Ze by bol prave StrongSwan deprecated je IMHO blabol... Oba su efektivne forkom FreeSwanu pricom OpenSwan skor zacal ist cestou enterprise a riesit hovadiny typu Oportunistic Encryption... etc.
Cudujem sa ze distro nema podporu OpenSwanu ked ma podporu StrongSwanu, ale napriek tomu si myslim ze ti to moze byt jedno...
Ide skor a implementaciu pricom u nas su nasadene aj OpenSwany s Netkey, aj StrongSwany s Netkey a hlavne moja oblubena kombinacia OpenSwan s KLIPS. (netkey je 2.6 jadrach, cize je casto preferovany distribuciou... Aj ked potom pisat fw ruly je podstatne zlozitejsie) Inak je cela perspektivita OpenSwanu niekde v nedohladne s ich verziou 3.0 ktoru uz roky predtavuju... A aj cela dokumentacia OpenSwanu je neporovnatelne horsia oproti StrongSwanu.
Tebe asi ide o to autorizovat pomocou PSK, cize jednorazovo vopred znameho hesla obom stranam... Lenze otazka je ci chces mat vopred neznamych peerov? Pretoze pokial nepoznas vopred kombinaciu left a right peer IP, tam vlasne riesis Road Warior system kde je tvoj left dany, ale right side je any... V tomto pripade vsak musia mat vsetci ten isty PSK.
x509 ma potom velku vyhodu.
Napis viac detailov a skusim pomoct s konfigom.
1) Su vsetky peer IP adressy vopred zname a rozdielne?
2) Mozu mat rovanake pary rovanky PSK?
3) Ake distro?
4) Chces urcite L2? Nestaci L3?