Hoj. Chystám se k jednomu počítači přidat druhý FullHD monitor. Chci používat u obou digitální vstup, takže si jen s integrovanou grafikou nevystačím. No a tady začíná problém. Zkoušel jsem hledat nějaký současný polopatický návod, ale bez úspěchu.
Mám integrovanou grafiku AMD Radeon HD 6xxx, momentálně používám Kubuntu 11.10 s fglrx bez jakýchkoli problémů, ani se svobodnými ovladači nemám problém (až na horší výkon v 3D a možná vyšší spotřebu, ale to pro mě nemá prioritu). Moc od toho nechci, stačí mi KDE Plasma s akcelerovaným KWinem a výjimečně si pustím nějaké video (SD, zcela výjimečně 720p) nebo hru (BfW nebo něco z Humble Bundle). Každopádně se nechci hrabat v konfiguraci a obávat se každé aktualizace systému, 2D desktop musí fungovat bez hrabání se v systému. Tolik k tomu, co od toho čekám.
Před časem jsem měl půjčenou grafiku nVidia GeForce 7900GTX, chtěl jsem si zkusit zapojené dva monitory. Ale když jsem ji zapojil, v systému jsem vůbec neviděl integrovanou grafiku, případně naopak (když jsem v BIOSu nastavil, že preferuji tu integrovanou). Kdybych z toho vyvodil, že karty od AMD a nVidie se nekamarádí, byla by to pravda?
Po jaké grafické kartě sáhnout? Nejradši bych nějakou (pasivně chlazenou), ze které by se používal jenom digitální výstup, ať mi zbytečně nenarůstá spotřeba (momentálně celé PC žere do 60 W). Hrozí, že by rozlišení 3840×1080 nebylo podporováno? Zaujala mě levná Gigabyte GV-R545D2-512D (2×HDMI) ve výprodeji, ale píšou u ní, že vyžaduje 400W zdroj (mám 350W zdroj s 80 PLUS), mám se toho bát? Ještě se mi zamlouvá nVidia Quadro NVS 300 (2×DVI, nízká spotřeba), ale našel jsem na ni spíš negativní ohlasy.