Základy návrhu tabulek pro databázi

Michal

Základy návrhu tabulek pro databázi
« kdy: 25. 01. 2012, 11:00:45 »
Zdravim Vas,

chcem sa opýtať či náhodou nemáte k dispozícii materiál na štúdium navrhovania tabuliek pre databazy, uplne zaklady.

Díky
« Poslední změna: 25. 01. 2012, 11:20:53 od Petr Krčmář »

Zopper

• 869
    • Zobrazit profil
Re:Základy návrhu tabulek pro databázi
« Odpověď #1 kdy: 25. 01. 2012, 12:09:16 »
Pokud myslíš technickou stránku (jak vůbec databázi říct "udělej databázi s těmito tabulkami") - pak obvykle stačí do google zadat: "použitá-technologie jak vytvořit databázi" a otevřít prvních pár odkazů :)

Nicméně jestli ti jde o správné metody návrhu (vztahy mezi tabulkama a tak), pak bych se podíval na základy ER (http://cs.wikipedia.org/wiki/Entity-relationship_model). Konkrétní publikaci ti ale nedoporučím, moje znalosti této oblasti pochází ze školních skript a praxe.

Mitch

« Odpověď #2 kdy: 25. 01. 2012, 13:54:45 »
Pokud jde o návrh databáze, tak na to jsem absolvoval pekný kurz od Oracle. Tuším že to bylo něco jako Oracle database design. Pokud trosku pogooglis, tak bys nekdo mohl narazit na balik pdf z tohoto kurzu. Tam to je pekne, strucne ale kvalitne. ;)

Mirek

« Odpověď #3 kdy: 25. 01. 2012, 16:36:20 »

Ivorne

« Odpověď #4 kdy: 25. 01. 2012, 22:22:48 »
Ty normální formy se mi zdají složité na pochopení, když člověk nemá jasnou představu o ER, ale když už člověk ER umí, tak pro něj zas mají celkem nulovou praktickou hodnotu.

V zásadě jde o to, naučit se navrhovat ty ER modely.

Skripta ČVUT, je to zaměřeno celkem prakticky, je tam přesně to, co hledáš:
J. Pokorný, I. Halaška: Databázové systémy. Vydavatelství ČVUT (poslední dotisk v roce 2008, myslím).

Michal

« Odpověď #5 kdy: 27. 01. 2012, 11:15:36 »
J. Pokorný, I. Halaška: Databázové systémy. Vydavatelství ČVUT (poslední dotisk v roce 2008, myslím). sú dospné aj online?