Rozbil se Grub a nechce najet

webhope

Rozbil se Grub a nechce najet
« kdy: 25. 12. 2011, 12:35:35 »
Dobrý den,
stala se mi taková příhoda a nedaří se to spravit. Zničeho nic se pokazil zavaděč grubu. Mám dva disky, jeden nový sata a starý ata, už prakticky skoro nepoužívám. Na SATA mám Windows a Mandriva Linux: Zavaděč byl v sda a zřejmě i v linuxu (sda3).  Na tom druhém bylo Ubuntu.

Když se mi stala ta porucha, tak jsem zkoušel najet pomocí botovací diskety nějakej manager a to mi ukázalo pouze bootovací menu grubu z sdb (ata).

To samé když jsem to zkoušel spustit z CD "Super grub disc". To je taková drobná utilitka, která má pomoci automaticky najít nebo spustit systém. Psalo to chybu že oddíl nelze připojit.

Tu samou chybu mi to psalo i když jsem spustil systém z cd Rescue disk, kde je linux. Tam jsem připojil sda3, chrootnul, spustil grub. Zkoušel jsem root (hd0) nebo root (hd0,2) a setup (hd0) nebo setup (hd1) a tam byla taky hláška že oddíl nelze připojit. Takže nevím co s tím, kde by mohla být chyba.
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 13:47:56 od Petr Krčmář »

webhope

Re:problem s grub
« Odpověď #1 kdy: 25. 12. 2011, 13:07:07 »
Náhodou jsem během hledání internetem po typech oddílů narazil na tento případ, který zní velmi podobně jako ten můj:
http://osdir.com/ml/boot-loaders.grub.bugs/2005-05/msg00026.html
Ovšem nerozumím tomu člověku jak se mu to stalo. Jak může něco jen tak přepsat typ tabulky PAT u oddílu, jeslti jsem to správně pochopil? V minulosti jsem měl už problém s tím, že jsem spustil windows, který byl nějaký pokažený a ten zhodil zavaděč, ale to se mi povedlo opravit. Toto zní jako jiná situace. Mám zapsané typy oddílů a nevím co znamenají:

sda1: 0x7 ... má být ntfs
sda2: 0x17 ... má být ntfs
sda3: 0x93 ... má být linux (root)
sda4: 0xf ... má být extended
sda5: 0x83 ... má být linux
sda6: 0x82 ... má být linux swap
sda7: 0x93 ... má být ntfs

Mě od prvního pohledu haprovala ta 93. Jestliže 82 a 83 je linux, na sda7 má být ntfs a je tam 93, pak to vypadá že linuxovský oddíl se nastavil na 0x93 jako Windows. Mám pravdu? No a jak spravit tuto chybu? Ten uživatel na osdir.com píše ž použil fdisk. Ale já se to bojím použít, abych nezkazil pat ku? Jaký postup přesně použít abych si nepoškodil linux a pat na sda3?

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 12. 2011, 14:42:23 »
Ten výpis jsi získal jak? Já si totiž nejsem jistý, jestli se v EXTENDED neadresuje nějak  relativně vůči počátku EXTENDED oddílu, tím pádem by to 93 byla jen náhoda.

webhope

« Odpověď #3 kdy: 25. 12. 2011, 16:06:07 »
Problém jsem vyřešil obnovením zálohy mbr.

Ten výpis jsem získal v grubu, když jsem postupně zadával různé root hd(0,?)...

Asi šlo opravdu o problém s PAT. Ale největší záhada pro mě zůstává jak si systém XP vůbec může dovolit přepsat patku (při běžném pokusu o spuštění systému). Maj tam nějakou chybu. Kdybych tomu nerozuměl tak asi bych dal nemalé peníze za opravu případně by to spravit nešlo a musel bych vše nainstalovat znova...

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 12. 2011, 20:55:19 »
No, neinstalovala se nějaká aktualizace? Něco takového jsem už myslím někdy slyšel - v rámci boje proti cracknutým windows se přepsala MBR...