Použitelnost tabletu pro adminování?

Použitelnost tabletu pro adminování?
« kdy: 13. 12. 2011, 16:48:20 »
Zdravím,

krátkou chvilku používám v autě telefon s androidem jako mp3 přehrávač a dost
mi to vyhovuje (dotykové ovládání, jakžtakž použitelná navigace, telefonování).

Napadlo mě ale, že úplně super by bylo mít na stejný účel tablet. A jak jsem
tak nad tím přemýšlel, říkal jsem si, jestli bych vlastně tabletem nemohl nahradit
notebook (mám sice 13" MacBook Pro, který má jenom 2kg, ale i tak mě to
nebaví pořád tahat). Prostě někam přijet, vyndat tablet z držáku a jít pracovat.

Takhle na cestách se zabývám většinou správou nějakých sítí a serverů, takže:
1. nejvíc času trávím v terminálu
2. nutně potřebuju RJ45
3. nutně potřebuju nějaký základní nástroje pro diagnostiku sítě (ping, nmap, tcpdump apod.)
4. nutně potřebuju vnc a rdp klienta
5. bylo by fajn, kdybych mohl používat i terminál přes sériák (není to úplně nutný, ale bylo by to fajn)
6. zbytek už jsou jenom takovýty obyčejný věci typu email, web atd.

Přijde mi, že všechno by mělo s androidovým tabletem jít (kromě toho sériáku, ale ten kdyžtak oželím).

Zajímalo by mě teda:

1. Nezkoušel jste někdo takhle tablet používat? Jaké jsou zkušenosti?
2. Jsou dobře použitelné androidové terminály (např. telefon s ConnectBotem je ok jako nouzovka v terénu, ale dá se CB používat i víc "na vážno"?)
3. Když připojím externí klávesnici, bude rozumně fungovat v terminálu i s vnc, rdp? (tj. budou dobře fungovat i klávesy typu ctrl, insert, apod.?)
4. Máte tip na nějaký konkrétní tablet, nebo alespoň výrobce? Úplně ideální by byl samozřejmě tablet, na kterým by jel nějaký standardnější Linux než android, ale to je asi scifi, že? Zatím mi přijdou jako vhodný 10" čínský tablety typu flypad, epad, M1006 apod. - jsou levný a mají RJ45, což je asi jediná věc, která mě ohledně HW zajímá

Dík předem za jakýkoliv rady, hlavně případný zkušenosti z provozu.

Re:Použitelnost tabletu pro adminování?
« Odpověď #1 kdy: 13. 12. 2011, 17:02:31 »
Ještě bych dodal, že frajeřit s tím zařízením nepotřebuju, takže ideální by bylo, kdyby požadavky splňoval nějaký
starší stroj, co by se dal na Ebayi koupit za pár šušňů :)

Cenu za použitý zařízení bych si představoval pokud možno do 3 tisíc.

martin

« Odpověď #2 kdy: 13. 12. 2011, 17:43:27 »
Také jsem nad tím uvažoval. Ale zatím jsem neviděl vhodnou OSK pro práci v příkazové řádce (spousta symbolů), navíc zabere dost velkou část obrazovky, takže já bych skončil s BT klávesnicí a to už zas nemá tak daleko od toho notebooku.

Myslím, že na Tranformera of Asusu lze nainstalovat Ubuntu.

Upřímně mě tenhle požadavek zrovna u vás překvapil :-)

« Odpověď #3 kdy: 13. 12. 2011, 17:56:03 »
Také jsem nad tím uvažoval. Ale zatím jsem neviděl vhodnou OSK pro práci v příkazové řádce (spousta symbolů), navíc zabere dost velkou část obrazovky, takže já bych skončil s BT klávesnicí a to už zas nemá tak daleko od toho notebooku.

No tak s tou spoustou symbolu bych to nevidel tak horky - na bezny veci mi staci ( ) _ - : $ ^ @ # a to se snad zvladne, ne? Horsi to je s ruznyma tema esc, ins, ctrl+X apod. - ale to ma ConnectBot docela dobre vyreseny.

Hlavne ale mam predstavu takovou, ze se mi u zakaznika vali usb klavesnice, prijdu, zapojim, pracuju. Hlavne ze ji ssebou nemusim tahat :)

Upřímně mě tenhle požadavek zrovna u vás překvapil :-)

Proč "zrovna u mě"? Vypadám, že si s Leninem dávám závody v soukromým letadle? :)))

No, spíš jde o to, že přidaná hodnota toho zařízení oproti MacBooku je jenom v tom, že je lehčí, a nevýhod je spoustu - takže kvůli téhle nízké přidané hodnotě mi přijde zbytečný vyhazovat nějakých deset tisíc nebo tak něco...

Zatím mi jako nejlogičtější varianta přijde tahle Čína:

http://www.ebay.de/itm/10-2-Android-2-3-GPS-NAVIGATION-WLAN-3G-Tablet-PC-Kamera-FLYTOUCH-III-zollfrei-/250952371352

Lukas

« Odpověď #4 kdy: 14. 12. 2011, 07:08:07 »
1. nejvíc času trávím v terminálu
2. nutně potřebuju RJ45

Tyhle dve podminky podle me tablet vyradi z uvah,
1) psani delsich textu je na SW klavesnici nepohodlne a v teminalu toho nebude moc videt
2) cokoliv co bude mit RJ45ku bude bud tluste a tezke ( tedy rozhodne to nebude mit pul kila ) a nebo bude konektor soucasti nejakeho pripojitelneho hubu, coz neni zrovna pohodlne.

Co se tyka tech specialnich symbolu tak ty sou minimalne na me Iconii W500 v pohode, ctrl+x veci take, ale nvm jak vypada SW klavesnice v Linuxu, takze to neberte jako bernou minci.

Co se tyka USB, to take neni ani zdaleka samozrejmost, bohuzel =(

« Odpověď #5 kdy: 14. 12. 2011, 07:57:35 »
Tyhle dve podminky podle me tablet vyradi z uvah,
1) psani delsich textu je na SW klavesnici nepohodlne a v teminalu toho nebude moc videt

Asi jsem se vyjádřil nesrozumitelně: bez externí klávesnice bych tablet používal jenom v autě na mp3. Všude jinde mám k dispozici plonkovní usb klávesnici, kterou můžu připojit a používat. Jde mi jenom o to, jestli funguje dobře (zkoušel jsem to v jednom kšeftě s tabletem s Androidem 2.2 a zjistil jsem alespoň to, že nějak blbě fungovala numerická sekce.

Byl bych rád, kdyby mohl někdo, kdo tablet má, potvrdit nebo vyvrátit, že normální usb PC klávesnice normálně funguje.

2) cokoliv co bude mit RJ45ku bude bud tluste a tezke ( tedy rozhodne to nebude mit pul kila ) a nebo bude konektor soucasti nejakeho pripojitelneho hubu, coz neni zrovna pohodlne.

On ten RJ45 konektor zas tak moc neváží :)

Příklad: http://www.androidtablets.net/forum/gome-flytouch-ii/1310-gome-flytouch-2-infotmic-x210-10-android-2-1-tablet-description.html

Mass: 700g

« Odpověď #6 kdy: 14. 12. 2011, 08:21:51 »
Update:

Zdá se, že na Flytouch 2 by měl umět spustit normální Linux - a ještě ke všemu krásně čistě jenom z SD karty. Takže by měl jít "dualboot" s androidem. To by teda byla bomba.

Problém je ten čínskej (ne)branding - oni si říkají čemu chtějí jak chtějí, takže člověk asi těžko zjistí, jestli kupuje ten správný stroj, který tohle bude umět :)

http://www.youtube.com/watch?v=WqZGALuwSnk
http://www.androidtablets.net/forum/gome-flytouch-firmware/1163-firmware-debian-v0-3-flytouch-sd-bootable.html

Když si představím tablet s awesome wm, začínají mi téct sliny ;)