Díky všem za odpovědi.
Home má 500MB/3GB.
Do posouvání oddílů se určitě pouštět nebudu. Mám na disku spoustu dat, o které nechci přijít.
/usr - teď zabírá 3GB. Tak měl bych +2GB. Když dojde místo tak bych asi musel přesunout na druhý disk, ale to bych nerad, protože je pomalejší.
Měl bych /, /home, /usr na jednom disku (sata) a /swap na druhém (ata). Doufám, že se tímto nezpomalí systém. Nyní mám dva swapovací oddíly, na každém disku jeden.
A přeinstalovat systém - měl jsem na mysli kompletní novou instalaci. Jinak to neumím. Mohl bych spustit pc z Ubuntu a přesunout data , ale to by asi stejně dlouho trvalo. Asi je rychlejší přeinstalování komplet. A asi bych si měl stáhnout novou verzi Mandrivy, protože ta moje je z října a od té doby proběhlo dost updatů. Má smysl stahovat novou verzi? Jestli tedy nějaká vyšla.
Edit:
Kdybych chtěl nainstalovat nějaké programy pomocí urpmi , nevíte o nějakém scriptu, který by se dotázal na velikost balíčků a sečetl to? Seznam programů mám. Je jich asi třicet. Tedy abych věděl, kolik místa bych potřeboval, kdybych je chtěl nainstalovat. Zjišťovat každý program ručně je dost neefektivní.