Restarty, zamrzání a dlouhé načítání BIOSu

Ivorne

Restarty, zamrzání a dlouhé načítání BIOSu
« kdy: 10. 11. 2011, 10:16:34 »
Dobrý den,
rád bych se vás zeptal na radu, jak mám dále postupovat. Poslední dobou se mi docela často stává, že se mi počítač zasekne - zamrzne a nic nejde dělat, funguje jen tvrdý restart. Někdy se místo toho restartuje sám od sebe. Mám podezření, že je nějaká potíž s biosem. Od spuštění počítače totiž velmi dlouho trvá, než se vůbec něco zobrazí - tedy úvodní obrazovka biosu s logem ASUS. Teď se mi dokonce zobrazila klasická načítací obrazovka biosu (jak tam vypisuje všechen připojený hardware) a napsalo to něco jako "CMOS check bad" (tím CMOS si bohužel nejsem jistý). Tak jsem musel znovu nastavovat bios. Při ukládání nastavení biosu to opět zamrzlo a musel jsem opět natvrdo restartovat.

Mám Asus F5Sr, poslední dobou mám vev velmi špatném stavu baterii, ale po vyndání baterie a pracování přes AC se nic nezmění. OS na tom mám Ubuntu 10.10 AMD64 a vedle něj na občasné pokusy WinXP.

Děkuji za každé vodítko, co by to mohlo být.

PS: teď vyrážím z koleje domů, takže na případné upřesňující dotazy odpovím až tak ve 4 hodiny odpoledne
« Poslední změna: 10. 11. 2011, 11:23:53 od Petr Krčmář »

jarda.j

Re: Počítač restartuje, zamrzá a dlouho načítá bios
« Odpověď #1 kdy: 10. 11. 2011, 10:54:56 »
ad "CMOS check bad" - jde o exit záložní lithiové baterky, vesměs CR 2032, třeba ji vyjmout, koupit novou za cca 30 Kč /PC prodejna nebo foto-kino/ a nastavit BIOS podle potřeb. Potom budeme řešit další.

KapitánRUM

Re: Počítač restartuje, zamrzá a dlouho načítá bios
« Odpověď #2 kdy: 10. 11. 2011, 11:16:49 »
Baterku zkusit můžeš, ale špatná baterka není důvod k zamrzání.
Až jí vyměníš, zavolej si na to technika, důvodů může být opravdu hodně.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Restarty, zamrzání a dlouhé načítání BIOSu
« Odpověď #3 kdy: 10. 11. 2011, 11:50:28 »
Jaké máš teploty? To by mohlo být také vodítko.

2X4B-523P

« Odpověď #4 kdy: 10. 11. 2011, 12:16:32 »
první bych zkusil memtest

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2011, 12:48:17 »
Já se klonim k výměně zmiňovaný baterky (typ 2032), budou jí mít i v elektro součástkách.

Možná bych zkusil taky flashnout BIOS na novější verzi/revizi, to si najdeš na webu výrobce (včetně postupu, ten by měl bejt taky v manuálu k desce).

Možná blbá rada/otázka, ale zkoušel jsi hodit BIOS do úplně základního nastavení (default settings) a ject s tim takhle? Dělá to taky?

Ivorne

« Odpověď #6 kdy: 10. 11. 2011, 16:40:37 »
Díky za názory, tu baterku tedy rozhodně vyměním, snad to nebude příliš obtížné, leč mě překvapuje, že je po baterce už takhle brzo (počítač není ani 2 roky starý).

Co se týče biosu - defaultní nastavení jsem zkoušel, ale dělá to i tak. Flashnutí BIOSu bych zkusit mohl, ale radši bych nejdříve zkusil jiné možnosti.

K těm teplotám: dřív jsem měl teploty procesoru kolem 70°C, maximálně až 80°C. Nedávno jsem si koupil chladící podložku, od té doby mám kolem 60°C.

Memtest vyzkouším, snad tím něco zjistím.

Až se něco dozvím, napíšu sem. Zatím děkuji za rady.

vadimo

« Odpověď #7 kdy: 10. 11. 2011, 16:55:46 »
Co sa týka memtestu. Raz som mal problem s jedným PC, podozrieval som RAM-ky. Skusil som na nom asi zo 4-5 roznych testov a nenaslo ziadnu chybu. Nevedel som si stym rady, tak som to poslal spet predajcovi. Vymenil RAM a problem bol vyrieseny.

Fashovanie BIOSu. Potrebujes na to WIN alebo DOS. Ja som moj Asus flashoval ani nie pred tyzdnom. Stiahol som si utilitku aj bios na USB kluc. System som nabootoval z Hyrens CD. Je to také live CD s roznymi utilitkami. Ale pre mna dolezite bolo to, ze je tam DOS. Takze staci ti LiveCD s DOS-om.

KapitánRUM

« Odpověď #8 kdy: 10. 11. 2011, 20:56:35 »
Flashovat bios, když se počítač seká a zamrzává....
To jsou rady jako z paty ::) ::)
To se hned pozná odborník  :P

« Odpověď #9 kdy: 11. 11. 2011, 15:18:43 »
No než flashovat tak kouknout na nafouknuté kondíky.Biose se nepodela jen tak z niceho nic.spíše vych to viděl na nějakou vadnou součástu na MB.Nebo taky zdroj už nemusí v kondici.M Čech

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11. 11. 2011, 18:23:05 »
Nebola ta hlaska "CMOS checksum bad"? Hit Fx to continue or Fy to enter setup?... Nieco na ten styl? Potom su rady na vymenu cmos baterky spravne, aj ked za 2 roky je to skoro az neuveritelne.

Nemyslim si ze som velky HW odbornik, ale myslim ze jeden zo zakladnych krokov cold bootu je nacitanie BIOSu do RAMky... A v tomto by mohol byt pes zakopany. Jednoznacne by som skusil memtest bezat aspon hodinu.

Flashovat BIOS ktory predtym korekne fungoval sa mi zda byt asi privelke riziko. Isiel by som do toho az ako last resort.

Vymen baterku, nechaj default nastavenia a pusti memtest. Potom by si sa az mal rozhodnut pre dlasi krok.

Ivorne

« Odpověď #11 kdy: 13. 11. 2011, 14:01:01 »
Tak jsem zkusil memtest, schválně jsem ho nechal důkladně vyšetřit začátek paměti a nic to neukázalo. Nicméně už se to nějakou dobu vůbec neprojevilo, tak to může být taky tím, že se to při memtestu neprojevilo. S tou baterkou jsem se rozhodl počkat - přece jenom se to stalo jen jednou, tak to mohla být nějaká chyba, která jenom způsobila zobrazení téhle hlášky i když s tím třeba vůbec problém není.

No počkám, až se to zase projeví a hned pak pustím ještě memtest a uvidím, co to udělá.

KapitánRUM

« Odpověď #12 kdy: 13. 11. 2011, 14:37:50 »
Přehřátí cpu/desky nebo zdroje.

Fantomas

« Odpověď #13 kdy: 13. 11. 2011, 17:57:12 »
Vymen zdroj, tohle chovani tomu napovida.

Logik

• 1 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 11. 2011, 14:25:11 »
Ehm - chápu podle chladící podložky dobře, že jde o NTB?