Efika MX Smarttop je fajn diky tomu, ze jde o komplet PC vc. krabicky.
CPU je jednojadrovy Cortex A8 na 800 MHz s VFP a Neonem, 512 MB DDR2 (minus pamet pro GPU), 100 Mbps sit, wi-fi, HDMI a dva USB 2.0. Bootovat umi z interniho PATA SSD (zadna SATA, protoze ji neumi CPU) nebo SD karty, default poradi je SD, pak SSD. Sitovka i wifina jsou pripojene interne pres USB, gigabit by se tedy stejne nekonal, ani sitovka, co je v CPU, neni gigabitova a PCI/PCI-X neni k dispozici...
Puvodne jsem to chtel na HTPC, ale zatim nevim, zda umi audio pres HDMI, podle ruznych for totiz ne :( Dalsi vychytavka je, ze musite mit pripojeny ethernet, jinak se nezobrazi video. To mi nevyhovuje, protoze jsem chtel streamovat zpoza TV pres wifi, takhle se bud budu muset postourat v nastaveni U-bootu, nebo udelat ethernet loopback.
Na NAS by se to pouzit dalo, lze pripojit USB disky do obou portu. Bylo by fajn, kdyby se dalo odpojit napajeni interniho SSD a system bezet z pameti, zalezi na tom, zda a jaky je tam PMIC - spotreba je lehce vyssi oproti obdobnym resenim diky internimu SSD a odpojenim by se podstatne snizila.
Cena: 129 EUR vc. dopravy do CR, objednavka pres genesi-europe.com. Dodani bylo v ramci EU, tzn. reklamace by mela byt bezproblemova. V USA je sice cena 129 USD (cili nizsi), ale kdybyste to chteli objednat tam, nedoporucuju. Zaplatite clo, dopravu atd. a vyjde to spis draz.
IMX53QSB (Quick Start Board) je taky krasne, ale bez krabicky. Tu zatim nemam, orientacne je treba cca 80x80x50 mm. Oproti CuBoxu jsou hur rozmistene konektory: z jedne strany mikroSD a SD karta (taky USB OTG a LVDS), z druhe dva USB host porty, Ethernet, napajeni a audio, ze treti VGA a serial console (a JTAG). SATA port je na desce, ne na okraji.
Vykon je uzasny diky 1 GHz Cortexu A8 (1 jadro + VFP + Neon) a 1 GB DDR3 RAM a podpore 4-bitovych prenosu pro mikroSD, samozrejme i “spravne” karte. Sit je opet jen 100 Mbps. Wifi neni, USB 2.0 porty jsou dva, disky jsem zatim nezkousel.
Objednat se daji dva typy: START (PMIC je Dialog DA9053) a START-R (PMIC je od Freescale). Funkcne jsou vicemene stejne, ale prvni ma napriklad moznost osazeni 3-pin headru pro jednoclankovou Li-ion baterii, coz nepotrebuju.
Cena: cca 133 EUR + doprava, objednano pres Mouser. Doprava by vysla dost draho, takze jsem pribral “drobnost” za 20 EUR, abych sel pres 150 EUR a mel dopravu zdarma. Jeste bylo nutne vyplnit dotaznik kvuli kontrole exportu, ale cely process byl naprosto bezproblemovy; procleni, clo apod. – vse v cene.