Ubuntu 11.10 a ovladače grafiky

sedivy. peter

Ubuntu 11.10 a ovladače grafiky
« kdy: 07. 11. 2011, 13:36:52 »
 Zdravím všechny odborníky na Linux,
na úvod, jsem linuxový začátečník, ale učím se jak se dá.
Potřebuju teď ale poradit s jednou věcí: dnes ráno sem přešel ze starších Ubuntu na novější verzi 11.10 a hnedka vznikl problém. Po startu systému se mi začne cyklicky rozsvěcet a ztmavovat obrazovka, po stisku shift a ctrl toho na chvilku nechá ale začne zas. Na starší verzi mi nešlo ztmavování obrazovky vůbec. Čili to tipuju na ovladače grafiky. Zkuste prosím poradit co s tím, kde popř. stáhnout a jak nainstalovat ovladače. Mám mininotebook Samsung N150plus.

Díky moc za rady.

X125

Re: Ubuntu 11.10 a ovladače grafiky
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2011, 15:15:53 »
Pokud se nic nedozvíš tady, zkus to zde: http://forum.ubuntu.cz

branchman2

Re: Ubuntu 11.10 a ovladače grafiky
« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2011, 15:28:21 »
U klavesnice je mozne predefinovat klavesove skratky, tak tipujem, ze tam mas nastavene menenie jasu na nejaku "klavesovu skratku" posielanu USB zariadenim al. pod. Skus odpojit vsetky USB zariadenia a zmenit tie klav. skratky.
Potom prip. posli, ci nieco vypisuje xev, ked cez neho nechodis mysou, ale jeho okno je oznacene.

Caselogic

Re:Ubuntu 11.10 a ovladače grafiky
« Odpověď #4 kdy: 05. 12. 2011, 23:29:55 »
Zdravíčko všem ochotným duším, které zde pomáhají. Ač se snažím jak se snažím nemohu vyřešit problém s ovladači na svoji ATI GK.
Ze všech možných zdrojů jsem se dočetl a pochopil, že s ATI kartami jsou problémy ovšem mým problémem je, že i když zdánlivě úspěšně nainstaluji fglrx ovladače. V systémovém infu se mi stále zobrazuje VESA: MADISON / Režim: Standardní.
Svobodné ovladače nemohu rozchodit vůbec a nesvobodné fglrx jsem zkoušel více verzí a stále nic. Posledním pokusem byly ty z aktuálního repozitáře Ubuntu 11.10, ale měl jsem obdobný problém i na Natty//11.04 a Fedoře 15.
GK mám ATI Mobility Radeon 5730 - chip MADISON.
Pokud spustím fgl_glxgears pohybuji se na pomezí 2 tis. FPS/5sec a při přehrávání videa je vidět "trhání" videa. Při přesunování oken apod. se občas přestane zobrazovat posun toho okna doukud ho zase puštěním tlačítka neumístím. Nevím jistě jestli to jsou všechno projevy tohoto problému a zda-li lze vůbec nějak řešit, ale za jakoukoli radu, pomoc nebo pošťouchnutí správným směrem bych byl vděčný. Předem díky. ;)