Existuje ARM board se SATA?

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
Re:Existuje ARM board se SATA?
« Odpověď #15 kdy: 01. 03. 2012, 13:57:31 »
Aspoň bude motivace dodělat ty gigabitové rozvody :D

JSOB

« Odpověď #16 kdy: 01. 03. 2012, 14:52:50 »
Aspoň bude motivace dodělat ty gigabitové rozvody :D
Ja myslim ze tohle je to prave na takovy maly domaci servrik a HTPC. Jen neni jeste k mani a ta cena oproti Raspberry je vysoka. Zas toho navic nema tolik, ze stoji skoro 3-4x tolik. Ale uz ho doma uplne vidim.  :D Jeste by mohl jit koupit u nas v CR kvuli reklamaci.

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 01. 03. 2012, 15:00:35 »
Zas toho navic nema tolik, ze stoji skoro 3-4x tolik.
No, má 4x víc RAM (navíc DDR3 na 800 MHz - to bude asi velká část ceny navíc), gigabitový ethernet (ten taky něco stojí), sata, optický audio výstup, infračidlo a pak samozřejmě raspberry je jen deska, tohle je už krabička se vším všudy. Otázka, jestli by to nemohlo být o pár dolarů méně, ale pokud vezmu v potaz, že raspberry bylo dělané na co nejnižší cenu, pak mi (při této výbavě) cena cuboxu nepřijde nějak zvlášť nepřiměřená. Je to prostě trochu jiný typ zařízení.

Jaromir Novak

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 01. 03. 2012, 22:35:45 »
No, tak Efika padá, napsal jsem email a poslali mi i fotku, vevnitř je jen SSD deska přes nějaký kabel, ale rozhodně ne SATA. Podle pohledu bych tam sice možná mohl nacpat jiné vykuchané SSD, ale...

Ten freescale vypadá taky zajímavě, i když má jen 100Mbit.

Iany

« Odpověď #20 kdy: 02. 03. 2012, 11:56:30 »
Efika MX Smarttop je fajn diky tomu, ze jde o komplet PC vc. krabicky.
CPU je jednojadrovy Cortex A8 na 800 MHz s VFP a Neonem, 512 MB DDR2 (minus pamet pro GPU), 100 Mbps sit, wi-fi, HDMI a dva USB 2.0. Bootovat umi z interniho PATA SSD (zadna SATA, protoze ji neumi CPU) nebo SD karty, default poradi je SD, pak SSD. Sitovka i wifina jsou pripojene interne pres USB, gigabit by se tedy stejne nekonal, ani sitovka, co je v CPU, neni gigabitova a PCI/PCI-X neni k dispozici...
Puvodne jsem to chtel na HTPC, ale zatim nevim, zda umi audio pres HDMI, podle ruznych for totiz ne :( Dalsi vychytavka je, ze musite mit pripojeny ethernet, jinak se nezobrazi video. To mi nevyhovuje, protoze jsem chtel streamovat zpoza TV pres wifi, takhle se bud budu muset postourat v nastaveni U-bootu, nebo udelat ethernet loopback.
Na NAS by se to pouzit dalo, lze pripojit USB disky do obou portu. Bylo by fajn, kdyby se dalo odpojit napajeni interniho SSD a system bezet z pameti, zalezi na tom, zda a jaky je tam PMIC - spotreba je lehce vyssi oproti obdobnym resenim diky internimu SSD a odpojenim by se podstatne snizila.
Cena: 129 EUR vc. dopravy do CR, objednavka pres genesi-europe.com. Dodani bylo v ramci EU, tzn. reklamace by mela byt bezproblemova. V USA je sice cena 129 USD (cili nizsi), ale kdybyste to chteli objednat tam, nedoporucuju. Zaplatite clo, dopravu atd. a vyjde to spis draz.

IMX53QSB (Quick Start Board) je taky krasne, ale bez krabicky. Tu zatim nemam, orientacne je treba cca 80x80x50 mm. Oproti CuBoxu jsou hur rozmistene konektory: z jedne strany mikroSD a SD karta (taky USB OTG a LVDS), z druhe dva USB host porty, Ethernet, napajeni a audio, ze treti VGA a serial console (a JTAG). SATA port je na desce, ne na okraji.
Vykon je uzasny diky 1 GHz Cortexu A8 (1 jadro + VFP + Neon) a 1 GB DDR3 RAM a podpore 4-bitovych prenosu pro mikroSD, samozrejme i “spravne” karte. Sit je opet jen 100 Mbps. Wifi neni, USB 2.0 porty jsou dva, disky jsem zatim nezkousel.
Objednat se daji dva typy: START (PMIC je Dialog DA9053) a START-R (PMIC je od Freescale). Funkcne jsou vicemene stejne, ale prvni ma napriklad moznost osazeni 3-pin headru pro jednoclankovou Li-ion baterii, coz nepotrebuju.
Cena: cca 133 EUR + doprava, objednano pres Mouser. Doprava by vysla dost draho, takze jsem pribral “drobnost” za 20 EUR, abych sel pres 150 EUR a mel dopravu zdarma. Jeste bylo nutne vyplnit dotaznik kvuli kontrole exportu, ale cely process byl naprosto bezproblemovy; procleni, clo apod. – vse v cene.

MilanK

« Odpověď #21 kdy: 02. 03. 2012, 12:05:15 »

m

« Odpověď #22 kdy: 02. 03. 2012, 12:14:55 »
http://www.plugcomputer.org/

slyšel jsem, že do tohoto guruplugu už výrobce strká větrák - nějak se jim tavil..

MilanK

« Odpověď #23 kdy: 02. 03. 2012, 14:16:40 »
Vetrak je jen ve verzi se dvěma gigabitovymi Ethernety.

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 22. 03. 2012, 10:27:15 »
No, tak jsem trošku pátral, četl zkušenosti a nakonec všechna zmíněná řešení zavrhl. :(

GuruPlug: všechny recenze, co jsem našel, byly ve stylu "nekupujte to" - problémy s teplotou, příliš slabý výkon....
Cubox: Nepodařilo se mi najít žádnou pořádnou recenzi a fórum ve mě zanechalo dojem podobný TouchBooku. Možná opravdu mají spoustu práce, ale podruhé si už nehodlám koupit zařízení, které je kvůli HW vadě nepoužitelné, jenže se to prvního půl roku hází na SW a když konečně dospěju k tomu, že to nebude problém SW a nové verze systému to nevyřeší, tak se pořádné odpovědi "jak to řešit" nedočkám a po roce se se mnou už bavit nikdo nebude...
IMX freescale: jenom 100MBit, bez GBit ethernetu by to bylo nepříjemné, takže taky v úvahu nepřichází.

Nakonec jsem ale zjistil, že možná zbytečně hledám problém tam, kde není a podíval se na x86... například http://interlink.tsbohemia.cz/intel-houlton-legacy-nm10-cpu-atom-d2500-sodimm-ddr3-sata2-vga-glan-miniitx_d141038.html je Atom D2700, 2xSATA, 4xUSB, 2xGLAN, PCI a to vše jen za 2 000 i s DPH. :D
Takže se jdu podívat po dalších atom deskách a vyřešit napájení. ARM zřejmě ještě bude muset počkat pár let.

dustin

« Odpověď #25 kdy: 22. 03. 2012, 11:21:37 »
Jo, to dává smysl. A asi ještě dlouho bude :)

dustin

« Odpověď #27 kdy: 22. 03. 2012, 14:09:30 »
A to vypadá hodně pěkně. Takový raspberrypi se SATA za velice rozumnou cenu. Jenom jestli k tomu budou pořádný drivery na GPU akcelerované video.

a1

« Odpověď #28 kdy: 22. 03. 2012, 15:18:26 »
no je v tom mali-400 ... ;)

dustin

« Odpověď #29 kdy: 22. 03. 2012, 15:55:36 »
no je v tom mali-400 ... ;)

Díky za hint a rozšíření obzorů.  Open source ovladač zní líp než proprietární blob od Broadcomu v raspberry.

Máš s tím nějaké bližší praktické zkušenosti?