Jelikož mě jako lopaťáka z VŠB FEI vydráždila arogance místních hujerů z ČVUT a VUT, přispěju svým pohledem:
Na základě toho, co jsem během studia ze spousty stran slyšel, jsem ochotný uznat, že ČVUT i VUT jsou náročnější díky tomu, že mají více složitých předmětů povinných, zatímco na FEI jsou volitelné. Ale:
1) Studijní plány na FEI se rychle mění. Mám možnost porovnání díky studentům u nás v práci. Náročnost každým rokem prudce roste.
2) Pokud si na FEI ty složité předměty dobrovolně nevyberete, budete mít více času na praxi při studiu, což byl v mém případě nejcennější asset.
3) Na ČVUT nebo VUT strávíte stovky hodin u akademických záležitostí jako fyzika, teoretická informatika atd. Chcete se věnovat vědě? Pokud ne, myslíte si, že vám to v komerčním sektoru dá více než zmíněná praxe?
4) Nejste náhodou ti samí lidi, kteří o thread vedle prohlašují, jak je titul k ničemu? Není pak logičtější, vybrat si lehčí školu a sbírat zkušenosti?
5) Spousta überpředmětů z überfakult je obsahově z 80% stejných jako na FEI. Třeba Teoretickou informatiku jsem se po tomto zjištění učil ze script z VUT. Čistě z toho důvodu, že scripta od prof. Jančara jsou srozumitelné pouze ryzím akademikům (stejně jako jeho přednášky).
Já jsem letošní absolvent FEI a teď, pár měsíců po škole, pracuju za 86 000. Musel jsem kvůli tomu do Prahy ale i tak to považuju za fajn začátek kariéry. Co myslíte, dostal bych 120 000 kdybych místo trapné FEI a získávání praxe seděl 5 let nad scriptama na kolejích vaší überfakulty?