Vytahovat notebook za bouřky ze zásuvky?

R0OT

Re:Vytahovat notebook za bouřky ze zásuvky?
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 17:11:47 »
Neřeším. Za 20 let jsem viděl jen jediný případ, kdy bouřka spálila PC a bylo to přes síťovou kartu.

V domě jsou mnohem dražší spotřebiče než notebook a to bych se uvypínal k smrti.

Faktem je, že v rozvaděči mám nějakou přepěťovou ochranu.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 17:40:44 »
Zdravím,

Chtěl bych se zeptat, tedy jestli to vůbec řešíte - Když přichází bouřka, měl by notebook být vytažen ze zásuvky (běžet pouze na baterku), a nebo to příliš nemá smysl řešit ? Je tu nějaké větší riziko zničení nebo spíše ne ?

Řešíte to někdo vůbec ? Zažil někdo kvůli bouřce (blesk uhodil blízko) poruchu, odešel někomu hardware ?

Já když je bouřka blízko (jsou slyšet hromy silně), nechám notebook běžet jen na baterku, nebo úplně vypnu. I router raději vypínam ze zásuvky. Když je bouřka vzdálenější, tak to neřeším.
Zažil jsem úmrtí Nanostation a jeho napájecího zdroje přes zemnící kolík v zásuvce, dál do vnitřního UTP rozvodu se to nedostalo. U toho NB by to bylo nejspíš tak, že zdechne max. externí zdroj, ale tím to končí.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 19:52:27 »
U toho NB by to bylo nejspíš tak, že zdechne max. externí zdroj, ale tím to končí.
Taky si myslím. Jednou jsem zažil notebook omylem připojený na 800 V na špatně nastavené elektrocentrále. Ze zdroje se hezky zakouřilo jak se jeho nebohá duše odporoučela do křemíkového nebe ale notebooku se nestalo nic. Jaké je indukované napětí od blesku netuším ale řekl bych, že by to dopadlo podobně.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 20:44:14 »
Neřeším.

Pokud by se blížil nějaký "konec světa", dojdu maximálně odpojit auto, protože to je nejdražší el. spotřebič, který tu mám. U někoho to může být třeba tepelné čerpadlo, ale to těžko budete odpojovat.

U elektrické sítě bych se asi přepětí nebál, protože tam s s podobnou situací počítá a většinou odejde zdroj, jak již bylo zmíněno. Problémem může být spíše nějaký datový rozvod, protože ten běžně pracuje s nízkým napětím a ty dráty vedou mnohem blíže k citlivé elektronice.