Doporučte PC skříň tlumící hluk

dk

Doporučte PC skříň tlumící hluk
« kdy: 29. 12. 2011, 23:53:23 »
Hoj. Mám takovou ošemetnou otázku: po kterých skříních koukat, když je pro mě podstatná cena a současně tlumení hlučného disku?

Mám Thermaltake VI5000BNS WingMA a v ní nějaký celkem nový WD Caviar Blue, který je ale dost hlučný navzdory tomu, že je nacpaný do pasivního chladiče Acutake DarkHddSilencer. Problém není rezonující plech, ale prostě hučení točícího se disku. Dokud byl počítač pod stolem, měl jsem ticho, 2cm dřevotříska ten hluk odizolovala. Ale teď jsem skříň přesunul na stůl, abych se lépe dostal k portům a neměl nepořádek v kabeláži, a je to poměrně nepříjemné.

Původně jsem chtěl přejít na miniITX desku v maličké desktopové skříni, ale u většiny z nich mi chybí externí pozice na 3,5" čtečku karet a současně dvě 5,25" na mechaniku a izolovaný disk, navíc nejsou finance. Poohlížím se tedy po nějaké "normální" skříni s tlustým plechem. Jediné, co rozhoduje, je kvalita při snesitelné ceně (kolem 1500 Kč, max. 2000 Kč). Předpokládám, že snad všechno by mělo mít po dvou 3,5" a 5,25" pozicích a místo pro microATX desku a ATX zdroj. Tou současnou nabídkou jsem byl doslova ohromen, moc se v ní neorientuji.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
Re:Doporučte PC skříň tlumící hluk
« Odpověď #1 kdy: 30. 12. 2011, 00:51:02 »
V týdle ceně jedině CM Centurion (verze 534, 590 ani 5 II neber - jsou ze slabšího plechu - leda II pokud bys chtěl USB 3 vepředu - i tak je to o třídu solidnější a pevnější skříň než podobně drahá konkurence) nebo o něco dražší a protihlukově vycpaný sileo.
Z dražších skříní třeba Fractal Define nebo nějakej Antec (Solo, P180 až P193) ale ty jsou asi mimo rozpočet :-).
-
Ale bejt tebou se zaměřím i na ztišení komponent - asi to bude chtít přinejmenším zregulovat ventilátory (zkus jestli
to nejde přes bios, kdyžtak to jde různě: od koupě regulátoru, přes vlastnoručně napájenej odpor na napájecí kabel
větráku až po přepájení a zapojení místo na 12V na 5V - ne každej větrák se ale roztočí).
-
Dál jestli nemáš kvalitní chladič, tak kvalitní chladič sníží hluk, protože můžou ventilátory běžet pomalejc;
některý (Scythe Ninja) jde používat i pasivně, rozumnej je např. Gelid Tranquillo, úplnej základ na
nízkoodběrový (tak sandybridge i3) procesory by moh bejt AC Alpine - ale osobně u něj nevěřím, že to
úplně stojí za to, ale jsou lidi, co myslej, že jo.
-
No a podle toho, jaký máš větráky, tak by možná pomohla výměna větráků (rozhodně veškerý ne 120mm za 120mm,
byť např. přišroubovaný za jeden roh k chladiči, nebo po sundání krycího plechu ke GK (tam už závisí na typu GK, ne u všech bych
to prováděl), levný a přitom dobrý jsou Gelid a Nexus, někdo zas dává přednost AC a říká, že gelid nic moc, já zas nemám dobrý
zkušenosti s AC a jinde zas Gelid hodně chválej...
-
A pak bych zvážil koupit na disk kvalitní ztišovátko, to, co máš moc nepomůže (respektive možná pomůže trochu proti vybracím, ale
jinak moc ne. Dobrý jsou acutace darkdisc nebo scythe himuro. Pokud disk pouze vibruje, tak vcelku spolehlivě se vibrací zbavíš
tak, že ho pověsíš mezi dvakrát skříženou gumu do kalhot do 5,25 šachty - sám jsem tak x let disky provozoval, dokud jsem nekoupil
darkdisky.

« Odpověď #2 kdy: 30. 12. 2011, 01:14:20 »
Osobne pouzivam Fractal Design DEFINE R3, ale ta je zrejme pres tvuj rozpocet - par stovek pres 2000Kc. Kazdopadne se jedna ale o slusnou bednu, odhlucnenou, vetranou a s sikovne resenym interierem. Mozna nejaky levnejsi model (modely CORE) od Fractal Design by uspokojil tve pozadavky.

dk

« Odpověď #3 kdy: 30. 12. 2011, 09:33:42 »
Děkuju.

Desku mám pasivně chlazenou včetně CPU/GPU, k tomu dva neslyšné pomalé 12cm ventilátory a jeden 12cm ventilátor ve zdroji. S nimi už jsem experimentoval, ale s hlukem nesouvisí.

Veverak

« Odpověď #4 kdy: 30. 12. 2011, 10:06:50 »
Jak bylo doporuceno, Fractal Design Define R2/3 patri mezi nejlepsi skrine co se tyce tichosti :-) rozhodne investice stoji za to
jinak co se tyce stiseni disku:
"Chladici" box (napr. Acutake DarkDisc)
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051K30891J0000CPU - sice prvni skrin bude nic moc ovsem pokud timhle vylepis vnitrek skrine dostanes znatelne tizsi PC.....

dalsi rada je ze idealni tiche datove uloziste v PC je: SSD + 5400 disk.... (ja mam WD Caviar Green)

dk

« Odpověď #5 kdy: 30. 12. 2011, 10:39:34 »
Taky děkuju.

Na ten odhlučňovací materiál jsem se díval, ale nebyl jsem si jist, jak moc to pomůže. Tak ho zkusím a k tomu ten Acutake Dark Disc nebo Scythe Himuro.

Jinak se rozhoduju mezi CM Silencio 450, Silencio 550 a Sileo 500. CM Centurion 5 asi neseženu a CM Centurion 5 II bych musel objednávat. Ještě bych mohl sehnat Thermaltake Soprano, ale tam jsi nejsem jistý, nakolik bych si pomohl.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 30. 12. 2011, 15:59:31 »
- Thermaltake neber, levný skříně jsou papírový a celkově není o co stát, poměr cena výkon blbej.
- centurion 534 maj všude, např. v alfě. Ale pro Tvoje účely jsou silea/silencia lepší. Defakto je to v podstatě nějakej centurion (I/II) s vylepenou tlumící pěnou - takže ber je a máš to bez práce. Pokud Tě ale tlačí rozpočet, tak sežen centuriona, pěnu a vylep si to sám.
- akustický tišící hmoty bych popř. nekupoval v PC obchodě, jsou tam zbytečně drahý a malej výběr, ale např. v nějakym HIFI obchodě. Dostaneš tam levnější nebo naopak "tlustší" hmotu za stejný peníze, popř. v případě totálního šetření skoro stejně dobrou službu udělá i stará karimatka :-)
Např.
http://www.prohifi.cz/tlumici-material/sinus-live-akusticka-samolepici-izolacni-pena-dsm

wrigley

« Odpověď #7 kdy: 30. 12. 2011, 17:34:57 »
Jak uz zde bylo zmineno, skrin samotna problem prilis nevyresi. Je dobre zamerit se na jednotlie komponenty:
- vetraky co nejvetsi (aspon 120mm) a co nejpomalejsi, co to pujde (pri zachovani rozumnych teplot prirozene)
- pasivni chlazeni GPU
- upevneni HDD do nejakych gumovych silentbloku, polud nechcete gumu do trenyrek, tohle dost pomaha: Scythe SCY​-HDS2 Hard Disk Stabili​zer
- tlumici hmoty, pokud nejsou na bazi nejakeho bitumenu, tzn. tezke, ale je to jen pena, jsou dost k nicemu za ty prachy, co za to chteji. Tlumi spis jen vysoke frekvence. V PC je pritom obvykle slyset vibrace HDD.
- rozumny prutok vzduchu skrini, tj. nasavani na jedne strane a vydech na duhe, poradek v kabelech.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #8 kdy: 30. 12. 2011, 17:56:49 »
Pokud nechceš na skříni šetřit tak NZXT H2 je velmi dobrou skříní!

Nomen

« Odpověď #9 kdy: 30. 12. 2011, 18:04:02 »
Pokud nechceš na skříni šetřit tak NZXT H2 je velmi dobrou skříní!

Vnitřek vypadá v pohodě, ale ty konektory na vrchu... Nechtěl bych z nich tahat bordel a prach...

Dalicek

« Odpověď #10 kdy: 30. 12. 2011, 22:53:27 »
Mně by spíš než prach vadilo že na ně nedošáhnu, pokud má člověk skříň na stole tak dost nepraktické. A pokud pod nízkým stolem tak vlastně taky

faust

« Odpověď #11 kdy: 31. 12. 2011, 05:16:25 »
DK:
tak jak pises, problem je poi presunuti skrine na stul, to je tim, ze stul neni dostatecne tuhy/netlumi razy disku.
1. reseni presunout skrin opet na zem a vyvest porty na stul - nejlevnejsi
2. poridit tlumeni disku-: spojene obvykle se spatnym chlazenim -> chladit vodnim chlazenim
3. poridit mene hlucny disk, potunit parametry disku

pedro

« Odpověď #12 kdy: 31. 12. 2011, 09:18:48 »
Když jsem cca před rokem kupoval disk, četl jsem stížnosti na hlučnost posledních WD. Pokud je zdrojem hluku opravdu disk, tak bych jej reklamoval. Hlučnost je jeden z parametrů disku uváděných výrobcem, takže bych se vůbec nerozpakoval.

Ohledně skříní - když si koupíš case děrovanou jak řešeto (to jsou dnes skoro všechny - móda, úspora materiálu?), tak nemůžeš čekat, že bude tlumit hluk... No, když pak ještě do všech děr dáš větráček, tak to už není case ale vysavač a taky to podle toho zní :-D

dk

« Odpověď #13 kdy: 31. 12. 2011, 13:53:14 »
Díky i za další reakce, byť zrovna neřeší můj problém.

Jak jsem psal, všechno na desce je pasivně chlazené, k tomu mám dva docela solidní 12cm ventilátory běžící na ~300 rpm a jeden 12cm ventilátor ve zdroji. Když disk odpojím, PC běží zcela neslyšně. Disk je namontovaný do té gumové věci od Acutake, kompletně to eliminuje rezonování skříně. Když skříň zvednu do vzduchu nebo podložím polystyrenem, na hlučnosti se nic nemění, stůl nerezonuje. Problém je skutečně disk.

Kdyby zrovna nebyly ceny disků tak vysoké (já ten svůj kupoval za třetinu toho, co stojí teď), moc bych to neřešil a vyrazil bych pro nový disk, tenhle bych si nechal na zálohování. Ale situace je jiná. Bojím se, že reklamaci by mi neuznali, přeci jen vnímání hlučnosti je subjektivní a já mám sluch citlivější než většina lidí. Navíc kamarád nedávno reklamoval odcházející disk ve stejném obchodě a docela se kroutili. Ještě kdybych byl nějakou dobu o zkouškovém skoro bez PC...

Skříň jsem dal na stůl proto, abych se snáze dostal k portům vzadu (často hýbu s externími disky v USB 3.0) a abych si udělal pořádek v kabeláži. Když to nepůjde jinak, zase ho vrátím dolů, ale nemám z toho vůbec radost.

Takže jsem se rozhodl, že seženu nějaký lepší pasivní chladič disku. Pak se uvidí.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 31. 12. 2011, 17:36:05 »
- Lepší pasivní chladič disku Ti pomůže, chlazení se neboj (ale radši to zkontroluj)
- Uvažoval si nad možností nechat PC dole a nahoru si vyvést USB hub a/nebo prodlužku? Nejlevnější 3.0 USB hub stojí 500,-