VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika

Re:VŠ Báňská: obor Aplikovaná informatika
« Odpověď #105 kdy: 17. 02. 2012, 16:08:47 »
chemo: FP VUT NEdoporucuji. IT se vyucuje na FIT VUT, ale FP rozhodne ne - FP Ti ani nic neda.
Já už jsem rozhodnut tam, chci mít aspoň část informatiky, protože mě baví, ale mám bídný základ tudíž bych na fakultě informatiky v tom plaval a teď jsem na Ekonomickém lyceu a chtěl bych pokračovat v ekonomii. Mohl by mi teda někdo poradit nebo říct podstatný rozdíl mezi obory na VŠB Aplikovaná informatikAanebo Systémové inženýrství a informatika?

Student

« Odpověď #106 kdy: 17. 02. 2012, 17:34:02 »
chemo: Problem je v tom, ze FP Ti neda ani ty zaklady, alespon podle referenci spoluzaku co semnou chodili na SS. Vrchol informatickych znalosti je programovani a psani aplikaci typu: spocitej obvod ctverce a pod.., coz se muzes naucit uz i na ZS. Ale pokud jsi uz rozhodnuty, neda se nic delat :).

Viky

« Odpověď #107 kdy: 17. 02. 2012, 20:14:31 »
Ad. vyzkumne skoly... Rekl bych, ze to bude takto:
1) UK a MU to maji jiste
2) CVUT a VUT to maji temer jiste
3) zbytek seznamu.

ČVUT to má taky jisté, pokud k tomu dojde. Tam už s tím počítají všichni dávno a na ministerských kruzích taky.

Pozn.: "Ad" se píše bez tečky, je to přeložka a ne zkratka.

Jiri K.

« Odpověď #108 kdy: 26. 12. 2014, 01:02:08 »
Jsem teď na magisterském na VŠB a díval jsem se na příjimací zkoušku na FIT . a musím říct, že bez přípravy 2/3 bych dal bez učení a tu 1/3 bych si potřeboval zopakovat it matiku, ale v podstatě jsme na škole 95% věcí z toho testu tak samo brali. Takže.

Jinak nevím, jak je to na jinačích školách, ale tady na VŠB se dají naklikat do semestru docela lážoplážo předměty, ale dají se naklikat taky docela hodně kvalitní, těžké předměty - hlavně z oblasti grafiky a databází. Problém je v tom, že si student může dát vyloženě zápočtové předměty, které si odchodí a hotovo. A přiznám se, že toho často využívám, protože méně práce mnohdy zvítězí.

A ten člověk, co tady psal, že přešel na FEI a naráz měl prospěchové stipendium - tak si dej frajere Počítačovou grafiku I a II, to bych tě chtěl vidět potom.

Jinak co se IT týče, tak moc nás nezbylo a to je třeba ještě uvážit, že ti co neholdovali programování - přeložte si to jak chcete - přešli na Katedru Telekomunikací - ehm, to si opět přeložte jak chcete  :D - ale opět, pokud je to člověk se zájmem o telekomunikace tak toho určitě využije.

A jestli se někomu pořád IT na FEI nezdá a váhá, tak když je to tak jednoduchý, tak se sem přihlaš a najdi si praxi v oboru - a budeš na tom hned líp než FITkař nebo kdokoliv (který na praxi z logiky věci jak je zde prezentovaná čas mít nebude).

Jiri K.

« Odpověď #109 kdy: 26. 12. 2014, 02:54:52 »
*jeste musím dodat že se jednalo o příjimačky na magisterské FIT

Tady jde vidět, že na ČVUT probíhá větší sýto než na VUT, a na VUT zase o trochu větší sýto než na VŠB. To se musí nutně promítnout do úrovně te školy a už z toho důvodu budou vycházet z těch škol o něco kvalifikovanější lidi. Proti tomu se nedá nic moc říct. Otázkou je jak moc. Stejně bude pořád platit, že záleží na každém jak se o svůj obor on sám zajímá.
http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/download/Typologie%20V%C5%A0%20LN%2016%20feb%202010.pdf

Bitcoinir

« Odpověď #110 kdy: 26. 12. 2014, 06:02:23 »
Nejspolehlivejsi metoda porovnani obtiznosti skol je stahnout si zadani zaverecne zkousky z prvacke matematiky. Leckteri namachrenci se setkaji s realitou a ti bez sebevedomi se treba zasmeji.

Tiger

« Odpověď #111 kdy: 26. 12. 2014, 11:49:43 »
Jelikož mě jako lopaťáka z VŠB FEI vydráždila arogance místních hujerů z ČVUT a VUT, přispěju svým pohledem:

Na základě toho, co jsem během studia ze spousty stran slyšel, jsem ochotný uznat, že ČVUT i VUT jsou náročnější díky tomu, že mají více složitých předmětů povinných, zatímco na FEI jsou volitelné. Ale:

1) Studijní plány na FEI se rychle mění. Mám možnost porovnání díky studentům u nás v práci. Náročnost každým rokem prudce roste.
2) Pokud si na FEI ty složité předměty dobrovolně nevyberete, budete mít více času na praxi při studiu, což byl v mém případě nejcennější asset.
3) Na ČVUT nebo VUT strávíte stovky hodin u akademických záležitostí jako fyzika, teoretická informatika atd. Chcete se věnovat vědě? Pokud ne, myslíte si, že vám to v komerčním sektoru dá více než zmíněná praxe?
4) Nejste náhodou ti samí lidi, kteří o thread vedle prohlašují, jak je titul k ničemu? Není pak logičtější, vybrat si lehčí školu a sbírat zkušenosti?
5) Spousta überpředmětů z überfakult je obsahově z 80% stejných jako na FEI. Třeba Teoretickou informatiku jsem se po tomto zjištění učil ze script z VUT. Čistě z toho důvodu, že scripta od prof. Jančara jsou srozumitelné pouze ryzím akademikům (stejně jako jeho přednášky).

Já jsem letošní absolvent FEI a teď, pár měsíců po škole, pracuju za 86 000. Musel jsem kvůli tomu do Prahy ale i tak to považuju za fajn začátek kariéry. Co myslíte, dostal bych 120 000 kdybych místo trapné FEI a získávání praxe seděl 5 let nad scriptama na kolejích vaší überfakulty?

Tiger

« Odpověď #112 kdy: 26. 12. 2014, 11:52:21 »
Jelikož mě jako lopaťáka z VŠB FEI vydráždila arogance místních hujerů z ČVUT a VUT, přispěju svým pohledem:

Na základě toho, co jsem během studia ze spousty stran slyšel, jsem ochotný uznat, že ČVUT i VUT jsou náročnější díky tomu, že mají více složitých předmětů povinných, zatímco na FEI jsou volitelné. Ale:

1) Studijní plány na FEI se rychle mění. Mám možnost porovnání díky studentům u nás v práci. Náročnost každým rokem prudce roste.
2) Pokud si na FEI ty složité předměty dobrovolně nevyberete, budete mít více času na praxi při studiu, což byl v mém případě nejcennější asset.
3) Na ČVUT nebo VUT strávíte stovky hodin u akademických záležitostí jako fyzika, teoretická informatika atd. Chcete se věnovat vědě? Pokud ne, myslíte si, že vám to v komerčním sektoru dá více než zmíněná praxe?
4) Nejste náhodou ti samí lidi, kteří o thread vedle prohlašují, jak je titul k ničemu? Není pak logičtější, vybrat si lehčí školu a sbírat zkušenosti?
5) Spousta überpředmětů z überfakult je obsahově z 80% stejných jako na FEI. Třeba Teoretickou informatiku jsem se po tomto zjištění učil ze script z VUT. Čistě z toho důvodu, že scripta od prof. Jančara jsou srozumitelné pouze ryzím akademikům (stejně jako jeho přednášky).

Já jsem letošní absolvent FEI a teď, pár měsíců po škole, pracuju za 86 000. Musel jsem kvůli tomu do Prahy ale i tak to považuju za fajn začátek kariéry. Co myslíte, dostal bych 120 000 kdybych místo trapné FEI a získávání praxe seděl 5 let nad scriptama na kolejích vaší überfakulty?

Sorry, odporuju si v bodech 3 a 5. Zvolil jsem blbé příklady ale myšlenka platí pořád.

teoretik

« Odpověď #113 kdy: 26. 12. 2014, 12:49:50 »

Tak z tebe vlastně bude fakt běžný lopaťák. To sis pak asi vybral dobře. Praxe je nejméně efektivní učení.

« Odpověď #114 kdy: 26. 12. 2014, 12:52:40 »

Tak z tebe vlastně bude fakt běžný lopaťák. To sis pak asi vybral dobře. Praxe je nejméně efektivní učení.

Tak pravil teoretik.

Tiger

« Odpověď #115 kdy: 26. 12. 2014, 13:37:33 »

Jakou formu učení, bys mi tedy v mé profesi (Senior Developer/Analyst, finanční sektor) doporučil místo praxe? Relevantní pro mě jsou tyhle oblasti:
1) SW architektura
2) Bezpečnost
3) .NET technologie (C#, TFS...)
4) Prezentační dovednosti (kvůli školení juniorů ohledně výše zmíněných témat)
5) MS SQL Server, Oracle
6) Metodiky vývoje softwaru
7) Vedení malého týmu vývojářů

teoretik

« Odpověď #116 kdy: 26. 12. 2014, 13:44:19 »
Tak to záleží na více věcech. Ta tvoje pozice je určená pro běžný lopaťáky po škole. Viděl jsem jich hromadu a každý preferoval praxi a cool věci. Dokud se nezaměříš, tak je to úplně jedno. Dělat všechno jen tak povrchně stačí tak v bance. Tam ale peníze omezené nejsou a když se výsledek nepovede, tak se nic neděje.

Takže pro tebe radu nemám, protože tobě je teorie k ničemu, pokud nic moc složitého neděláš. Ale měl jsem na mysli lidi po VŠ, kteří třeba navrhují SW nebo v něm ladí výkon atd. Až se zaměříš, budeš potřebovat hromadu teorie a praxe bude jen taková ta menší část, která vyzkouší teorii v praxi.

Tiger

« Odpověď #117 kdy: 26. 12. 2014, 14:02:02 »
Tak to záleží na více věcech. Ta tvoje pozice je určená pro běžný lopaťáky po škole. Viděl jsem jich hromadu a každý preferoval praxi a cool věci. Dokud se nezaměříš, tak je to úplně jedno. Dělat všechno jen tak povrchně stačí tak v bance. Tam ale peníze omezené nejsou a když se výsledek nepovede, tak se nic neděje.

Takže pro tebe radu nemám, protože tobě je teorie k ničemu, pokud nic moc složitého neděláš. Ale měl jsem na mysli lidi po VŠ, kteří třeba navrhují SW nebo v něm ladí výkon atd. Až se zaměříš, budeš potřebovat hromadu teorie a praxe bude jen taková ta menší část, která vyzkouší teorii v praxi.

Jo tak. Stejně je nefér, že takoví pologramotní řemeslníci jako já začínají hned po škole na dobře placených pozicích, zatímco skrytou genialitu spousty lidí (k jejich úžasu) trh pořád neumí ocenit.

Jiri K.

« Odpověď #118 kdy: 26. 12. 2014, 14:06:49 »
Vidíte a to je přesně to, většině lidí stačí bý prostě programátorem a ne nutně vědátorem, tak si odchodí VŠB FEI a je to, proč by se štráchali na FITu nebu VUT a ještě navíc u toho můžou pracovat při prezenčním studiu :-) a všichni jsme spokojeni :-)

Zrovna mít na starost ladění softu by mně teda moc nebavilo, to raději budu "   " "lopaťák" "    "

teoretik

« Odpověď #119 kdy: 26. 12. 2014, 14:13:58 »
Jaké většině? Většina lidí nemá co dělat na VŠ. A většina VŠ lidí nemá dělat lopaťáky, protože jsou to pak vyhozené peníze. Na práci v bance ti stačí střední a praxe. Většině lidí to také stačí.

Pracovat při prezenčním studiu je prasárna, protože to znamená, že neděláš dobrou školu. Proč ji pak vůbec dělat? Kvůli papíru, který nic neznamená? Kvůli sousedům? Nebo... ?

To je jasné, každý by měl dělat, co ho baví. Ale pokud někdo jde na teoretickou školu a pak dělá nějaké blbosti, tak by měl zaplatit školné.