Tak jsem vyzkousel vcera nekolik distribuci. Prvni padla na radu fedora. Prostredi vcelku uchazejici, touchscreen vcetne multitouche OOB takze pohoda. Distro mi tvrdi, ze podporuje ctecku otisku prstu, ale nepodarilo se mi priji na to jak, ono ani nebyla moc prilezitost, nakolik po nejake dobe pouzivani zacal blbnout kurzor, preskakovat sam od sebe a nekdy ani nefungovalo leve tlacitko. Prave bylo ok ale leve nic. Pocatecni nadseni se tak velice rychle zvrtlo ve frustraci a fedora sla z disku. V zapesti jsem zkousel novej MINT, ktery jsem jiz velice spokejene pred par lety uzival na starem notebooku. Touchscreen nefungovat OOB ale to by se dalo i nejak doresit, problem nastal, kdyz se, stejne jako puvodni ubuntu, zacal bez duvodne vypinat. Ubuntu alespon varilo, MINT funguje bez problemu, ale jednou za cas si rekne, co kdybych se vypnul? a vypne se. BSD distra jsou do vydani ovladacu pro Intel grafiku passe. Back Track defaultne nerozezna moji wifi kartu, coz je minimalni problem. Neduhy jeho bratri s prehrivanim nebo vypinanim jsem nezaznamenal, nicmene po instalaci nejdou xka. Spousta problemu by se dala asi i vyresit, nicmene by to stalo cas a ja chci system pouzivat a ne zase travit vikend zprovoznovanim neceho zakladniho a proto volim tuto cestu a ne custom instalaci v gentoo, debian etc. Jeste bych chtel dat sanci CentOS a pokud dostanu odpoved tak i klidne cervenymu klobouku. Nemam problem si zaplatit, pokud budu mit k dispozici plne funkcni distro, nicmene trial verze mi hlasi chybu pri stazeni, takze nemuzu vyzkouset. Zatim to vypada, ze se nakonek beztak vratim k widlim, ktere funguji naprosto bez problemu se vsim vsudy. Jen nemam momentalne instalacku a drive jak pristi tyden ani nebudu, takze se snazim dat sanci druhym