Je nízká teplota v serverovně problém?

KapitánRUM

Je nízká teplota v serverovně problém?
« kdy: 02. 02. 2012, 00:42:25 »
Ahoj,

u jednoho klienta mi v serverovně trochu klesla teplota.
Teplotu základních desek a disků to ukazuje nulu, CPU v plné zátěži vytáhnu na 2 stupně.
Tuším, že to u boardů a disků ukazuje ukazuje nulu, protože to prostě níž neměří.
Co s tím?
Nemám začít přitápět?
O boardy se nebojím, spíš co ty disky.
Operační teplota všech těch součástek je uváděná od +5 stupňů.
« Poslední změna: 06. 02. 2012, 13:31:08 od Petr Krčmář »

KapitánRUM

Re:Problém s teplotou
« Odpověď #1 kdy: 02. 02. 2012, 00:43:03 »
Omlouvám se za název topicu, nějak jsem to nepromyslel.

PiF

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2012, 01:02:31 »
Pusť tam Prime na všechny jádra, ona ta teplota za hodinku dvě stoupne.

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2012, 01:11:00 »
Pokud vím, tak disky se při nízký teplotě špatně roztáčejí. Prostě dokud to pojede, tak to bude dobrý, ale kdyby byl nějaký menší výpadek proudu, tak už by to nemuselo najet.
V předešlý práci měl velký šéf ambice šetřit a přestat (úplně) topit v serverovně (velký prostor, serverů jen pár). Kolegovi se naštěstí podařilo mu to rozmluvit.

KapitánRUM

« Odpověď #4 kdy: 02. 02. 2012, 01:18:52 »
Pustil jsem na všech serverech prime (to byl dobrý nápad).
Tahle serverovna, to je takový "hajzlík" nebo možná "kutloch", takže by si to servery měly zafunět a přes den to vypnu ::) jinak budou koukat, jak je to líný ;D

Povedlo se mi najít článek, kde autor psal o počítači v autě i s diskem, které vymrzalo až na -35 a 7 let údajně v pohodě.
Tak mě to trochu uklidnilo.

Gykjk.jk.,dhfm,h.,

« Odpověď #5 kdy: 02. 02. 2012, 01:46:21 »
O boardy se nebojím, spíš co ty disky.

Zrovna disky patri k vecem, ktere leckdy dost topi. Na nektrych se neda udrzet ruka.

« Odpověď #6 kdy: 02. 02. 2012, 08:49:50 »
Zrovna disky patri k vecem, ktere leckdy dost topi. Na nektrych se neda udrzet ruka.

Disk, na kterým se nedá udržet ruka, rozhodně není v pohodě.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 02. 2012, 13:41:08 »
Bezproblemov najses uplne v pohode disky ktore su zohriate daleko nad 50st... Staci si spomenut na stare SSA IBM disky (tie velke kravy) 10 alebo 15k rpm. Pri hot swap vymene palil riadne.
Ale aj novsie (uz normalne vysoke) SCSI 15k rpm boli riadne horuce.

A to sa bavime o serveroch ktore mali nejakych 10kusov 80mm ventilatorov rovno za diskami.

olaf

« Odpověď #8 kdy: 02. 02. 2012, 16:07:00 »
Povedlo se mi najít článek, kde autor psal o počítači v autě i s diskem, které vymrzalo až na -35 a 7 let údajně v pohodě.
Tak mě to trochu uklidnilo.

Můžete sem dát odkaz?

KapitánRUM

« Odpověď #9 kdy: 02. 02. 2012, 16:29:32 »

Olaf

« Odpověď #10 kdy: 02. 02. 2012, 19:31:09 »
Dík! Trochu si počtu. :)

Trident

« Odpověď #11 kdy: 02. 02. 2012, 20:16:39 »
Pokud vím, tak disky se při nízký teplotě špatně roztáčejí. Prostě dokud to pojede, tak to bude dobrý, ale kdyby byl nějaký menší výpadek proudu, tak už by to nemuselo najet.
V předešlý práci měl velký šéf ambice šetřit a přestat (úplně) topit v serverovně (velký prostor, serverů jen pár). Kolegovi se naštěstí podařilo mu to rozmluvit.
Roztaceni je naprosto v pohode. A to od te doby co se prestaly delat disky s klasickymi lozisky coz je dobrych 10let. Potom se zacla pouzivat vzduchova loziska a dnes se pouzivaji kapalinova. Stejne tak motory se pouzivaji linearni. S cim muze byt pri startu disku problem je teplotni kalibrace a nasledne rekalibrace za chodu. Zde si lepe poradi vysokootackove disky ktere maji vetsi teplotni rozsah a jsou schopny se nakalibrovat i za nizsich teplot. Krom toho si okamzite "zatopi" samy;)

Trident

« Odpověď #12 kdy: 02. 02. 2012, 20:46:16 »
V zivote jsem nemusel nikde pro techniku topit (vyjma mistnosti s UPS ale to je specifikum akumulatoru). A to ani v pripade takovych reseni typu server na pude kde profukovalo nebo ve sklepe se zamrzlym potrubim.
A to teplota venku klesala i k -25C. Vtip byl v tom ze vzdy servery byly v uzavrene skrini ktera mela nejake to vice ci mene inteligentni vetrani. V zime si servery zafuni prostor na nejakou teplotu a v lete to odfoukaji vetraky na skrini. Vzdyt to dneska tolik nestoji.
Pokud na tom budova neni hodne spatne, tak masa objektu vzdycky drzi nejakou tu teplotu i v pripade delsi odstavky. Vzdyt i v jeskynich v zime je teplota kolem 5C.
Do -10 by nemel s byt problem, akorat jenom disky muzou "zlobit". Obecne disky jsou delany na nejaky rozsah teplot a pak uz se nemohou vykompenzovat rozmerovou zmenu materialu a selhavaji. Spolehal bych na zafuneni kastle okolni elektronikou a pak nechal disk najet.

Gykjk.jk.,dhfm,h.

« Odpověď #13 kdy: 02. 02. 2012, 22:19:20 »
Disk, na kterým se nedá udržet ruka, rozhodně není v pohodě.

Je pravda, ze takto horky disk jsem uz dlouho nevidel, naposledy dva Micropolis 200MB, ktere clovek po par sekundach rad pustil a ktere jeste nejaky blb do serveru nasrouboval bez mezery tesne nad sebe, ale uplne studeny disk jsem take jeste nevidel.

BTW, zajimalo by mne, jestli teplota neni duvodem lozisek, ktere obcas vidam na Maxtorech zadrene takovym zpusobem, ze to clovek neutoci skoro ani sikovkami.

trubicoid2

« Odpověď #14 kdy: 03. 02. 2012, 02:10:47 »
no nizka teplota je pro elektorniku nebezpecna hlavne kvuli kondenzaci, jestlize ale je byt o stupen teplejsi nez okoli, tak kondenzace nehrozi

blby je, studenou elektroniku s kondenzovanou vodou poustet