Klonování z menšího disku na větší

jenda

Klonování z menšího disku na větší
« kdy: 28. 02. 2012, 10:45:45 »
nemá někdo zkušenost s klonováním linuxu z menšího disku na velký?
potřebuji větší disk při zachování systému a jeho struktury.
jde mi jen o zvětšení "datové části"
nejsem v linuxu příliš kovaný
díky
« Poslední změna: 28. 02. 2012, 10:52:08 od Petr Krčmář »

Re:Klonování z menšího disku na větší
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2012, 11:34:16 »
nemá někdo zkušenost s klonováním linuxu z menšího disku na velký?
potřebuji větší disk při zachování systému a jeho struktury.
jde mi jen o zvětšení "datové části"
nejsem v linuxu příliš kovaný
díky

Na zadnem normalnim OS se "klonovani" zname z Windows nepouziva. Proste se na novem disku vytvori potrebne oddily a soubory se tam prekopiruji (cp -a, tar, dump apod.).

Potom je jeste potreba zapsat na disk bootsektor, presny postup zalezi na konkretni konfiguraci (jaka distribuce Linuxu, jaky zavadec - grub, lilo, syslinux...). V nekterych pripadech to nemusi byt uplne trivialni (pokud se napr. zaroven meni poradi oddilu na disku, jejich typ nebo se meni typ disku z IDE na SATA apod.)

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2012, 14:57:58 »
Pokud to chcete klonovat tak:
1) rozdelte ten cilovy (vetsi) disk aby mel stejne velke nebo vetsi oddily
Dulezite je mit stejny nebo vetsi pocet sektoru tak jak to ukazuje
fdisk -u=sectors /dev/sda
fdisk -u=sectors /dev/sdb
Pozor sektory jsou 512B zatimco block size je obvykle zobrazovana v blocich 1024B

Rozdeleni je vhodne provest na vetsi casti o velikosti jakou doporuci nejaky sofistikovanejsi tool - napriklad parted,
tak aby byly pozatky oddilu zarovnane s cylyndry (vim ze je to prezitek, ale bohuzel nektere komercni (MS) systemy jsou na to citlive coz muze byt problem pri dualbootu). Pak uz jenom zkontrolujte fdiskem nutnou podminku ze oddil musi byt mensi

2) samotny immaging provadejte z nejakeho jineho systemu napr. bootovaci USB, aby oddily nebyly pripojene v momente kopirovani
Image proedete samozrejme pro vsechny oddily ktere chcete kopirovat

dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1
nebo treba
dcfldd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1
nebo treba v pripade porouchaneho disku
ddrescue -d -g /dev/sda1 /dev/sdb1 /tmp/logfile

3) natahnete velikost souboroveho systemu na velikost vetsiho diskoveho oddilu
resize2fs /dev/sdb1

Muzete na to pouzit treba nejakou distribuci jako partedmagic http://partedmagic.com nebo Ultimate Boot CD http://www.ultimatebootcd.com/

Existuji take specializovane image nastroje pro linux jako partimage, partclone, clonezilla, UberImaging.
Kdo vam tvrdi, ze na linuxu nikdo image nedela, tak nema pravdu.
Bare metal restore se obvykle dela jako obnoveni z image systemu + obnoveni z inkrementalnich zaloh.

V pripade nouze a nedostatku casu bude fungovat i dd if=/dev/sda of=/dev/sdb (za predpokladu ze sdb je stejny nebo vetsi nez sda)

Preji hezky den
Michal

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28. 02. 2012, 14:59:59 »
Asi by slo to nahustit z jednoho disku na druhy pomoci dd pod nejakym live distrem a pak si pohrat s Gparted a natahnout si oddily, jak je potreba.

« Odpověď #4 kdy: 28. 02. 2012, 15:01:13 »
Sorry za nesrozumitelnost:
2) ... nutnou podminku ze kopirovany oddil musi byt mensi nez cilova partition.

« Odpověď #5 kdy: 28. 02. 2012, 15:04:21 »
Proc proboha dd? Kopirovat neobsazene bloky a jeste k tomu nutnost resize2fs?! (navic tazatel nerikal, ze ma ext)

trubicoid2

« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2012, 15:15:29 »
ja se pripojim k Prymkovi, proste novy disk rozdelit, naformatovat, prenest data pomoci tar a nainstalovat zavadec

navic se jako bonus data defragmentuji, coz se pri dd nestane
a kopiruji se jen obsazene sektory, coz neni pripad dd

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2012, 15:44:43 »
Proc proboha dd? Kopirovat neobsazene bloky a jeste k tomu nutnost resize2fs?! (navic tazatel nerikal, ze ma ext)

Protoze tazatel chce klonovat. Chce tedy kopirovat i neobsazene bloky. Vyhoda je v tom, ze ma neobsazene bloky uplne stejne, jako na starem disku. Samozrejme, je to vyhoda na dve veci.

Jinak dd ma vyhodu v tom, ze se pak tazatel nebude rozcilovat s reinstalaci boot sektoru, prepisovanim id disku v konfigu Grubu atd., coz muze pro cloveka, ktery v Linuxu neni kovany, byt zajimave.

« Odpověď #8 kdy: 28. 02. 2012, 15:59:24 »
díky za inspiraci
je to tedy pro mě trochu složité, ale něco vymyslím  :o
doufám, že původní disk nepo....

jinak je tam red-hat asi 5let neupdatovaná verze, není připojen k netu
tento komp je součástí velkoformátové tiskárny a disk musím pravidelně promazávat  >:( a proto bych tam nakulil větší

ještě jednou dík

P.S.: Není někdo z Kladna?  ;)

« Odpověď #9 kdy: 28. 02. 2012, 16:48:32 »
Protoze tazatel chce klonovat.

Potvrdilo se to, co jsem si myslel: tazatel klonovat nechce. Tazatel chce mít ten samý systém na novém (vetsim) disku. A na to je dd blbej nastroj.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 28. 02. 2012, 17:23:22 »
Já se zase přikláním k Jardovi - udělat to dd-čkem a pak pomocí gparted zvětšit datový oddíl. Může to být (bude?) pomalejší atd. atd., ale není to (podle mě) tak náročné na úkony ani znalosti.

Ať tak nebo tak, lepší to dopadne, když se to:
A) vyzkouší předem na jiné sadě disků (nebo paměťových kartách, flash USB, ... nebo kombinacích zmíněného)
B) se k tomu přizve někdo, kdo je v té oblasti zkušený (kdo už tohle fakt dělal)

« Odpověď #11 kdy: 28. 02. 2012, 18:05:59 »
Já se zase přikláním k Jardovi - udělat to dd-čkem a pak pomocí gparted zvětšit datový oddíl.

Plus ještě zvětšit filesystém, pokud to vůbec umí (nemusí tam být zrovna ext).

Může to být (bude?) pomalejší atd. atd., ale není to (podle mě) tak náročné na úkony ani znalosti.

No může to být zatraceně pomalejší, protože když ten oddíl, co chci zvětšit, nebude na konci, musí se ještě ty za ním posunovat, což je další kopírování navíc.

Navíc pořád nechápu, co je na tom jednoduššího. Pokud nebudu přehazovat pořadí partišen nebo měnit jejich počet, nemusím se ani moc párat s reinstalací bootsektoru a stačí ho pomocí dd překopírovat (pokud se nepletu). Potom je metoda bez dd jasně jednodušší a podstatně rychlejší.

zd.valek

« Odpověď #12 kdy: 28. 02. 2012, 20:52:32 »
Na kopírování a přepisování bootsectoru pozor! V případě MBR nesmíte zapomínat, že v ní je uložena kromě zavaděče i tabulka oddílů. Kdysi jsem si při podobných hrátkách "zkopíroval zavaděč" a pak jsem se nestíhal divit, že na 20GB disku mám 120GB partition :) Zavaděč fungoval perfektně, hda1 šlo použít, ale na hda2 a hda3 už jsem se nedostal. Od té doby dávám přednost příkazu grub-install.

« Odpověď #13 kdy: 28. 02. 2012, 23:19:16 »
Na kopírování a přepisování bootsectoru pozor! V případě MBR nesmíte zapomínat, že v ní je uložena kromě zavaděče i tabulka oddílů. Kdysi jsem si při podobných hrátkách "zkopíroval zavaděč" a pak jsem se nestíhal divit, že na 20GB disku mám 120GB partition :) Zavaděč fungoval perfektně, hda1 šlo použít, ale na hda2 a hda3 už jsem se nedostal. Od té doby dávám přednost příkazu grub-install.

Bohužel tohle je rozšířené ve spoustě návodů různě po webu, kde se kopíruje prvních 512B. Správně má být 446B.

Ale to je detail, tuhle věc prostě má dělat člověk, kterej tomu rozumí - minimálně si umí najít relevantní informace z důvěryhodných zdrojů.

Gurulix

« Odpověď #14 kdy: 29. 02. 2012, 00:32:17 »
Moc to komplikujete hoši.
Stáhnout si http://clonezilla.org/downloads.php - nabootovat, naklonovat v gparted (CTRL+C, CTRL+V) a zvětšit nový disk - to je jistý postup (možná půjde rovnou zvětšit, nezkoušel jsem).
Nebo lze použít Ubuntu Live USB/CD.

Lze takto klonovat i widle (balíček ntfsprogs, program ntfsclone)...