stávající oddíly a vytvořit nové, v DiskPart-u (GUI správce disků je nepoužitelné) by to mělo jít obstart i jen příkazem CLEAN.

Petr_Svetr

Re:Myslím že bych začal od začátku
« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2012, 00:14:36 »
Ten váš postup je naprosto chybný. Nerad vám to říkám, ale začněte úplně od začátku a instalujte rovnou Windows Server 2003, "čistou" instalaci (tím myslím: zbavte se toho co jste na HDD vytvořil nyní).

Pokud nezvládnete vytvořit bootovací USB vlastními silami, můžete zkusit použít WinToFlash (http://wintoflash.com/), nebo instalaci spustit z WinPE připravené na USB disku, zde si můžete uložit i instalační soubory Windows Server 2003.

Pokud je váš problém v tom, že USB vzdoruje vytvoření bootovacího média a nástroj (SW od třetí strany), který jste k tomu použil si s tím neporadí, tak vězte že některé Flash a SD jsou z výroby zvláštně chráněny. Většinou stačí odstarnit stávající oddíly a vytvořit nové, v DiskPart-u (GUI správce disků je nepoužitelné) by to mělo jít obstart i jen příkazem CLEAN.
Asi nebude problem v tom, ze to neumim, kdyz na jinych PC to ze stejneho USB normalne bezi - to uz jsem psal.Ale jakmile strcim klicenku do serveru a chci bootovat tak bud (v zavislosti na SW/postupu + verzi OS/SP)
a) nenabootuje
b) nabootuje, ale pri instalaci chybi nejaky soubor - instalace spadne (na libovolnem PC)
c) instalace dobehne, ale system potom uz pak nenastartuje, nebo je nakopnutej
Asi dochazi k nejakym magickym fluktuacim - nevim, zkousel jsem to uz mockrat a reseni proste neni. Tedy je - instalace vyssich verzi Win z USB probehne vzdy OK.
Reseni je nainstalovat W7, pri bootu spustit recovery console a z ni instalaci W2K3 pres winnt32.exe. Ta probehne dobre a vysledek je vicemene funkcni (az na ty problemy, ktere jsem popisoval). Pak z USB recovery mod XP, fixboot, fixmbr. Z disku offline smazat z rootu prebytecne slozky z Win7 a hlavne adresar boot.Radeji jsem zmazal i Documents and Settings a obnovil je z offline zalohy vcetne ACL, protoze sedmicky to zaneradi symlinkama. A voila - funguje to.
Ale ani se nedivim, v dobach Win95 byl na mem PC jediny zpusob jak rozchodit zvukovou kartu postupny upgrade z Win3.1 na 3.11 a nasledne finalne na 95.Jinak zvuk nesel.