VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika

nikitie

VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika
« kdy: 05. 02. 2012, 15:00:30 »
Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti se studiem tohoto oboru. Jestli je to správná volba pro mě, když studuju na gymplu. Jde to tam zvládat? S jakým percentilem při NSZ je šance se tam dostat, když tam berou 100 lidí? Případně jestli někdo studujete informatiku v kombinaci s ekonomií někde jinde a víte, že je to tam super, tak taky pište. Děkuji moc za jakékoliv odpovědi. :)
« Poslední změna: 08. 02. 2012, 23:40:05 od Petr Krčmář »

Mitch

Re:VŠ Báňská-obor Aplikovaná informatika
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2012, 19:50:59 »
Ahoj,
se školou kterou zmiňuješ zkušenosti nemám, ale já studuji Aplikovanou informatiku na FIM UHK a je to tady opravdu super. Nechá se tu studovat i Informační management, takže by sis určitě přišel na své i s tou ekonomií. Popřípadě není problém si předměty namíchat podle zájmu;-)

nikitie

« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2012, 13:33:02 »
Mitch: No popravdě, Hradec Králové je pro mě asi daleko.:( nejdál jsem tak uvažovala o Brně. Ale děkuji moc za odpověď, budu o tom určitě uvažovat.:)
A co se týče programování, jaké jazyky se tam prosím berou?:)

tomATOM

« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2012, 15:16:49 »
Zkus radši obor Elektroenergetika, mnohem zajímavější než informatika

nikitie

« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2012, 18:49:17 »
tomATOM: To bude asi věc názoru, mě osobně zajímá hodně informatika a ekonomie, takže pro mě je tenhle obor jasná volba..:) Nebaví mě elektro a fyzika.

Petr

« Odpověď #5 kdy: 06. 02. 2012, 18:59:51 »
Zkus radši obor Elektroenergetika, mnohem zajímavější než informatika

Ty jsi absolvoval Elektroenergetiku na VŠB?
Jestli jo, a byl bys ochoten mi obětovat chvilku, napiš mi prosím na zakk@email.cz.

Chtěl bych se poptat na pár věcí ohledně studia, teď jsem v druháku bakalářského studia elektroenergetiky :-)

Mitch

« Odpověď #6 kdy: 06. 02. 2012, 19:04:41 »
nikitie: Tak to určitě chápu, mě by se asi taky nechtělo tak daleko:-D U nás se bere hlavně Java. Začíná se v prváku nejdříve algoritmizací v takovém pseudo-pascale a objektovým modelováním pro vysvětlení principů objektovosti. Pak se jede JavaSE a postupně se přidává i JavaEE i s frameworky jako Spring, Hibernate a podobně. Ale pokud máš zájem, tak není problém nahlédnout v rámci některých předmětů do ASP .NET nebo PHP (Zend, Nette).

mv

« Odpověď #7 kdy: 06. 02. 2012, 22:20:33 »
Ekonomka na báni, nohy na ramena a rychle pryč:). Né vážně úroveň téhle fakulty je fakt hodně bídná, chvíli jsem tam strávil, sice ne na aplikované informatice, ale v informatice jsme dělali ve starém dobrém Packalu a to byl fakt úlet, sice věřím, že už šli taky s dobou, ale kvalita těch lidí, co tam učí ekonomii, to je těžký pozůstatek Vítkovic a NH. Jinak jestli seš z gymplu, tak nepochybuju, že budeš mezi prvními deseti, co vezmou ;)

VSB_nebrat

« Odpověď #8 kdy: 06. 02. 2012, 23:34:39 »
Na FEI VSB mam par spoluzaku ze stredni skoly. Sli tam prakticky nejvetsi hlupaci, kteri nedavali ani SS (hlavne predmety typu matematika, fyzika, ...) a na VSB uz maji bakalarske tituly a jsou v magisterskem studiu. Ja osobne nechapu jak je to mozne. Pravdepodobne to vypovida o mizerne urovni a narocich teto fakulty.

Ja osobne bych takove fakulty/skoly nedoporucoval - maji spatnou povest a reference. Studovat 5 let a pak se stydet za sve vzdelani... si myslim za to nestoji.
Pokud chces nejdale do Brna, tak prave tam jsou dve ze tri nejprestiznejsich fakult na vyuku informatiky: FI MU a FIT VUT. Ta treti je MFF UK v Praze, ale to uz pro Tebe neni smerodatne :).

Nejlepsi fakulty na informatiku v CR (serazene od nejlepsi)
1) MFF UK Praha, FI MU Brno - (temer ekvivalentni fakulty, jak svou prestizi, tak kvalitou)
2) FIT VUT Brne
3) FIT CVUT Praha

tomki

« Odpověď #9 kdy: 07. 02. 2012, 00:28:53 »
Informatika se v Ostravě snad učit nedá, VSB i Ostravská univerzita jsou imho k ničemu, lidi tam studují jen pro titul a pro status studenta, na Ostravskou Univerzitu berou každého kdo se přihlásí a VSB stačí i podprůměrné výsledky z NSZ (scio).

AT

« Odpověď #10 kdy: 07. 02. 2012, 09:54:33 »
Polemizuji s prispevky VSB_nebrat a tomki.

Studium na VS neni jen vysledek srovnani testu vedomosti. 
Je to vysledek nekolikalete vasi soustredene prace a financniho vydani (student, rodina, stat).
Pro uplatneni v praxi jsou dulezite i jine dovednosti ziskane na VS i dovednosti a zkusenosti ze zivota.
Na kazde VS se snazi dnes udrzet studenty. Je hodne studentu, kteri pracuji a potrebuji jen titul a kteri by nikdy nevstoupili na statni VS - tam by po pul roce vypadli, ze.... Na "renomovanych VS", ktere jste vyjmenoval, je hodne studentu z jinych statu EU, studujicich v cestine a tedy za studium neplaticich, ze.... Tam skutecne nebude studovat slabsi absolvent stredni skoly...z jineho statu EU. Pedagog ignorant z "renomovane" VS z Vaseho seznamu Vam da mene. Studium na "renomovane VS" s Vasimi vybornymi vysledky dnes neni garanci toho, ze neskoncite na pracaku a vemete po urcite dobe jakoukoliv praci...To je tvrda realita dneska....

Na VSB je poradek, jsou pevne stanoveny mantinely. Je jasne stanovene, co se po studentovi chce. Urcite vite, ze studijni obor musi byt schvalen a musi mit urcite nalezitosti. 
Preji VSB jen to nejlepsi a panu rektorovi, prof.Vondrakovi, hodne zdaru. Se svym kolektivem ma nakroceno spravnym smerem.

tomATOM

« Odpověď #11 kdy: 07. 02. 2012, 10:38:46 »
Fakulta Elektrotechniky a Informatiky je opravdu na VŠB zaměřena možná jinak, než na "renomovaných" vysokých školách, jak zde píše AT. Obě části fakulty - to je klasická elektro a klasická informatika - dostávají vesměs stejné podmínky, finance i volnost od školy v tom jak ke studentům přistupovat a jaké na ně klást nároky, což jak AT píše je nastaveno vůči studentům velmi dobře. Na "renomovaných" univerzitách bývají tato zaměření rozdělena do dvou fakult, jestli je to šťastné řešení nevím. Dle mého názoru by měl studen zvládat kousek i z toho druhého a je mnohem lepší když se domluví na výuce dvě katedry v rámci fakulty, než kdyby se domlouvaly samotné fakulty mezi sebou.

MassaBob

« Odpověď #12 kdy: 07. 02. 2012, 10:56:56 »
MFF/FI/FIT jsou asi někde jinde, když jde i o ekonomii - a taky jejich laťka je asi trochu výš. V Brně by možná stála za prozkoumání i Ekonomická informatika (Systémové inženýrství a informatika) na Mendelově univerzitě. Já vím, "hnojárna", ale minimálně za prozkoumání to stojí. Nakonec, podání přihlášky stojí pětistovku, tak to dej na víc škol a když se podaří uspět na více z nich, tak si můžeš vybrat.

student

« Odpověď #13 kdy: 07. 02. 2012, 11:29:43 »
Nejprve jsem studoval na FI MU v Brně, tam jsem to ale krutě nedával, prakticky v ničem. Nakonec jsem musel po roce školu opustit. Známí mi doporučili VŠB v Ostravě. No co, tak jsem to zkusil. A výsledek? Prospěchové stipendium, škola jednoducha jako facka, mám spoustu volného času, a navíc, jsem tam jeden z nejlepších studentů v ročníku. Můžu vám říct, že latka na FI MU je nesrovnatelně výše než na FEI VŠB. Je tam tak velký rozdíl v narocích, že to snad ani nejde vůbec srovnávat. Akorát mě trochu mrzí úroven na VŠB. Někdy mívám pocit, že vyučující ani nerozumí tomu co sami učí. Působí to na mě tak trochu amatersky. Kvalita studentů (tedy mých spolužáků) je mizerná. Každý druhý hiphoper, skejťák nebo namachrovaný blbec, který si hraje na playboye. To na FI nebylo :).

Viky

« Odpověď #14 kdy: 07. 02. 2012, 12:32:09 »
Polemizuji s prispevky VSB_nebrat a tomki.

Studium na VS neni jen vysledek srovnani testu vedomosti. 
Je to vysledek nekolikalete vasi soustredene prace a financniho vydani (student, rodina, stat).
Pro uplatneni v praxi jsou dulezite i jine dovednosti ziskane na VS i dovednosti a zkusenosti ze zivota.
Na kazde VS se snazi dnes udrzet studenty. Je hodne studentu, kteri pracuji a potrebuji jen titul a kteri by nikdy nevstoupili na statni VS - tam by po pul roce vypadli, ze.... Na "renomovanych VS", ktere jste vyjmenoval, je hodne studentu z jinych statu EU, studujicich v cestine a tedy za studium neplaticich, ze.... Tam skutecne nebude studovat slabsi absolvent stredni skoly...z jineho statu EU. Pedagog ignorant z "renomovane" VS z Vaseho seznamu Vam da mene. Studium na "renomovane VS" s Vasimi vybornymi vysledky dnes neni garanci toho, ze neskoncite na pracaku a vemete po urcite dobe jakoukoliv praci...To je tvrda realita dneska....

Na VSB je poradek, jsou pevne stanoveny mantinely. Je jasne stanovene, co se po studentovi chce. Urcite vite, ze studijni obor musi byt schvalen a musi mit urcite nalezitosti. 
Preji VSB jen to nejlepsi a panu rektorovi, prof.Vondrakovi, hodne zdaru. Se svym kolektivem ma nakroceno spravnym smerem.

Pane bože, ty to vidíš! Jak hluboko se dá klesnout... Za takovou nesmyslnou slátaninu bez hlavy a paty by se musel stydět i podprůměrný student průměrného gymnázia. Jestli toto je hlas z VŠB, tak to o této pseudoškole vypovídá opravdu mnoho a nic lichotivého to věru není. Opravdu váhám, co je horší - zda rozhazovat veřejné prostředky nepřizpůsobivým rodinám aby nevylézaly z kanálů nebo vykrmovat bandu trubců na nějaké "VŠ" a tím je demotivovat od nějaké užitečnější práce - třeba manuální.

Může mi někdo vysvětlit, proč je nezbytné, aby měl každý kretén v této zemi vysokoškolský titul? Co to ekonomice přinese? Jak tím zvýší svou cenu na trhu práce? Kretén zůstane kreténem i s titulem.