Zařízení pro ADSL a AP

nnn

Zařízení pro ADSL a AP
« kdy: 03. 12. 2011, 14:23:59 »
Doma ted jako ADSL router pouzivam zarizeni od O2 (EchoLife HG520i). Bohuzel mi na nem celkem chybi ssh pres ktere bych mohl z venku probouzet pocitace nebo ho konfigurovat a hlavne staticky nastavitelne DHCP pro lan i wifi.

Mate tip na zarizeni a os co na tom pustit, aby to bez problemu slo?
« Poslední změna: 05. 12. 2011, 13:12:25 od Petr Krčmář »

awm

Re:Zarizeni pro ADSL a AP
« Odpověď #1 kdy: 04. 12. 2011, 11:23:16 »
Zkuste na počítačích nastavit statické IP adresy mimo rozsah DHCP (ten klidně můžete snížit), ale samozřejmě ve stejném subnetu - tj. 10.0.0.* nebo 192.168.1.* dle použitého firmwaru. Mělo by to fungovat. (Nechápu, na co má ten router port forwarding, když neumí přidělit statickou IP adresu.)

Jako firmware pro router doporučuji (nejlépe) OpenWrt nebo DD-Wrt. Prvně jmenovaný podporuje i některé ADSL routery: D-Link DSL-584t či docela dobrý D-Link DSL-2741B, který bych doporučil, pokud chcete provozovat jen jedno zařízení - je ale dost drahý. Podle mne je ale lepší stávající router nastavit jako ADSL forwarder, do některého z jeho LAN portů připojit běžný ethernetový router a vytáčet PPPoE pomocí něj. Oba firmwary podporují spoustu zařízení, velmi dobré zkušenosti mám s Asusy řady WL-500 (na Aukru / v bazarech se prodávají za přijatelné ceny a po HW stránce jsou prakticky nesmrtelné). Dobré reference jsou i na TP-Linky, např. na známý TL​-WR1043ND.

Pokud si nějaký router vyberete, důkladně si ověřte, zda je podporován některým ze zmiňovaných firmwarů, a to včetně jeho HW revize.

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 04. 12. 2011, 13:44:26 »
Prakticky každý ADSL modem co jsem viděl, umí to co chcete.

Co je potřeba:
Zjistit svou IP a MAC adresu, tedy toho počítače.
V adsl modemu půjde nastavit buď přidělení vždy stejné adresy pro danou MAC, nebo si na počítáku budete muset nastavit pevnou IP mimo rozsah DHCP. (To bylo podobně uvedeno v předchozím postu.)
Pak je to stejně snadné, v konfiguraci modemu si najdete port forwarding a třeba port 1234 modemu přesměrujete na nějaký port na  počítači. Pak, pokud modem nemá pevnou IP, budete muset nakonfigurovat nějakou službu jako je opendns.

KapitánRUM

« Odpověď #3 kdy: 04. 12. 2011, 13:45:21 »
Jo a tohle umí i ten modem co máte.....

awm

« Odpověď #4 kdy: 04. 12. 2011, 23:49:40 »
Jo a tohle umí i ten modem co máte.....

Port forwarding umí, ale statické IP adresy nikoliv. Alespoň Google to tak tvrdí. Nevím ale, zda defaultní firmwary obyčejných SOHO routerů mají i Wake on LAN, které tazatel požadoval. OpenWrt to s příslušným balíčkem umí.

Jinak ale máte samozřejmě pravdu, že zbylé požadavky splní jakýkoliv běžný router...nějak jsem si v poslední době zvyknul prosazovat OpenWrt všude, kde to jen jde :) .

KapitánRUM

« Odpověď #5 kdy: 05. 12. 2011, 00:14:13 »
Pokud nejde statická IP nastavit na modemu, stačí pokud si jí nastavíte mimo rozsah jeho DHCP.
A protože HGpětsetdvacítka má pool 64 adres začínající 10.0.0.1, nastavíte si na svém počítači RUČNĚ IP třeba 10.0.0.254.
Pak myslím ve filtru nastavíte cílovou IP, nebo MAC adresu (a tedy to můžete používat i s DHCP).

nnn

Re:Zařízení pro ADSL a AP
« Odpověď #6 kdy: 05. 12. 2011, 18:59:31 »
Jo super, s tim DHCP jsem tohle nevedel. Nastavil jsem si ip mimo pool a uz je to fajn. Jen mam tedy jeste zmineny druhy problem a tim je probouzeni pocitacu uvnitr site z venku, nevite jak na to? Zkousel jsem ruzne utility co fungovaly v lokalni siti, ale z venku se mi je zprovoznit nepodarilo.

KapitánRUM

Re:Zařízení pro ADSL a AP
« Odpověď #7 kdy: 06. 12. 2011, 02:19:15 »
Hm, nevím nevím, jestli ten magic packet prorveš přes net a ten modem.

Můžeš zkusit přesměrovat porty a zkusit službu jako je tahle:
http://wakeonlan.me/
http://www.depicus.com/wake-on-lan/woli.aspx

Pokud ne, existují ještě další možnosti:
- vyměnit modem za jiný, který umí VPN
Protože přes NĚKTERÉ typy VPN to za URČITÝCH OKOLNOSTÍ jde
- vyměnit modem za jiný, ve kterém běží Linux a kde budeš moct upravit jádro
Přes SSH/Telnet(boooojííííš??) se připojíš k modemu a spustíš tu WOL aplikačku.
- přidat do tvé lokální sítě třeba síťový disk, na kterém běží Linux
Přes SSH/Telnet(boooojííííš??) se připojíš k té krabičce spustíš tu WOL aplikačku (kamarád se připojuje k televizi :-D !!).
- přidat do tvé lokální sítě třeba síťový disk, na kterém běží kromě Linuxu třeba i PHP
Viz google: Magic packet + PHP
- na COM1 port tvého počítače přidělat mobilní telefon, na který si zavoláš a tím ho vzbudíš

A nebuď magor jako někteří ostatní, pokud to rozchodíš, NAPIŠ TO DO FÓRA VELKÝM PÍSMEM.