Můj domácí server žere 18W. Základní deska je miniITX s Atomem
http://www.czc.cz/intel-blkd945gsejt-intel-945gse/65435/produkt, k tomu paměť, 2.5 palcový disk a notebookový pulsní zdroj 12V. Ano, čtete dobře, opravdu dvanáct voltů, v tom je právě ten vtip.
Dával jsem to dohromady před půldruhým rokem, dnes by se snad našly lepší desky. Vlastně mne překvapilo, že jsem tu svoji desku ještě teď našel v pár obchodech, aspoň doufám, že je to ona. Já ji tehdy koupil o pár stovek levněji.
PicoPSU jsem také zvažoval, je to moc pěkná miniaturní věcička, ale (tehdy) docela drahá. Běžné levné ATX zdroje jsou určeny pro (z mého hlediska) velký odběr a při malém odběru už pochopitelně mají dost špatnou účinnost. Zkoušel jsem to s vypůjčenou deskou s Atomem a žralo to něco kolem 40W. Proto jsem si raději počíhal na desku, která se napájí 12V a ostatní napětí si vyrábí sama.
Ta deska, kterou jsem použil, byla kompromis mezi cenou a spotřebou. Našel jsem tehdy na netu i desku s Atomem, která měla ještě mnohem menší spotřebu, snad 7W, a dokonce se dala napájet nestabilizovaným ss napětím nějakých 7--19V, dvě síťové karty, moc pěkná, ale byla určena pro nějaké průmyslové aplikace, u nás k nesehnání a strašně drahá, takže by se ta úspora za dobu životnosti vůbec neměla šanci vyplatit.
Tedy ano, dá se udělat domácí server s malou spotřebou, ale pozor, aby vás to šetření nepřišlo moc draho.
Ještě poznámka: spotřebu jsem měřil primitivně tak, že jsem voltmetrem měřil úbytek na odporu 2.3 ohmu a naměřené volty vynásobil stem. Vím, že se tomu dá leccos vytknout, ale mně nešlo o nějakou extra přesnost.