Ubuntu a zamykání verzí balíčků

Ubuntu a zamykání verzí balíčků
« kdy: 25. 12. 2011, 18:19:29 »
Ďábelské (a dle mého nesmyslné) tempo zvyšování verzí Firefoxu způsobovalo zakazování instalovaných Add-onů, tak jsem někde dohledal, že se v bubuntu dá "zamknout" nainstalovaná verze.
To jsem pochopil tak, že se Synaptic nebude snažit upgradeovat takto označenou verzi a nechá ji být.

To jsem udělal pro package firefox ve verzi 8 a měl jsem dojem, že mám na nějakou dobu pokoj.
Velké HOUBY.

Právě jsem dělal upgrade systému a a co se nestalo, provedl se i upgrade toho firefoxu na verzi 9.
KU...VA.
(zase se zákazem nějakých Add-ons)

Co jsem pochopil špatně?
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 12:44:45 od Petr Krčmář »

Re:Ubuntu: Synaptic/Package/Lock Version funguje jinak, než bych čekal
« Odpověď #1 kdy: 25. 12. 2011, 18:28:32 »
Krucifix!
A to nemluvím o tom, co se stalo s Adblock Plus Addonem.
DO ....!!!!!!!!!!!§

« Odpověď #2 kdy: 25. 12. 2011, 18:36:33 »
Krucifix!
A to nemluvím o tom, co se stalo s Adblock Plus Addonem.
DO ....!!!!!!!!!!!§

https://adblockplus.org/en/acceptable-ads

Já si chci upgradeovat aplikace, KDY já chci.
Prosím!

« Odpověď #3 kdy: 26. 12. 2011, 21:47:35 »
Rada jednoduchá stáhni si Firefox přímo od Mozilly a předělej si odkaz v menu nabídce. Tak to používám i pro Thunderbird. Jinak mě to zamykání jde, ale mám Xubuntu, ale mělo by to být stejný. A v nastavení odklikni, že se tě to má zeptat na další aktualizaci. Jinak to chce klid a nohy v teple jak se říká :)

« Odpověď #4 kdy: 27. 12. 2011, 09:08:51 »
Rada jednoduchá stáhni si Firefox přímo od Mozilly a předělej si odkaz v menu nabídce. Tak to používám i pro Thunderbird. Jinak mě to zamykání jde, ale mám Xubuntu, ale mělo by to být stejný. A v nastavení odklikni, že se tě to má zeptat na další aktualizaci. Jinak to chce klid a nohy v teple jak se říká :)
1. Proč bych si měl stahovat od mozilly, když to je v repu?
Takže by to mělo být "přizpůsebeno" distru...
2. Ten automatický otravátor mne vždycky o akutalizacích systému JEN informuje, spouštím ho já, když potřebuju.
(nebo byla reč o nastavení aktualizací v FF?)
3. Není náhodou to zamykání package záležitostí synapticu?
Já ten upgrade tentokrát pustil z cmdline (sudo apt-get upgrade) a spoléhal jsem na ten "lock package" ...

PS: mne spíše vytočily ty změny v AdBlock Plus ...
 :)

Mmad

« Odpověď #5 kdy: 27. 12. 2011, 10:45:41 »
Z lajny aptitude (grafickou nadstavbu) a tam přidržet (balík->přidržet; označí se "h"). Apt-get a synaptics si to už přeberou.
Či cli-frajer "aptitude install firefox="

Re:Ubuntu a zamykání verzí balíčků
« Odpověď #6 kdy: 27. 12. 2011, 12:46:17 »
Vidím to tak, že nastavení Synapticu se neprojeví v aptu. Čili bych to blokoval v aptu a zkusil, jestli se to projeví na Synapticu nebo ne. Pak bych držel jeden software a nekombinoval je.

Ale pozor na jednu zásadní věc: pokud si zablokuješ aktualizace, nebudou ti přijíždět záplaty a budeš mít děravý prohlížeč.

« Odpověď #7 kdy: 27. 12. 2011, 12:53:30 »
Z lajny aptitude (grafickou nadstavbu) a tam přidržet (balík->přidržet; označí se "h"). Apt-get a synaptics si to už přeberou.
Či cli-frajer "aptitude install firefox="
???
Ale já to přeci označil v tom Synapticu.
A obě aplikace (TB i FF) mají u sebe ikonku se zámkem (version locked).
Snad si to ten Synaptic neoznačuje nějak jen pro sebe? A nižšší vrstvy o tom neví?
 :o

« Odpověď #8 kdy: 27. 12. 2011, 12:55:38 »
Vidím to tak, že nastavení Synapticu se neprojeví v aptu. Čili bych to blokoval v aptu a zkusil, jestli se to projeví na Synapticu nebo ne. Pak bych držel jeden software a nekombinoval je.
Už jsem na to reagoval níže...
(Ale esli si to každý nastavuje po svým ...)

Citace
Ale pozor na jednu zásadní věc: pokud si zablokuješ aktualizace, nebudou ti přijíždět záplaty a budeš mít děravý prohlížeč.
No, já dávam "kontrolu aktualizací" z TB a FF hodně často, tak toho bych se nebál...

« Odpověď #9 kdy: 27. 12. 2011, 13:16:49 »
Synaptic nepoužívám, ale je dost možné, že to nastavuje jen pro sebe.

A kontrola aktualizací od Mozilly je u balíčkových verzi vypnutá. Stejně by nefungovala, protože jako uživatel nemůžeš přepisovat soubory z těch balíčků.

« Odpověď #10 kdy: 27. 12. 2011, 15:27:43 »
Synaptic nepoužívám, ale je dost možné, že to nastavuje jen pro sebe.
Krucipísek,  :-\

Citace
A kontrola aktualizací od Mozilly je u balíčkových verzi vypnutá. Stejně by nefungovala, protože jako uživatel nemůžeš přepisovat soubory z těch balíčků.
Asi došlo z mé strany ke zmatení.
Prostě dokud to umožňovalo kontrolu akktualizací přímo z menu aplikace, tak jsem to dělal.
Teď se to aktualizuje, až když se to objeví v repu, samozřejmě.

Ale pořád jsem spoléhal na to, že "lock version" znamená to, co jsem čekal ...
 :(