Linux Mint 12: instalace nevidí oddíly

Linux Mint 12: instalace nevidí oddíly
« kdy: 16. 12. 2011, 11:04:23 »
Ahoj,
instaluju na jeden starší stroj linux min 12. Disk mam rozdeleny takto:
sda1(ntfs widle), sda2 (ext2 - data), sda3< sda5 (ext4 - / ), sda6 (swap) >
mint chci nainstalovat do sda5. problem je v tom ze instalator nezobrazi oddily. V systemu jsou ale viditelne a pouzitelne.
zkousel jsem spustit ubiquity z gnome-terminalu ale zadna chybova hlaska hlaska. Zkusil jsem vypnout flopy v biosu protoze v dmesgu byly nejake chybove hlasky ale nepomohlo to. Disk je ata 60GB.
nejaky napad co s tim? nebo je nejaky jiny zpusob instalace? dik.
« Poslední změna: 16. 12. 2011, 11:21:19 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Linux Mint 12: instalace nevidí oddíly
« Odpověď #1 kdy: 16. 12. 2011, 11:32:16 »
A jakým způsobem instaluješ, z Live media? zkousel jsi i primou instalaci bez spusteneho systemu? Hod sem fstab, i kdyz asi z nej nic nevycteme ... mozna bude problem v tom ntfs oddilu, neobsahuje chyby? Prekontroloval bych to chkdsk a zkusil bych to znova.

imho lol

« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2011, 13:54:03 »
Není Mint založen na Debianu? Kdysi mi tohle dělal debian (cca 6 nazpět) a proto jsem zakotvil u Gentoo (natrvalo, jiné distro mě nepřesvědčí).

« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2011, 14:11:49 »
nedavno som riesil podobny problem, instalator nevidel oddiely, gparted pisal na cely disk unallocated.

problemom bolo ze jednotlive partition sa nejak zahadne overlapovali, ci nesedelo nieco s cylindrami...

stiahol som si tuto utilitku: http://www.rodsbooks.com/fixparts/  ktorou sa to upravilo... asi to nejak preorderoval,

po preorderovani ale nenabehol grub, ale z livecd som v pohode nainstaloval ubunutu a to mi
detektlo aj win a opravilo automaticky aj grub...

« Odpověď #4 kdy: 16. 12. 2011, 15:34:40 »
Cau, napdnul me dotaz: instalator nevidi zadnej oddil nebo jen sda5 a sda6? Predpokladam, ze by se jednalo o cistou instalaci a ne o update a v tom pripade bych odstranil rozsirenej oddil sda3 a vytvoril na jeho miste dva oddily, nejspis to hodi sda4 a sda5 - to je jen odhad, a tam dal sda4 jako "/" a sda5 jako swap. Tohle jde udelat i z LiveDVD v diskovym nastroji. Snad by to mohlo pomoct ;)

anti-loser

« Odpověď #5 kdy: 16. 12. 2011, 16:55:33 »
Není Mint založen na Debianu? Kdysi mi tohle dělal debian (cca 6 nazpět) a proto jsem zakotvil u Gentoo (natrvalo, jiné distro mě nepřesvědčí).
To chces tim svym vyblitkem jako rict, ze Debian a na Debianu zalozene jsou odpad jen kvuli tomu, ze tys mel nejaky problem s instalaci?
Jses peknej blb... :-X

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16. 12. 2011, 17:03:17 »
to anti-loser:
Co je spatneho na tom, rici slusne svuj nazor a postoj? To ze ty ses ortodoxni debianista te neopravnuje k tomu urazet ostatni, jenom proto, ze reknou, ze maji s touto distribuci spatnou zkusenost. Pisatel pouze popsal pricinu a dusledek, zatimco ty jsi to asi spatne pochopil a hned urazis a jeste navic anonymne. Je mi lito, ale zatim jedinej kdo se tady projevuje jako blb jsi ty.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 16. 12. 2011, 18:05:28 »
A jéje, už se to tu zase pere ... mne se líbí postup lidí, když narazí na problém, zkusí jinou distribuci, tam to funguje a šup, tak si jí nainstalují ... Mno dobrá, i takhle se dají řešit problémy.

Jinak Mint byl založen na Ubuntu, teprve nedávno vyjela verze postavená na Debianu.

anti-loser

« Odpověď #8 kdy: 17. 12. 2011, 07:48:35 »
to anti-loser:
Co je spatneho na tom, rici slusne svuj nazor a postoj? To ze ty ses ortodoxni debianista te neopravnuje k tomu urazet ostatni, jenom proto, ze reknou, ze maji s touto distribuci spatnou zkusenost. Pisatel pouze popsal pricinu a dusledek, zatimco ty jsi to asi spatne pochopil a hned urazis a jeste navic anonymne. Je mi lito, ale zatim jedinej kdo se tady projevuje jako blb jsi ty.
Smoofy, nech si ty radoby chytre kecy pro sve stejne chytre kamarady...

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 17. 12. 2011, 11:29:13 »
[anti-loser] možná se tomu budeš divit, ale tahle planeta ti nepatří (ostatně jako nikomu z nás) a znalost debianu tě netvoří ničím vyjímečním, to totiž není žádné umění. A kdo ví, jestli se v něm vůbec vyznáš, nebo se tu jen snažíš machrovat. Takže ti doporučuji ubrat na dávkách, ať už bereš cokoliv. A až mi začneš nadávat, měj v paměti, že já si z toho nic nedělám a naopak se ti budu smát.

« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2011, 13:26:57 »
- Instaluju z live media.
- V fstab je
Kód: [Vybrat]
overlayfs / overlayfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
- Oddil s widlama jsem zkontroloval je ok
- vymazal jsem sda5 a sda6 a vytvoril jako sda3 a sda4.
- gparted i fstab zobrazi normalne rozdeleny disk
Instalator po vyberu jazyka ukaze ze jsem pripojeny k internetu a mam dost mista pro instalaci.
Jak se da spustit prima instalace? Ted me jeste napada jestli neni problem s pameti ta "starozitnost" ma "jen" 512MB

« Odpověď #11 kdy: 17. 12. 2011, 13:31:35 »
Jeste screenshot instalatoru

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #12 kdy: 17. 12. 2011, 14:00:05 »
512 MB je na dnešní dobu poměrně málo, ale že by tomělo mít vliv na zobrazení oddílů, to se mi moc nezdá. Ten obrázek je zajímavej, vypadá to, že chce instalovat na celý oddíl, čímž by smazal celý disk. Nevím, jestli je přímá instalace možná z LiveCD ... to by mělo být vidět v grubu při bootu, jaké jsou možnosti.

Jinak zkusit stáhnout DVD a zkusit jestli instalátor z DVD k tomu nepřistupuje jinak. Možná instalátor nějak špatně detekuje řadič.

« Odpověď #13 kdy: 17. 12. 2011, 15:14:20 »
Co to udělá, když rozklikneš volbu Zařízení pro instalaci zavaděče? Tam se zdá, že vidí disk jako takový ( sda ), ale nevidí na něm jednotlivé oddíly

« Odpověď #14 kdy: 18. 12. 2011, 11:26:34 »
512MB je malo, je to stroj ze začátku tohoto tisíciletí :) Napadlo mě jestli prohledání disku potichu nechcíplo kvůli nedostatku paměti.
Instaluju z DVD disku (z usb neumí bootovat) linuxmint-12-gnome-dvd-32bit.iso. Nenašel jsem jinou možnost jak instalovat jinak než z live systému.
V Zařízení pro instalaci zavaděče je jen sda.
Zkusil jsem kliknout na instalovat ale nadávalo to že jsem nevybral oddíl pro instalaci. Možná je spíš problém se zobrazením než s detekcí disků.