Výkon různých implementací ARM

Výkon různých implementací ARM
« kdy: 21. 01. 2012, 23:30:11 »
Ahoj,
chtel bych zeptat zda se muze nejak zasadne lisit vykon procesoru ARM od jednotlivych vyrobcu (tzn. kazdy ma svou implemetaci). Co ja vim v praxi to funguje tak, ze spolecnost ARM navrhne architekturu a jednotlivy vyrobci si nakoupi licence, implemetuji zakoupeny navrh a procesor si vyrobi popr. nechaji vyrobit. Mluvim tedka o srovnani ARM co se davaji do smatrphonu...

Tzn. kdyz nejaky vyrobce vyrobi procesor ARM Cortex A9 se 2 jadry, s frekvenci 1GHz, 28nm technologii potom produkt od jineho vyrobce by mel mit ten stejny vykon ne? - samozrejme s tim, ze parametry konkurencniho procesoru budou stejne.

Ja vim, ve finale u produktu jeste zalezi na velikosti/rychlosti RAM, typu grafickeho jadra atd. Mne, ale zajima pouze vykon ARM procesoru. Kdesi jsem videl nejaky benchmark ARM procesoru od Texas Instruments, nVidia, Qualcom atd. a vykonove se moc nelisily...

Prijde mi, ze vyrobci ARM potom nabizeji vsichni to same (smartphone)a ani jeden z nich nema moznost "vystupovat z rady" a mit tak konkurencni vyhodu. Jeste pripominam, ze srovnavam jen cpu, nikoliv to kdo tam prida jakou gpu.

Diky za prispevky
« Poslední změna: 23. 01. 2012, 11:54:51 od Petr Krčmář »

Rda

Re:Vykon jednotlivych implemetaci ARM architektury
« Odpověď #1 kdy: 22. 01. 2012, 00:02:11 »
Vsichni muzou mit klidne ten 1GHz... ale jadra jsou treba A8, A9, A15.. a ty se vykonem lisit budou. V pripade stejnych jader bych informativne bral max frekvenci pro odhad hrubeho vykonu a pak technologii - cim mene nm, tim mensi spotreba na stejne freq a vetsi vydrz..

« Odpověď #2 kdy: 22. 01. 2012, 11:06:17 »
To je mi jasne. Mne slo o to jaky je rozdil mezi ARM cpu jednotlivych vyrobcu kdyz by to bylo stejne jadro napr. A15 se stejnou frekvenci a bylo by vyrobene stejnym vyrobnim postupem.

Ivan

« Odpověď #3 kdy: 22. 01. 2012, 11:17:44 »
pokud vim, tak minimalne Apple ma svoji HW divizi a "jeho" ARM procesory jsou mirne modifikovane aby mely vetsi vydrz nez maji konkurencni implementace.

MartinX

« Odpověď #4 kdy: 22. 01. 2012, 12:27:10 »
Vacsina vyrobcov pouziva kompletny design od ARM, teda sa vykonostne velmi nelisia, vynimka je Qualcomm ktory si licencoval len architekturu (teda instrukcnu sadu a pod.) ale implementaciu ma vlastnu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Snapdragon_%28processor%29

ABC

« Odpověď #5 kdy: 22. 01. 2012, 13:29:21 »
Prijde mi, ze vyrobci ARM potom nabizeji vsichni to same (smartphone)a ani jeden z nich nema moznost "vystupovat z rady" a mit tak konkurencni vyhodu. Jeste pripominam, ze srovnavam jen cpu, nikoliv to kdo tam prida jakou gpu.

Z řady může vystoupit ten, kdo dokáže vyrobit procesor za nižší náklady. Při použití referenčního designu a dost možná i stejný výrobní továrny (TSMC, Global Foundries) to bude o schopnosti ořezat fixní náklady a taky o efektivitě marketingu. Pokud je rozdíl i v technice tak to mě prosím poučte...