Rychlosti USB a LAN

Rychlosti USB a LAN
« kdy: 05. 02. 2012, 11:35:49 »
Ahoj, chtěl jsem se zeptat na udávané rychlosti některých konektorů.
USB 2.0 má mít rychlost 480 Mbit/s
USB 3.0 má mít rychlost 5 Gbit/s
LAN je buď 100 Mbit/s nebo 1 Gbit/s

Zajímalo by mě jak si tyto hodnoty v Mbit/s můžu převést na KB nebo MB za sekundu.

Chtěl bych zjistit jak rychle přes různé konektory převedu třeba soubor o velikosti 1 GB.
Je na to nějaká univerzální převodní tabulka?

Dax

Re:Rychlosti USB a LAN
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2012, 11:59:20 »
Vydelis hodnotu 8mi. Ale jedna se pouze o MAXimalni prenosouvou rychlost, realna je mnohdy mensi.

Dreit

« Odpověď #2 kdy: 05. 02. 2012, 12:31:09 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Byte#N.C3.A1sobky_a_u.C5.BE.C3.ADvan.C3.A9_p.C5.99edpony

Jinak přes 100Mb/s síť jsem přes SSH dokázal přenášet rychlostí údajně 96Mb/s (PC s 1Gb/s kartama, po cestě jeden 100Mb/s switch)  ;)

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 05. 02. 2012, 13:37:33 »
http://cs.wikipedia.org/wiki/Byte#N.C3.A1sobky_a_u.C5.BE.C3.ADvan.C3.A9_p.C5.99edpony

Jinak přes 100Mb/s síť jsem přes SSH dokázal přenášet rychlostí údajně 96Mb/s (PC s 1Gb/s kartama, po cestě jeden 100Mb/s switch)  ;)
Zase na druhou stranu USB 2 nedá těch 480 Mb/s = 60 MB/s ani náhodou a budeš rád za polovinu.

klusacek.

« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2012, 14:07:46 »
Tady je prehledna tabulka:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_device_bit_rates

Ale jak uz tu nekdo rikal, protokoly maji i sve hlavicky, ktere predstavuji urcity overhead, taky pocitac mnohdy nevytizi linku tak jak by mohl (protoze nestihne reagovat), a nakonec je tu jeste kodovani dat na lince, dost casto se treba pouziva 8/10 kod, kdy se  z 8mi bitu ktere chcete poslat udela 10 ktere HW skutecne posle pres linku --- duvod je ten aby v signalu nebyly prilis dlouhe useky beze zmeny, protoze pak by takovy signal spatne prochazel pres oddelovaci trafa, dalsi duvod je synchronizace -- kdyz mate zaruceno ze signal bude v kazdych 10 bitech obsahovat rekneme 2 zmeny tak to muzete vyuzit pro dekodovani clock signalu na strane prijimace a nemusite tahnout dalsi drat po kterem by sla informace kdy je ktery bit platny (takhle primitivne to treba delal printer port --- 8 dratu data a 1 drat STROBE).

« Odpověď #5 kdy: 05. 02. 2012, 19:17:40 »
Pokud budu tedy posílat 1000 GB z jednoho disku na druhý jako zálohu přes USB2.0, pak rychlost v ideálním případě by měla být 480 / 8 = 60 MB/s. Což vychází na celkovou dobu přenosu skoro 5 hodin. Ovšem v ideálním případě. Kolik může být rychlost reálně?

Jimmy

« Odpověď #6 kdy: 05. 02. 2012, 19:33:37 »
Reálně je strop přenosové rychlosti USB2 cca 35 MB/s. Viz mnohé testy na internetu.

and

« Odpověď #7 kdy: 05. 02. 2012, 22:42:24 »
Pokud budu tedy posílat 1000 GB z jednoho disku na druhý jako zálohu přes USB2.0, pak rychlost v ideálním případě by měla být 480 / 8 = 60 MB/s. Což vychází na celkovou dobu přenosu skoro 5 hodin. Ovšem v ideálním případě. Kolik může být rychlost reálně?

Realne budes pravdepdobne omezen rychlosti zapisu na disk, pokud nepouzijes SSD...

KapitánRUM

« Odpověď #8 kdy: 05. 02. 2012, 23:34:09 »
No já ti nevím, disk přes ATA mi zapisuje 53 megabajtů a saťáckej 80 megabajtů, to jsem přes USB2.0 tedy fakt neviděl.

Viky

« Odpověď #9 kdy: 06. 02. 2012, 11:40:59 »
Reálně je strop přenosové rychlosti USB2 cca 35 MB/s. Viz mnohé testy na internetu.

Reálně je strop při high speed bulk přenosu přes USB 2.0 51 MB/s. Ověřeno, změřeno. Těch tvých 35 není strop usbéčka, ale spíš toho PCčka, resp. jeho USB řadiče/ovladače. Ale BFU těžko bude mít na stole HW/SW, který by zvládal těch 51 MB/s, to zase souhlas.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 06. 02. 2012, 14:49:23 »
Reálný hodnoty jsou vždycky loterie...

Já včera na 2,5" PATA disk v USB boxu kopíroval rychlostí 30 MB/s. Kde se to limitovalo envím, ale sázím buď na samotný disk, nebo elektroniku toho boxu (největší low-end, co jsem kdy kde viděl).

Stejně tak mám doma "server" s Intel Atom CPU a ten mám připojený pomocí SSHFS v desktopu. 1Gbit síťovky, mezi nima jeden 1Gbit switch (TP-Link) a přes SSHFS mam rychlost 4MB/s (nejspíš kvůli "výkonu" toho Atomu). Kdy to tlačím přes Python http server, tak dosahuju maximálně 19MB/s (což je proti teoretickým asi 120MB/s dost opruz).

Suma sumárum - nikdy nevíš.

Nejvíc Tě asi ovlivní způsob použití. LAN je "lepší" než USB 2.0, už kvůli 1Gbit rychlosti, maximální délce kabelu atd. USB 3.0 by mě celkem zajímalo. Hlavně jak rychle na jak dlouhej kabel to ve skutečnost pojede. Ale nejspíš nebude existovat HW, kterej to dokáže tak rychle zapsat, takže je to víceméně k ničemu (v porovnání s 1Gbit LAN, ale může bejt lepší než USB 2.0 u přenosných zařízení).

DgBd

• 283
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06. 02. 2012, 17:17:53 »
Tady je prehledna tabulka:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_device_bit_rates

a nakonec je tu jeste kodovani dat na lince, dost casto se treba pouziva 8/10 kod, kdy se  z 8mi bitu ktere chcete poslat udela 10 ktere HW skutecne posle pres linku --- duvod je ten aby v signalu nebyly prilis dlouhe useky beze zmeny, protoze pak by takovy signal spatne prochazel pres oddelovaci trafa, dalsi duvod je synchronizace -- kdyz mate zaruceno ze signal bude v kazdych 10 bitech obsahovat rekneme 2 zmeny tak to muzete vyuzit pro dekodovani clock signalu na strane prijimace a nemusite tahnout dalsi drat po kterem by sla informace kdy je ktery bit platny (takhle primitivne to treba delal printer port --- 8 dratu data a 1 drat STROBE).

kódování dat na lince se nepočítá. Tj. při kódování 8/10 je reálná bitová rychlost opravdu těch 1Gbit/s nebo podobně. Tj. baud rate je vyšší, na optice 1.25 Gbaud/s

« Odpověď #12 kdy: 07. 02. 2012, 10:13:31 »
Na usb3 disky zapisujem bezne 90-100 MBps. Kable pouzivam klasicke ( 20-30 cm? ), predlzku som este nevidel / neskusal.