Levná grafická karta pro dva monitory

dk

Levná grafická karta pro dva monitory
« kdy: 31. 12. 2011, 16:32:49 »
Hoj. Chystám se k jednomu počítači přidat druhý FullHD monitor. Chci používat u obou digitální vstup, takže si jen s integrovanou grafikou nevystačím. No a tady začíná problém. Zkoušel jsem hledat nějaký současný polopatický návod, ale bez úspěchu.

Mám integrovanou grafiku AMD Radeon HD 6xxx, momentálně používám Kubuntu 11.10 s fglrx bez jakýchkoli problémů, ani se svobodnými ovladači nemám problém (až na horší výkon v 3D a možná vyšší spotřebu, ale to pro mě nemá prioritu). Moc od toho nechci, stačí mi KDE Plasma s akcelerovaným KWinem a výjimečně si pustím nějaké video (SD, zcela výjimečně 720p) nebo hru (BfW nebo něco z Humble Bundle). Každopádně se nechci hrabat v konfiguraci a obávat se každé aktualizace systému, 2D desktop musí fungovat bez hrabání se v systému. Tolik k tomu, co od toho čekám.

Před časem jsem měl půjčenou grafiku nVidia GeForce 7900GTX, chtěl jsem si zkusit zapojené dva monitory. Ale když jsem ji zapojil, v systému jsem vůbec neviděl integrovanou grafiku, případně naopak (když jsem v BIOSu nastavil, že preferuji tu integrovanou). Kdybych z toho vyvodil, že karty od AMD a nVidie se nekamarádí, byla by to pravda?

Po jaké grafické kartě sáhnout? Nejradši bych nějakou (pasivně chlazenou), ze které by se používal jenom digitální výstup, ať mi zbytečně nenarůstá spotřeba (momentálně celé PC žere do 60 W). Hrozí, že by rozlišení 3840×1080 nebylo podporováno? Zaujala mě levná Gigabyte GV-R545D2-512D (2×HDMI) ve výprodeji, ale píšou u ní, že vyžaduje 400W zdroj (mám 350W zdroj s 80 PLUS), mám se toho bát? Ještě se mi zamlouvá nVidia Quadro NVS 300 (2×DVI, nízká spotřeba), ale našel jsem na ni spíš negativní ohlasy.

Re:Levná grafická karta pro dva monitory
« Odpověď #1 kdy: 31. 12. 2011, 17:10:09 »
Jestli máš kvalitní 350W zdroj, třeba Enermax, nebo Seasonic, tak ti bude stačit, jestli to je nějaký Eurocase co byl v bedně tak už by mohl byt problem.

dk

« Odpověď #2 kdy: 31. 12. 2011, 17:26:15 »
Seasonic. Koukal jsem se na TDP těch grafických karet a je to kolem 30 W, to by snad nemělo být tak strašné, jak jsem se bál. Jenom nevím, co pořídit...

« Odpověď #3 kdy: 01. 01. 2012, 08:57:22 »
Ahoj, po kúpe nového monitora mi tiež moja grafárna na doske nestačila, náhodou som sa dostal k Saphire AMD 6450 s 2GB RAM DDR3. Je pasívna, neokúzli výkonom, ale po troške laborovania s xorg.conf ide pod Gentoo amd64 veľmi dobre. Monitory mám DELL 24 palcový 1920x1200 a starší 19 Samsung 1440x900.

dk

« Odpověď #4 kdy: 03. 01. 2012, 16:26:20 »
Díky. Používáš svobodný, nebo proprietární ovladač?

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 03. 01. 2012, 17:05:18 »
Jen bych rád napsal, že i když budeš mít nastavení X-ek od Vladimíra, tak si na jinym Radeonu nemusíš škrtnout... Mam s ATI jen samý negativní zkušenosti a i když jsem jel viděl na dekstopu a na NTB stejnej systém se stejnym nastavenim, na dvou různých Radeonech se choval velice rozdílně (na 5570 fgl_glxgears řádově stovky fps a na 6470 mobilním to hodilo asi 1200 fps). ATI se buď vyhnout, nebo vzít něco o čem se přesně ví, jak to rozchodit...

« Odpověď #6 kdy: 03. 01. 2012, 17:38:29 »
Díky. Používáš svobodný, nebo proprietární ovladač?
Používam fglrx, s radeon-ucode (firmware) zakompilovaný v kerneli. Mám gentoo-sources-3.0.0.6. V podstate mi išli 2 monitory okamžite po vygenerovaní
Kód: [Vybrat]
aticonfig --initial --xinerama=on, potom som ešte trošku laboroval. Efekty na prácu nepotrebujem, ale myslím že tie základné by išli.

jehovista

« Odpověď #7 kdy: 03. 01. 2012, 19:57:28 »
Jedny Xka na dvou GK asi neni moc schudne reseni. Vem libovolnou nvidii s dvema digi vystupy a mas vystarano.
napr. http://www.alza.cz/asus-en210-silent-di-512md3lp-d198795.htm#foto

« Odpověď #8 kdy: 03. 01. 2012, 21:11:16 »
Tiež som uvažoval primárne o Nvidii, ale práve som uvažoval nad kúpou karty a túto som dostal viac-menej za službu. Pôvodne som ju chcel iba vyskúšať ale nakoniec zostala v PC natrvalo.
Myslím, že AMD sa v poslednom čase zlepšila s podporou linuxu. Partnerke som na Vianoce kúpil netbook s AMD-C60 (Ontario), na Ubuntu ide s opensource drivermi slušne a keď budem mať čas, nakompilujem jej tiež gentoo-amd64, asi s LXDE.

dk

« Odpověď #9 kdy: 04. 01. 2012, 12:43:14 »
Jen bych rád napsal, že i když budeš mít nastavení X-ek od Vladimíra, tak si na jinym Radeonu nemusíš škrtnout... Mam s ATI jen samý negativní zkušenosti a i když jsem jel viděl na dekstopu a na NTB stejnej systém se stejnym nastavenim, na dvou různých Radeonech se choval velice rozdílně (na 5570 fgl_glxgears řádově stovky fps a na 6470 mobilním to hodilo asi 1200 fps). ATI se buď vyhnout, nebo vzít něco o čem se přesně ví, jak to rozchodit...
Vím, že na AMD házíš hnůj, kudy chodíš, ale já se pro změnu trápil s posledníma dvěma geforce a až ten radeon mi funguje celkem podle mých představ.
Jedny Xka na dvou GK asi neni moc schudne reseni.
Můžu vědět, v čem je chyba? Pokud vím, tak tak se to jinde používá celkem běžně, takže až budu uvažovat o změně operačního systému...
Používam fglrx, s radeon-ucode (firmware) zakompilovaný v kerneli. Mám gentoo-sources-3.0.0.6. V podstate mi išli 2 monitory okamžite po vygenerovaní
Kód: [Vybrat]
aticonfig --initial --xinerama=on, potom som ešte trošku laboroval. Efekty na prácu nepotrebujem, ale myslím že tie základné by išli.
Díky, ještě uvidím.

jehovista

« Odpověď #10 kdy: 05. 01. 2012, 04:09:37 »
Můžu vědět, v čem je chyba? Pokud vím, tak tak se to jinde používá celkem běžně, takže až budu uvažovat o změně operačního systému...
Bavime se tady o jedne session a vice monitorech na vice ruznych kartach? S tim, ze bude fungovat pretahovani oken atd...? Jestli je to bezne, tak to jsem asi zaspal dobu

« Odpověď #11 kdy: 05. 01. 2012, 08:58:13 »
Bavime se tady o jedne session a vice monitorech na vice ruznych kartach? S tim, ze bude fungovat pretahovani oken atd...? Jestli je to bezne, tak to jsem asi zaspal dobu
Ja osobne mám oba monitory na jednej karte, na základnej doske mám tuším ATI 4280, obe podporujú CrossFire, linux by to mal podporovať, ale nemal som potrebu to skúšať, na počítači hlavne pracujem, moja karta podporuje pripojenie 3 monitorov.
Preťahovanie okien, dokonca aj okno cez oba monitory mi fubgujú bez problémov, denne to používam. Je napríklad úplne super si v NetBeans otvoriť 5 zdrojových súborov vedľa seba (3 na DELL a 2 na Samsungu), ale častejšie využívam Dell na písanie a debugovanie a na vedľajšom mám prehliadač (robím často na stránkach)

dk

« Odpověď #12 kdy: 07. 01. 2012, 21:11:21 »
Náhodou jsem narazil na nějaké nedobré zkušenosti s nVidií.

@Vladimír Drgoňa
Ještě jedna otázečka, jestli můžu: HDMI a DVI jsou na té kartě diskrétní (jde je používat oba zároveň)? Jde to nějak poznat u jednotlivých modelů?

« Odpověď #13 kdy: 09. 01. 2012, 20:01:48 »
Ještě jedna otázečka, jestli můžu: HDMI a DVI jsou na té kartě diskrétní (jde je používat oba zároveň)? Jde to nějak poznat u jednotlivých modelů?
Doma mám zapojené DVI a VGA. HDMI som nemohol vyskúšať, ale podľa toho, čo som čítal, karta by mala zvládnuť 3 monitory, a keďže má 3 výstupy, podľa mňa by to mal dokázať. Radšej by som mal namiesto HDMI display port, ale ako som už písal, kartu som nekupoval. DP má aj DELL monitor a dá sa k nemu prípadne kúpiť redukcia DP->HDMI. Opačne to nie je možné.