Instalace Linuxu z běžících Windows

kamil

Instalace Linuxu z běžících Windows
« kdy: 22. 01. 2012, 17:33:59 »
Zdravim. Chci se zeptat jestli je možné nějak nainstalovat jakýkoli linux do volné partice přímo z běžících windows? Nemám možnost instalovat ani z CD (mechanika z nějakého důvodu bere jen jedno originální CD win XP) ani z USB (deska ntb to neumí) ani z PXE. Jiná možnost mě nenapadá.
« Poslední změna: 23. 01. 2012, 10:53:12 od Petr Krčmář »

kamil

Re:Instalace linuxu z běžících windows
« Odpověď #1 kdy: 22. 01. 2012, 18:06:28 »
jo ještě jsem zapomněl unetbootin mi z nějakého důvodu taky nebootuje.

Lol Phirae

adgdfg

« Odpověď #3 kdy: 22. 01. 2012, 18:15:15 »

Neviditelný

« Odpověď #4 kdy: 22. 01. 2012, 20:16:38 »
Dále v Ubuntu je k dispozici Wubi.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 23. 01. 2012, 09:34:40 »
virtualbox, vmware a podobné virtualizační nástroje. poslední dobou instaluju vše pouze takhle - dá se u toho dělat i něco jiného :)

linux si s "výměnou hw" po spuštění v reálném stroji poradí (novější widle už taky), jen je třeba dávat pozor na správné označování disků a síťovek, které se může lišit

kamil

« Odpověď #6 kdy: 23. 01. 2012, 10:14:04 »
jak se dá provést instalace z virtualboxu? Respektive jak přenesu (odkud) OS který nainstaluju na virtuální stroj?

Jinak goodbye-microsoft.com - stejný problém jako unetbootin, po restartu se hned zavádí XP.

kamil

« Odpověď #7 kdy: 23. 01. 2012, 10:17:36 »
Trochu tu spamuju, snad to neva, dá se nějak naklonovat debian bežící na druhém PC a přenést ho do NTB s XP, kde bych ho "rozbalil" na volný partition. Znám podobný nástroj pro win, který umí i sám zapsat bootloader tak abych si mohl vybrat jestli bootovat původní systém nebo "zálohu" v tomto případě ten debian.

alfi

• 339
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 23. 01. 2012, 10:35:38 »
jak instalovat? stáhnout image instalačního cd, do virtuálního stroje připojit jako cd a zpřístupnit fyzickou partition na disku, do které se bude instalovat + boot loader :-)

hotová instalace se dá zkopírovat (cp -a), jen pozor na správné filesystémy (/dev, /proc, /boot...), označení partition pro mountování a na závěr instalaci bootloaderu (to jde asi jen z běžícího linuxu, ale třeba i live). a pak doporučuju změnit název a klíče (ssh apod.), příp. hesla k účtům, pokud jich tam je víc.

Pierun2

Re:Instalace Linuxu z běžících Windows
« Odpověď #9 kdy: 23. 01. 2012, 11:43:46 »
Máte fyzický přístup k HDD?  Pokud ano udělal bych to následovně. HHD vyjmout a instalovat linux na jiném pc kde funguje či už dvd/cd mechanika případně usb a instalace na takovém to stroji nebude problém. 
Pak následně HDD vrátit zpět. Linux není Windows a z takovou to změnou hardware si na 90 procent bez problemu poradí.

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 23. 01. 2012, 11:54:24 »
Jinak goodbye-microsoft.com - stejný problém jako unetbootin, po restartu se hned zavádí XP.

Prosímtě, už jsi zkusil ten Plop? Ten totiž z USB opravdu bootuje, a to i na zcela prehistorických strojích, co žádnou takovou možnost v BIOSu nemají. Fakt mi ty nápady připadají jako drbání se levou nohou za pravým uchem.

« Odpověď #11 kdy: 23. 01. 2012, 12:11:13 »
... mechanika z nějakého důvodu bere jen jedno originální CD win XP ...
Taková "mašina" by měla jít do šrotu.
A ne s ní ztrácet čas a nervy ...

kamil

« Odpověď #12 kdy: 23. 01. 2012, 13:00:51 »
Mistr
hawran diskuse:

představ si, že to není potřeba, je to vykuchaný NTB, který slouží jen pro zálohy (baterka funguje jako fine UPS) a zajímá mě jen disková kapacita a dostupnost, výkon není příliš podstatný. Kdybych měl stavět nějaký server pro zálohy, tak mě vyjde na 10ti násobek ceny tohohle stroje "za litr" z aukra :D Kdyby někoho zajímalo celé řešení, rád se o něj podělím ;)

Jinak výsledné řešení: Podařilo se virtualboxem. Díky za rady.

Mordae

« Odpověď #13 kdy: 23. 01. 2012, 23:26:53 »
Pro referenci, ja osobne pouzil grub4dos.

Stahl jsem BFO (http://boot.fedoraproject.org/), dal do boot.ini grub4dosovy zavadec a z grub4dos pak bootnul bfo.lkrn.